Soluții pentru valorificarea platformei Rulmentul, avansate de specialiștii angajați de Banca Mondială

Soluții pentru valorificarea platformei Rulmentul, avansate de specialiștii angajați de Banca Mondială

O firma specializată în servicii profesionale și de management – JLL, a fost contractată de către Banca Mondială pentru a analiza piața imobiliară din Brașov, în vederea stabilirii unei strategii pentru amplasamentul deținut de Primăria Brașov pe fosta platformă Rulmentul.

Este vorba despre o suprafață de 31,3 ha, din care pe 178.000 mp este proprietar Primărie Brașov, iar 135.000 mp, proprietar este statul român, terenul fiind administrat de Primăria Brașov.

Primarul George Scripcaru a precizat că trebuie făcuți mai mulți pași procedurali pentru ca să poată fi folosit în întregul proiect și terenul deținut de statul român.

Prin Scenariul 1 se păstrează 61% din vechile clădiri, cu 13,3 ha spații verzi. Valoarea finală a proiectului de regenerare urbană care va rezulta este estimată la 37 de milioane euro. În zonă este prevăzută funcționarea unui hypermarket, având în vedere zona rezidențială dezvoltată în zonă și existența Coresi în proximitate. De asemenea, este prevăzută construirea unei școali cu sală de sport, o clădire administrativă a municipalității, pentru servicii publice. O hală va fi renovată și închiriată cu scop industrial.

Tot în această zonă se va amenaja Muzeul tehnic, într-o clădire cu arhitectură istorică, un hotel cu 60 de camere, o zonă de evenimente, un centru medical, iar terenul care este in exces, în zona din spatele fostei fabrici, se poate face amenaja, într-o primă etapă, cu investiții minime, un motodrom, care ulterior poate să fie dezvoltat imobiliar. În scenariile 1 si 2, un lot de teren de 11.000 mp este prevăzut a fi vândut, pentru ca municipalitatea să obțină fonduri care vor fi investite în dezvoltarea funcțiunilor din zonă.

Scenariul 2 este considerat cel mai valoros, de 151 de milioane de euro, la actuala valoare de piață, fiind recomandat de specialiștii contractați de Banca Mondială. Valoarea crescută este dată de zona rezidențială prevăzută. Scenariul acesta propune un mix de clădiri vechi și noi, în care 36% din clădiri sunt păstrate. Și în acest caz este prevăzut un hpermarket, o clădire adminstrativă, mai multe piațete mici, școală cu sală de sport, o grădiniță nouă, zonă rezidențială, partere cu spații comerciale, cu deschidere către zona pietonală, o piață agroalimentară, piscină și complex SPA, Muzeul Tehnic, hotel și o zonă de expoziții, centru medical sau spital privat, un cămin pentru seniori, 10.000 mp pătrați de birouri și locuri de parcare,.

Alte articole:   Cătălina Dinu, candidat PMP la Consiliul Local Braşov: „Municipalitatea trebuie să ia în calcul extinderea situațiilor de acordare a ajutorului social de urgenţă şi către alte categorii vulnerabile”

Cel de al treilea scenariu este evaluat la 42 de milioane de euro, în care doar 8% din clădirile existente sunt menținute. În acest scenariu se dorește un complex de entertainment și sportiv, hypermarket, teren de golf, tenis, terenuri de tenis, volei, fotbal. Se păstrează clădirile istorice care merită, iar restul se renunță și se reconstruiesc, în funcție de specificul fiecărui obiectiv. Rămâne Muzeul Tehnologic, un centru expozițional, un studio de film, parc de distracții și 17 ha de zonă verde.

Specialiștii estimează că cel puțin un an vor dura studiile, pentru a vedea în ce situație sunt clădirile, o expertizare a rezistenței acestora, că poate imobilele nu mai pot fi reabilitate. Pe de altă parte, este posibil să se constate că există un teren contaminat, fiind obligatorie rezolvarea unei eventuale astfel de probleme de mediu.

„Cele trei scenarii pe care le-am propus sunt susținute de date de cercetare, au baze în dezvoltarea urbană din punct de vedere cultural, social și comercial a Brașovului, astfel încât zona care acum nu folosește nimănui să devină o destinație pentru locuitori, să devină un nou pol de interes. Funcțiunile pe care le-am gândit în cele trei scenarii țin cont și de moștenirea industrială a locului, prin păstrarea unor clădiri care au dat identitate acestui loc – dacă ele se vor putea păstra – și de nevoile comunității din zonă. Noi am analizat regenerări urbane în toată lumea pentru a propune Primăriei Brașov, împreună cu Banca Mondială, o soluție. Regenerările urbane de succes, mai ales cele care nu sunt foarte centrale, sunt cele care au o componentă mare de spațiu verde, și sunt cele care creează comunități, prin piațete, zone pietonale, care adună oamenii împreună și îi fac să comunice, și sunt regenerări urbane care păstrează caracterul particular al clădirilor din care au provenit. Acestea sunt elemente definitorii pe care le-am propus în scenariile noastre. Noi avem aici o zonă industrială veche și nefolosită, pe care dorim să o reconvertim, să îi păstrăm sufletul, și s-o transformăm în ceva ce răspunde nevoilor generațiilor noi”, spune Silviana Petre, managing director JLL România.

Alte articole:   Boncănitul cerbilor, spectacol în pădurile Brașovului (Video)

Reprezentantul consultantului a precizat și că situația analizată este cea actuală, inclusiv estimarea valorii imobiliare a zonei dezvoltate, și că principalul lucru care reține Brașovul de la o dezvoltare la fel de accelerată precum București, Cluj sau Iași, de exemplu, este lipsa unui aeroport. „Datele s-ar putea schimba radical dacă Brașovul ar avea un aeroport“, a precizat Silviana Petre, referindu-se în principal la valoarea de piață a zonei regenerate.

Primarul George Scripcaru a precizat că în perioada imediat următoare se va face o prezentare a acestor scenarii în plenul Consiliului Local și se va supune dezbaterii publice aceste scenarii, urmând ca ideile cele mai valoroase venite din spațiul public să fie analizate și, eventual, introduse în proiectul final.

„În cadrul contractului de asistență tehnică pe care îl avem cu Banca Mondială pentru dezvoltarea Brașovului, consultanții au avut misiunea de a identifica scenarii care pot fi puse în aplicare pentru refuncționalizarea zonei fostei platforme Rulmentul. Ne-au prezentat trei scenarii, avem în momentul de față un concept de regenerare a acestei zone foste industriale. Scenariile sunt interesante, cred că sunt foarte posibile și răspund unor necesități de perspectivă a Brașovului, consultanții au o experiență vastă în toate țările în care activează, au integrat toate datele rezultate din analiza situației actuale a municipiului Brașov și au gândit o perspectivă a regenerării urbane și a dezvoltării viitoare a zonei. Urmează să derulăm o serie de proceduri urbanistice și cadastrale, să căutăm surse de finanțarea nerambursabilă pentru o serie de funcțiuni de utilitate publică, iar pentru zonele care vizează activități comerciale, să se aplice procedurile legale referitoare la concesiuni sau închirieri către operatori economici interesați de aspectul comercial, rezidențial sau a altor funcțiuni prevăzute în aceste scenarii. Avem în momentul de față un punct de plecare, un concept la care să ne raportăm și care are la bază toate datele și ingredientele statistice la care va trebui să ne raportăm. Ca etapă imediată vom prezenta aceste trei scenarii și Consiliului Local, va fi nevoie de cât mai multe comunicări publice prin care să oferim acces și cetățenilor la aceste detalii, pentru că pot veni propuneri care să completeze aceste idei ce ne-au fost prezentate de consultant, iar în paralel, va trebui să derulăm o etapă având ca scop clarificări de natură cadastrală și o serie de studii de mediu și asupra rezistenței clădirilor, care să ne lămurească dacă terenul este sau nu contaminat sau dacă aceste clădiri pot fi salvate sau nu. Va trebui apoi să stabilim o variantă finală și să trecem la implementarea acestui proiect“, a explicat primarul George Scripcaru.

Alte articole:   Ce acte trebuie depuse pentru pensionarea anticipată fără penalizare

Revenim cu amănunte!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate