blog-logo

Let’s Do It, Romania! invită brașovenii la Ziua de Curățenie Națională

Let’s Do It, Romania! invită brașovenii la Ziua de Curățenie Națională

Let’s Do It, Romania! revine cu o nouă zi de curățenie națională ce va desfășura pe 21 septembrie în 26 de județe din România, inclusiv în județul Brașov.

Astfel, cele 26 de județe din România se alătură celor peste 100 de țări care fac curățenie în aceeași zi în lume.

”Ne-am propus ca și anul acesta să ne alăturăm mișcării globale Let’s Do It, World! și să facem din nou curățenie în România alături de voluntarii noștri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acțiune și ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania!.

În Brașov, evenimentul este organizat de Asociația Tot Mai Verde.

„Am răspuns și anul aceasta pozitiv invitației de a coordona proiectul Ziua de Curățenie Națională în județul Brașov. Folosind experiența de anul trecut, încercăm să organizăm acest eveniment”, a declarat Iulian Dudiță, președintele Asociației Tot Mai Verde din Brașov.

În Brașov, acțiunea va avea loc în 21 septembrie, în intervalul orar 9 – 12.

Înscrierea la eveniment se va face online, pe platforma: https://membership.letsdoitromania.ro .

Alte informații despre eveniment https://www.facebook.com/events/369628693960594/

„Vă așteptăm la punctele de înregistrare sămbătă, 21 septembrie, ora 9 pentru efectuarea instructajului privind normele de siguranță și alocarea zonelor ce vor fi curățate. Vă rugăm să veniți echipați corespunzător: pantaloni lungi, spray/șapcă pentru protecția solară, sticlă de apă. Noi asigurăm sacii și mănușile pentru curățare”, precizează organizatorii.

11 milioane de voluntari au strâns 88.500 tone de deșeuri

Alte articole:   CFR caută proiectanți pentru reabilitarea stației din Predeal

Anul trecut, 158 de țări din întreaga lume au participat la Ziua de Curățenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deșeuri.

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

  • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
  • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
  • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.
  • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.
Alte articole:   29.11.2020 Incidența privind infectarea cu coronavirus - 6,68 la mia de locuitori în județul Brașov

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică. 

Despre Asociația Tot Mai Verde Brașov

Asociația Tot Mai Verde Brașov este o organizație non-guvernamentală, înființată în aprilie 2017, având ca misiune crearea unui mediu mai curat și sănătos pentru comunitate, precum și promovarea importanței cărții în viața omului modern.

Prin activitățile derulate contribuim la educarea și responsabilizarea cetățenilor în ceea ce privește protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor limitate.

Alte articole:   PNL Braşov: Primarul Coliban să aibă înţelepciunea să se aşeze la aceeaşi masă cu noi, să colaborăm în interesul cetăţenilor

Activitățile sunt desfășurate prin implicarea voluntarilor, membrilor comunității și prin susținerea  Asociației Bibliotecarilor din România, Casei Corpului Didactic Brașov, Universității Transilvania Brașov, Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Agenției pentru Protecția Mediului Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.