blog-logo

A murit Iuliu Ienei, o legendă a fotbalului braşovean

A murit Iuliu Ienei, o legendă a fotbalului braşovean

Iuliu Ienei, unul dintre cei mai reprezentativi fotbaliști din istoria clubului FC Brașov, a încetat din viață duminică, la vârsta de 80 de ani.

Iuliu Ienei s-a născut pe 23 decembrie 1939 la Câmpia Turzii. A ajuns la Braşov în vara lui 1962 și a devenit indispensabil pentru echipa braşoveană (Steagul Roșu, ulterior FCM și FC Brașov) în următorul deceniu şi jumătate.

Fundaş central puternic, cu intervenţii precise, a adunat pentru Brașov, la nivelul primei divizii/ligi exact 303 meciuri, relatează cancan.ro.

S-a retras după ce Steagu a retrogradat în Divizia B, în sezonul 1974/75, fiind la momentul respectiv jucătorul cu cele mai multe meciuri în tricoul „stegar”. A deţinut acest statut până în 1980, când a fost întrecut de Nicolae Pescaru, cu 311 meciuri.

Alte articole:   Haideți să învățăm codul culorilor din reciclare și să aruncăm gunoiul responsabil!

Primul jucător din istoria clubului care a atins cota „300” în Liga 1, deţinând acest record până în 1981 când a fost doborât de alt legendar jucător, Nicolae Pescaru.

De altfel, Jenei şi Pescaru sunt singurii „stegari” care au jucat 300 de meciuri în prima ligă sub galben-negru.

 Rămâne la club după retrogradarea din 1968, iar la revenirea în prima ligă este, la cei peste 30 de ani ai săi, unul dintre stâlpii de oţel ai defensivei care avea să fie cea mai bună din ţară timp de 4 sezoane consecutive, între 1970-1974.

A mai jucat în cele patru partide din Cupa Balcanică și opt jocuri din Cupa UEFA.

Alte articole:   Călin Moldovan, antrenor Corona Brașov: "Am avut un parcus bun până acum și e important să aducem puncte și de la Plopeni"

Cele patru meciuri jucate pentru Steagu’ în Cupa Balcanică şi cele opt din Cupa UEFA (a participat la toate cele trei campanii europene dinainte de ’90) îi aduc un total de 315 meciuri jucate pentru Braşov.

În 1970 ajunge în semifinalele Cupei României, jucând patru meciuri în acea campanie stopată de Dinamo Bucureşti.

Ienei a jucat pentru Steagu timp de 13 sezoane evoluând în 319 meciuri pentru „stegari”.

În urmă cu aproape patru luni, FC Brașov l-a pierdut și pe legendarul Nicolae Pescaru.

Foto: cancan.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.