blog-logo

Înapoi acasă, cu arme cu tot, după 24 de ani!

Înapoi acasă, cu arme cu tot, după 24 de ani!

Robert Rigo este unul din produsele de valoare ale școlii de scrimă brașovene, un sportiv descoperit și crescut la Clubul Sportiv Tractorul. Acolo de unde au apărut și au scris istorie marii noștri campioni Mihai Covaliu și Rareș Dumitrescu, soții Vilmoș Szabo și Reka Lazăr-Szabo.

Spre deosebire de cei amintiți, sabreri prin excelență sau floretistă desăvârșită, el a ales spada. Sau spada l-a ales pe el. Se întâmpla într-o zi de toamnă, nu prea departe de clinchetul primului clopoțel, când antrenorul Eduard Mănucu a trecut pragul clasei de la Școala nr. 19, acolo unde „Robi” era elev, pentru obișnuitele informări și înscrieri la scrimă. Și atunci, ca și acum, apropierea școlii și a domiciliului de locul unde copilul urma să practice un sport era importantă, ba chiar decisivă. Locuia vizavi de Sala Sporturilor, aproape de școală și la distanță de un kilometru și ceva de sala de scrimă, „mecanismul” a funcționat din prima.

„Inclusiv clasa a șasea a făcut-o la Școala Generală Nr. 19, apoi m-am transferat la Liceul cu Program Sportiv din Brașov. De acolo, din clasa a zecea am plecat la Centrul Olimpic de Spadă de la Craiova, însă foaia matricolă o aveam tot la Brașov, la LPS. Unde mi se încheiau mediile anuale și unde am dat și examenul de Bacalaureat”, își aduce aminte actualul antrenor de spadă de la CSM Corona Brașov.

CSM Craiova, CSU Târgu Mureș, CSM Oradea

Din această toamnă a revenit acasă, la Brașov, după 24 de ani petrecuți prin România și pe afară afară, printre străini, și povestește cu plăcere de antrenori, cluburile pentru care a „tras” și rezultatele pe care le-a obținut, de-a lungul anilor. Ca sportiv, apoi și ca antrenor, mai târziu.

„Am fost legitimat la Tractorul timp de 7 ani. Aici, am lucrat, pe rând, cu Edi Mănucu, Mircea Manciuc, Liviu Dragomir, actualul președinte al clubului CSM Corona și cel care m-a determinat să mă întorc acasă, Mihai Olteanu și Adrian Dragomir. După Tractorul, m-am transferat la CSM Craiova, pentru care am tras 8 ani și unde l-am avut antrenor pe domnul Dumitru Popescu.
Când aveam 25 de ani, am trecut la CSU Târgu Mureș. Acolo eram și sportiv, pregătit de Szabo Zoltan, dar și antrenor. Practic, acolo am început antrenoratul. La Mureș am stat până-n 2012, când am ajuns la CSM Oradea. Eram sportiv acolo și antrenor în Austria, practic veneam în România numai la competiții.

În Austria am lucrat un an de zile la Graz, după care m-am mutat pentru 8 ani la Linz, la clubul Fecht-Union Linz, unde am trecut prin toate categoriile, de la copii la seniori”, declară Robert Rigo (40 ani).

Vicecampion european, la Bratislava (1998)

Cât despre rezultatele înregistrate pe planșă, încearcă să le adune pe cele mai importante: „După încheierea junioratului, am intrat în lotul național de spadă. Pentru cluburile la care am fost legitimat, la individual, însă și cu echipa, am ieșit campion național la toate categoriile de vârstă: copii, speranțe, cadeți, juniori și seniori. La seniori am câștigat Cupa României și, de asemenea, de la cadeți în sus, am devenit cam de 4-5 ori campion balcanic.

În 1998, am ajuns vicecampion european de juniori la Bratislava, în acel an fiind declarat cel mai bun sportiv al județului Dolj.

Ca și seniori, am mai obținut două locuri doi, în 2000 și 2001, în Franța, la Cupa Mondială”.

În Austria a început la Graz, la Linz a stat 8 ani

Despre elevii săi din Austria, rememorează: „Luise Elmer a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de cadeți, la individual, și a ocupat un loc 5 la aceeași competiție. În urma rezultatelor obținute de Luise, în 2016 am fost declarat cel mai bun antrenor din Austria.

Josef Mahringer a fost învingător în două Cupe Mondiale de juniori și a terminat pe poziția a 5-a la Campionatul European de seniori din 2019. Mai înainte, la calificările de la Praga pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a pierdut pentru un punct, pentru o tușă, biletul pentru Brazilia. Nu în ultimul rând, Steffi Fehrer a urcat pe podiu, pe locul 3, la Cupa Mondială de juniori. Cu sportivii de la clubul din Linz am câștigat în fiecare an titlurile de campioni, la individual și pe echipe”.

Spadă pentru copii începători și avansați

Așadar, de 2-3 săptămâni, Robert s-a întors acasă, la Brașov, cu arme cu tot, după 24 de ani. A acceptat proiectul propus la CSM Corona, s-o ia de la început, de la zero.

„Ne-am propus ca în 4-5 ani să ridicăm valoarea scrimei din Brașov acolo unde a fost acum ceva vreme. Vrem să descoperim și să creștem sportivi de valoare dintre copiii Brașovului. Antrenamentele le facem la Sala Sporturilor, unde beneficiem de două săli, fiecare cu câte două planșe, vestiare separate de fete și băieți, vestiar pentru antrenori. În zilele de luni, miercuri și vineri sunt programate antrenamentele pentru copii începători, între orele 8-10 și 16:30-17.30. Iar pentru avansați, zilnic, de luni până vineri, inclusiv, facem antrenamente de la ora 17:30 la ora 19.

În general, la cursurile pentru începători așteptăm să facem înscrieri și selecții dintre copiii de 8-9 ani, adică din clasele a doua și a treia, indiferent că sunt fete sau băieți”, mărturisește interlocutorul.

Din tainele scrimei, cu Rigo Robert

Și-a început misiunea la CSM Corona de curând, când în sala de sport de la Școala nr. 19, a avut loc ediția a 3-a a Cupei Corona la scrimă. În acest an, micuții spadasini brașoveni mai au în program două competiții: Campionatul Național pentru speranțe (13-15 ani), la București, 12-15 noiembrie, respectiv Cupa 1 Decembrie, la Satu Mare, pentru copii și speranțe.

Pentru părinții interesați sau pentru cei mai puțin cunoscători, Robert Rigo recurge la o prezentare prin comparație: „Din toate cele trei arme ale scrimei, la spadă este cel mai dificil, din cauza concurenței și fluctuației adversarilor, plecând de la numărul mare de sportivi înscriși în fiecare concurs, indiferent de nivel și categorie de vârstă.

La spadă și floretă se punctează prin împungere, iar la sabie, prin tăiere. La spadă se consideră punct atingerea oricărei părți a corpului, la floretă se punctează numai loviturile la piept, deci fără mască și brațe, pe când la sabie primesc puncte atingerile la mască, piept și brațe.

Echipamentul este compus din mască de protecție, costum, mănușă pentru mâna cu care se mânuiește arma, pantaloni ce cad mai jos de genunchi, șosete înalte, încălțăminte specific pentru scrimă și, bineînțeles, arma: spadă, sabie sau floretă, după stil”.

Repere românești în spadă

În prezent, cele mai puternice cluburi de spadă din România la masculin sunt CSM Satu Mare, Dinamo București și CSU Craiova.

Cei mai cunoscuți spadasini români din toate timpurile sunt:

  • Antal Pongratz (multiplu campion național de seniori la individual, campion mondial de juniori, 3 participări la Jocurile Olimpice);
  • Mikloș Bodoczi (vicecampion mondial de seniori la individual, 1986);
  • Alexandru Nyisztor (25 de titluri de campion naţional la juniori şi seniori, individual şi pe echipe, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de cadeți și juniori, primul scrimer care a reprezentat România la spadă masculin la Jocurile Olimpice, 2004);
  • Adrian Pop (4 titluri de campion național de seniori la individual, participant la Jocurile Olimpice de la Barcelona, 1992);

La echipe de club, CSA Steaua București a câștigat Cupa Europei (fostă Cupa Campionilor Europeni), cea mai importantă competiție europeană intercluburi, de două ori. La masculin, în 1980, în formula Ioan Popa, Octavia Zidaru, Antal Pongratz, Constantin Bărăgan. Și la feminin, mult mai recent (2016), prin Ana-Maria Brânză-Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Greta Vereș.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.