blog-logo

Astăzi are loc Echinocțiul de Toamnă. Ziua este egală cu noaptea

Astăzi are loc Echinocțiul de Toamnă. Ziua este egală cu noaptea

Echinocţiul de toamnă, momentul care marchează începutul toamnei astronomice, când noaptea este egală cu ziua, se va produce în acest an luni, 23 septembrie, la ora 10.50 (ora României, n.r.), informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De la înființarea calendarului gregorian, adică din 1582, echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, datele cele mai întâlnite fiind însă 22 și 23, dar ora la care se produce poate să difere de la an la an.

În fiecare an, în ultima decadă a lunii septembrie începe toamna astronomică și are loc echinocțiu de toamnă, moment în care durata zilei va fi (aproximativ) egală cu cea a nopţii.

Alte articole:   Proiecte pentru 2021 la Făgăraș, în contextul crizei sanitare

Acesta este momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ. Soarele, în mişcarea sa aparentă, trece prin punctul autumnal, unul dintre cele două puncte în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera nordică a sferei cereşti, în cea sudică.

Acest context face ca Soarele să răsară şi să apună chiar în punctele cardinale est şi vest.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Alte articole:   Despre noi, femeile, în pandemie

Echinocţiul de toamnă este de fapt al doilea, pentru că primul este cel de primăvară, când Soarele traversează ecutorul ceresc din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie.

Punctul de intersecţie al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punct vernal. Situaţia este diferită de la o emisferă la alta, atunci când în cea nordică este echinocţiu de primăvară, în cea sudică vorbim de echinocţiu de toamnă şi invers.

Tradiții și superstiții pentru echinocțiul de toamnă

Echinocţiul de toamnă este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă.

Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.

Alte articole:   Cuza Vodă, familia Mureșenilor și Unirea de la 1859

Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă şi sfârşitul lor.

Echinocțiul de toamnă este legat și de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece.

Potrivit tradiţiei, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeşi, se bat nucii şi se scutură merele şi gutuile.

Odată cu toamna, vom trece și la ora de iarnă 2019, în data de 26 octombrie, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că ziua de duminică, 27 octombrie, va deveni cea mai lungă din an.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate