blog-logo

Elevii de la „Andrei Șaguna”, medalie de bronz pentru România, la Concursul internațional al tinerilor oameni de ştiinţă

Elevii de la „Andrei Șaguna”, medalie de bronz pentru România, la Concursul internațional al tinerilor oameni de ştiinţă

Elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“ au obţinut medalia de bronz la turneul internaţional al tinerilor oameni de ştiinţă (International Young Naturalists’ Tourmanent IYNT) din Belarus, unde au participat în premieră, la sfârşitul anului şcolar 2018 – 2019.

Echipa de la „Andrei Şaguna” a fost formată 6 elevi, cinci, absolvenți ai clasei a IX-a şi un alt elev, absolvent al clasei a VII-a. Acesta din urmă este şi olimpic naţional al Colegiului „Andrei Șaguna”, la fizică.

Echipa „şaguniştilor“ , intitulată „Solution Squad”/ Echipa Soluțiilor, s-a clasat pe locul al treilea, fiind devansată de echipe de la şcoli din Elveţia, Noua Zeelandă şi Croaţia, însă au obţinut un punctaj mai bun decât elevi din alte ţări cu tradiţie de participare la acest concurs, cum sunt Rusia, China sau Bulgaria, după cum spune profesorul inițiator și unul dintre coordonatorii echipei de la „Șaguna”, Carmen Tănăsescu.

„Am avut această idee, de a participa la acest concurs, în urmă cu jumătate de an şi mi-am dorit ca România să aibă o echipă participantă. Noi am început acum trei ani, cu participări la Turneul internațional al tinerilor fizicieni, în echipa României fiind unul sau doi elevi de la Șaguna. La această ediţie, toată echipa României a fost formată din şagunişti. Nu numai că am avut o echipă înscrisă, dar am câştigat şi un premiu III nesperat, care ne-a bucurat teribil, tocmai dată fiind concurenţa foarte mare. Vrem să creştem oameni de ştiinţă şi în consecinţă am început cu acest concurs, orientat către juniori. Am intenţia însă să încerc ca la ediţia din acest an şcolar să încerc să înscriu două echipe, una pe gimnaziu, una pe liceu. E o idee, s-ar putea până la urmă să le fuzionez, însă am început în acest fel cercetarea la Șaguna şi este foarte bine“, a precizat prof. Tănăsescu.

Pentru acest concurs, care testează și cunoştinţele din fizică, biologie şi chimie, cei șase medaliați: Mara Nicolau (căpitanul echipei), Roland Gurzău, Mattia Marziali, Ștefan Alexandru, Andreea-Delia Panaite, toți liceeni, și Tudor Curtu – clasa a VII-a, s-au prgătit șase luni de zile.

„Este o competiție surprinzătoare. Nu ne-a fost clar la ce trebuie să ne așteptăm. Copiii au avut de făcut și un videoclip de prezentare, parte din concurs, și au avut de rezolvat o serie de probleme diverse, de la pâinea făcută în mod științific la electricitate atmosferică. Problemele au fost expuse pe site-ul competiției și copiii s-au documentat aproape șase luni și au făcut diferite proiecte de rezolvare pe care a trebuit să le poată demonstra. Proba propriu-zisă a durat 45 de minute, unde au primit probleme noi cărora să le dea soluții rapid, dar printr-o dezbatere între ei și un „fight”  cu alte echipe, totul fiind urmărit de juriu”, a explicat Carmen Tănăsescu.

În acest an, 23 de elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna” au obţinut patru premii I, un premiu III şi două menţiuni la competiția Space Settlement, organizată de National Space Society şi NASA.

Alte articole:   Klaus Iohannis anunță restricții: Sunt necesare măsuri urgente, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă

Telescop programabil, unic în Brașov

Din acest an, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” are un laborator de cercetare. O sală de clasă a fost mobilată şi dotată cu aparatură, între care și un telescop programabil.

„Noi nu am avut în şcoală până acum un spaţiu pentru o cercetare controlată şi susţinută printr-o investiţie în infrastructură, fiindcă ne lipsea aparatura. Astfel, în urmă cu doi ani am conceput proiectul pentru acest laborator, l-am înaintat către compania Schaeffler şi am reuşit să obţinem o finanţare pentru partea de dotare, de aparatură, iar partea de mobilier a fost realizată de alt sponsor.(…) În aparatură, avem un obiect extrem de rar, unic în Braşov, un telescop programabil pe care putem să-l fixăm şi să ne înregistreze toate evenimentele cereşti care au loc în decursul unei nopţi, iar a doua zi să le putem viziona. De asemenea, la ora actuală dispunem pe partea de electronică de tot ce înseamnă aparatură de cercetare – plăcuţe pentru roboţi, senzori. Cu acestea dorim să construim anul viitor un Rover chiar şi un format de dronă, totul programat de elevi“, a explicat profesorul Carmen Tănăsescu.

În laborator s-au investiti în jur de 30.000 de euro, bani proveniți de la sponsori.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.