blog-logo

„Rigoletto”, recenta premieră a Operei Braşov, din nou pe scenă

„Rigoletto”, recenta premieră a Operei Braşov, din nou pe scenă

Melomanii sunt invitați sâmbătă, 21 septembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, la una dintre cele mai recente premiere ale Operei Brașov „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, care, în actuala montare, a văzut luminile rampei cu prilejul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet de anul trecut.

Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul „La Fenice” din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. Deși Verdi a ținut să fie secretă pe toată perioada repetițiilor, celebra arie „La donna è mobile” din actul al treilea, a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului!

„Rigoletto”, alături de „Il Trovatore” şi „Traviata”, face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă – doi ani (1851 – 1853) – dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reuşit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat. Povestea tragică se centrează pe licențiosul duce de Mantova, pe Rigoletto și pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda.

Alte articole:   Întâlnire regională a Pro România, la Brașov

Titlul original al operei, „La maledizione” (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.

Noua montare de la Opera Brașov îi aparține regizorului italian Matteo Mazzoni, care a apelat la câteva subterfugii: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din orașul Mantova, cu natura și clădirile specifice, reproducerea picturii „Căderea Titanilor” a lui Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul – realizat de Giusy Campolungo (campioană europeană și vicecampioană mondială la bodypainting) și Lucia Postacchini din Italia, dar și prin introducerea unui personaj surpriză. Scenografia și costumele fidele epocii au fost create de Rodica Garștea.

Alte articole:   Cîțu: Slujba de Înviere, oficiată în afara bsericii. Restricții eliminate în localități cu peste 60% de persoane vaccinate

În distribuția spectacolului , îi veți putea urmări pe soliștii:  Lucian Petrean (Opera Națională București) – Rigoletto, Fülöp-Gergely Timea (Opera Maghiară Cluj-Napoca) – Gilda, Liviu Iftene – Ducele de Mantova, Dan Popescu – Sparafucile, Carmen Topciu – Maddalena, Cristina Roșu – Giovanna, Marian Rește – Contele de Monterone, Paul Tomescu – Marullo, Cristian Dicu – Borsa, Lorand Cristian – Contele de Ceprano, Simona Manole – Contesa de Ceprano, Mihaela Marele – Pajul, alături de Diana Drăgan, Meda Enăcache, Miruna Moldoveanu – balet. De asemenea, în spectacol, îi veți putea vedea pe Victor Panțuru – figurație extraordinară, Emilia Mirea – Eva și pe Sara Györfi, Maria Manea – Copiii.

Alte articole:   Brașovenii pot cumpăra și dona alimente pentru susținerea comunităților vulnerabile din județ

Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Mircea Holiartoc.

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Asistența de regie și regia tehnică îi aparțin Silviei Papadopoulos.

Prețul biletelor este de 35 sau 45 de lei, în funcţie de locul în sală.

În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate