Vineri 13. De ce este considerată zi cu ghinion

Vineri 13. De ce este considerată zi cu ghinion

Ziua de vineri 13 este considerată de superstițioși ca o zi cu ghinion, zi în care au avut loc tragedii și de care este bine să te ferești să faci anumite lucruri.

Această superstiţie este o combinaţie a două temeri, una legată de numărul ghinionist 13 şi una legată de ziua ghinionistă de vineri, și are la bază mai multe evenimente .

Potrivit dicţionarului de superstiţii, prima referire la vineri 13 ca superstiţie independentă a fost făcută în 1913 în Notes and Queries, unde era menţionat „ghinionul adus de vineri 13″.

Alte surse susţin că primul text care menţionează de ziua de vineri 13 ca superstiţie „combinată” este bibliografia lui Gioachino Rossini, scrisă în 1869 de Henry Sutherland Edwards.

Unii specialişti sunt de părere că „vinovat” pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi „regele cuprului”. Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat „Vineri, treisprezece”.

O altă interpretare a acestei superstiții a plecat de la ziua în care au fost arestați majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru), la ordinul Regelui Filip al IV-lea al Franței (vineri 13 octombrie 1307).

Teama de numărul 13 şi cea legată de ziua de vineri porneşte și de la scrierile din Noul Testament. Vinerea fiind ziua în care a fost crucificat Iisus Hristos, iar 13 este considerat număr cu ghionion pentru că este asociat cu Cina cea de Taină și trădarea lui Iisus.

Alte articole:   Ministrul Sănătății a anunțat când scăpăm de masca de protecție

Potrivit unor cercetători olandezi într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri, pentru că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului.

Unui studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry, arată că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi, scrie The Mirror.

Vineri 13 în 2019

Potrivit  Wikipedia, pot trece și 14 luni fără o zi de vineri 13, însă fiecare an calendaristic are cel puțin o astfel de zi. Unii ani pot avea până la trei zile de vineri 13, de exemplu 2015.

În 2019 va mai fi o singură zi de vineri 13, în luna decembrie. La fel și în 2020, în lunile martie și noiembrie.

Foto: arhiva/triblive.com

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.