VIDEO- O nouă etapă în dezvoltarea învățământului profesional dual, la Braşov

VIDEO- O nouă etapă în dezvoltarea învățământului profesional dual, la Braşov

Primarul George Scripcaru a participat, la Aula Universității, la lansarea noului Campus Tehnic Brașov, format prin asocierea dintre Școala Profesională Germană Kronstadt și Colegiul Tehnic Remus Răduleț.

Campusul Tehnic Brașov este un produs bun, format prin asocierea dintre Școala Profesională Kronstadt și Colegiul Tehnic Remus Răduleț. Sunt două entități juridice separate, dar care sunt aduse împreună, ca parteneri egali, pentru că au același obiect de activitate, iar necesarul de specialități care ar fi trebuit adăugat la SPGK, unde nu mai era loc, l-am adăugat Colegiului Remus Răduleț. Acest lucru este firesc, pentru că răspunde unor necesități de pe piața muncii, cu cele 19 companii care sunt partenere cu Primăria Brașov. Este încă un pas important pentru învățământul profesional dual la Brașov, o dovadă în plus că acest lucru este ultra-necesar și încă prea puțin în raport cu necesitățile de pe piața muncii. Sunt foarte mulți elevi veniți și din alte județe; acești elevi trebuie cazați în cămine, și de aceea căminul de elevi de la SPGK, care costă 22 de milioane de lei și pentru care suntem aproape să lansăm licitația de lucrări, este un lucru extrem de necesar*. În rest, le urez elevilor mult succes și îi asigur pe ei și pe părinții lor că au luat o decizie bună și sunt convins că acest campus le va asigura un viitor”, a declarat primarul George Scripcaru.

Campus Tehnic Brașov reprezintă o nouă etapă de dezvoltare a învățământului profesional dual din Brașov. Acest campus urmărește promovarea și învățarea meseriilor solicitate pe piața de muncă locală și nu numai, după modelul de bună practică al Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Asociația DWK Fit For Future, alături de Primăria Municipiului Brașov și Inspectoratul Școlar Județean Brașov, a inițiat și a susținut dezvoltarea și promovarea acestui campus, care are ca obiectiv, în următorii ani, extinderea capacității totale până la 1200 elevi și includerea de calificări noi.

Cele 2 instituții de învățământ dețin centre de competență diferite: Școala Profesională Germană Kronstadt în domeniul mecanic, iar Colegiul Tehnic Energetic ”Remus Răduleț” în domeniul electric.

Meseriile promovate în cadrul Campusului Tehnic Brașov sunt:

Operator la mașini cu comandă numerică

Electromecanic utilaje și instalații industriale

Sculer-matrițer

Sudor

Confecționer articole din piele și înlocuitori

Succesul acestei colaborări, cât și apetența tinerei generații pentru învățarea unei meserii de top, pot fi ușor cuantificate: pentru anul școlar 2019-2020, în cadrul ”Campusului Tehnic Brașov” au fost acceptați 325 elevi, care provin din 18 județe (Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui), dar și din Republica Moldova.

Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov este prima școală profesională în sistem dual german din România. Cu susținerea a 19 companii de renume mondial din regiunea Brașovului, școala oferă elevilor o formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învață meserii tehnice căutate pe piața muncii, în condițiile cele mai moderne și performante. După 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile școlii cu competențele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleț”,  cu o tradiție de peste 50 de ani, oferă elevilor posibilitatea de a se specializa în domeniile electric, electromecanic, electronică și automatizări, atât la nivel profesional, cât și liceal sau postliceal. Adaptându-se la cerințele societății în care trăim, Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleț” este angrenat  în  parteneriate cu cele mai importante firme brașovene, reunite sub sigla DWK. Astfel, formarea profesională a elevilor se realizează la cele mai exigente standarde, ceea ce garantează competența și profesionalism.

CARCTERISTICI Campus Tehnic Brașov (CTB)

Pentru admiterea în cadrul campusului, elevii trec printr-un proces de testare și intervievare, la care participă atât școlile, cât și companiile partenere

Stagiile de pregătire practică ale elevilor se desfăşoară la companiile partenere, cât și în atelierele școlilor, iar planul de școlarizare se realizează în corelație cu nevoile mediului economic

Implicarea activă a companiilor de prestigiu în dezvoltarea şcolilor sprijină asigurarea forţei de muncă pe termen mediu și lung, dar mai mult, contribuie la viaţa comunităţii locale, sprijinind proiecte cu impact pozitiv

Din echipa Campusului Tehnic Brașov fac parte experți, care au contribuit în mod concret la dezvoltarea  învățământului profesional în sistem dual, atât la nivel local, cât şi la nivel național

Dintre evenimentele anuale CTB, care vor fi organizate cu şi pentru elevi, amintim: Ziua Şcolilor, vizitarea alături de părinţi a locurilor de practică, serbări de Crăciun, standuri interactive la Târgul Liceelor, activități extra curriculare realizate în săptămâna Şcoala Altfel, participarea la concursuri locale, olimpiade școlare, proiecte ERASMUS.

AVANTAJE

Alternativă de succes la învățământul liceal, adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii;

Școală modernă cu dotări la standarde europene;

Meserii căutate de companii de renume;

Accent pe pregătirea practică, desfășurată integral în cadrul companiilor;

Diplomă recunoscută pe plan European;

Prioritate la angajare după absolvire;

Posibilitatea continuării studiilor pentru obținerea diplomei de bacalaureat.

BENEFICII

Bursă lunară din partea statului și a companiei, în valoare totală de 400 lei;

Asigurare medicala privată;

Transportul şi masa asigurate de companie pe perioada practicii;

Posibilitatea continuării studiilor la seral SPGK pentru obţinerea diplomei de bacalaureat;

Prioritate la angajare după absolvire;

Cazare pentru elevii la cămin, în funcție de necesitate, inclusiv masă caldă în fiecare zi .

Sorin Toarcea

Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov

* A fost eliberată autorizația de construire pentru cămin. Până la sfârșitul lunii va fi gata și proiectul tehnic, după care va fi lansată licitația pentru realizarea lucrărilor. Valoarea acestor lucrări este de aproximativ 22 de milioane de lei, fonduri din bugetul local, iar durata realizării construției este de 24 de luni.

Clădirea este prevăzută cu subsol, parter şi 9 etaje (ultimul retras), care să permită cazarea unui număr de aproximativ 300 elevi. Desfăşurarea pe înălţime a clădirii, cu o suprafaţă construită la sol mică, a reieşit din dorinţa de a afecta cât mai puţin suprafaţa terenurilor de sport şi a spaţiilor verzi.

Vor exista şi spaţii de cazare pentru profesori invitaţi, două săli multifuncţionale pentru studiu individual, întâlniri sau conferinţe.

La parter se asigură un spaţiu de alimentatie publică, cu sală de mese şi bucătărie în regim de catering. Sala se deschide spre un spaţiu verde, care poate găzdui şi alte activităţi comune ale elevilor. Astfel, parterul devine un spaţiu de socializare, care asigură crearea unei comunităţi unite în rândul elevilor.

Un punct esenţial urmărit este atingerea celor mai noi standarde de calitate şi eficienţă energetică, urmărind principiile proiectării sustenabile. Orientarea camerelor, iluminatul natural, faţada ventilată, panourile solare şi fotovoltaice, folosirea sistemelor eficiente energetic sunt doar câteva elemente care asigură calitatea locuirii şi costuri reduse de întreţinere pe toată durata de funcţionare a clădirii, potrivit unui comunicat remis de Primăria Braşov.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.