Casa Verde 2019. Brașovenii pot primi 20.000 de lei nerambursabili, pentru panouri fotovoltaice

Casa Verde 2019. Brașovenii pot primi 20.000 de lei nerambursabili, pentru panouri fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a dat, luni startul programului „Casa Verde Fototvoltaice”, program destinat instalării de panouri fotovoltaice.

Bugetul proiectului din acest an este de 120 de milioane de euro, din care 62,88 milioane euro pentru Regiunea Centru.

Din bugetul total se estimează că peste 33.000 de unități locative își vor putea instala sisteme inteligente de energie.

Programul se adresează persoanelor fizice care pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-şi monta acasă panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică.

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Alte articole:   ,,Oameni şi datini”, concurs naţional de fotografie etnografică, la Centrul Cultural Reduta

Noutatea programului constă în faptul că deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizând astfel investiţia.

Pentru înscrierea în program cei interesați trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), după care trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montatul acestor celule fotovoltaice.

Pentru obţinerea fondurilor se depune:

  • cerere de finanţare tehnoredactată
  • copia actului de identitate
  • extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde vor fi montate panourile
  • rezultat pentru dreptul de proprietate
  • dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite, informează click.ro.

Dacă documentele sunt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul.

Alte articole:   SR Brașov, înfrângere pe propriul teren (VIDEO)

În termen de 90 de zile, persoana a cărei cerere a fost aprobată este obligată să comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finanţare nerambursabilă.

Conform ghidului oficial, cheltuielile eligibile sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric)
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice)
  • TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

De menționat faptul că lista cu instalatorii validați se găsește pe site-ul afm.ro, unde vor fi publicate și listele cu persoanele fizice aprobate.

Alte articole:   Fotbaliştii Coronei se întorc cu victorie de la Blejoi

Foto: arhiva/alba24.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate