blog-logo

5 sfaturi când ne amenajăm locuința

E greu sa iti gasesti locul tau, dar odata identificata, locuinta de vis iti va oferi o oaza de liniste si confort.

Nu intotdeauna avem posibilitatea sa cumparam o casa sau un apartament la cheie, asa ca solutia ramane o renovare. Dincolo de faptul ca va trebui sa coordonezi o groaza de aspecte, investind nu numai bani, ci mai ales timp si energie in asta, iata ce alte sfaturi ar trebui sa iei in considerare cand incepi o renovare:

Fa planul temeinic

Cand spunem “plan” ne referim atat la toate schimbarile necesare, cat si la ordinea lor, dar, mai ales, la costurile proiectului, atat defalcate pe zone, cat si totale.

Poate ca echipa angajata sa se ocupe de renovari nu iti va spune intotdeauna, insa costurile estimate grosso modo pot fi depasite cu pana la 20%, ceea ce inseamna ca nu strica sa ai mereu o rezerva financiara pregatita pentru asa ceva. Un perete fisurat sau prizele fara impamantare nu sunt aspecte peste care sa treci vreodata cu vederea.

Alte articole:   Ministrul de Interne a prezentat Cartea electronică de identitate. Cum arată noul buletin

Alege materiale bune

Inainte de toate, materialele trebuie sa fie de calitate si, mai ales, prietenoase cu mediul. Orice renovare facuta ar trebui sa fie deopotriva sustenabila si eficienta din punct de vedere energetic.

Chiar daca azi cheltui mai mult, folosind anumite materiale si ocupandu-te de fiecare aspect cu minutiozitate, ulterior iti vei amortiza investitia, iar consumul scazut de resurse va fi la ordinea zilei in locuinta ta.

Economia de spatiu

Nu degeaba, apartamentele vechi sunt comparate cu “cutiile de chibrituri”, asa ca orice coltisor trebuie valorificat. De pilda, baia mica poate fi echipata cu cabina de dus, in timp ce spatiul din hol poate adaposti un dressing suprapus peste masina de spalat.

Alte articole:   Raed Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară

In bucatarie, esential e unde plasezi zona de gatit, iar daca nu obtii pozitionarea corespunzatoare a elementelor orice ai face, chiar si o hota fara evacuare, insa una cu motor foarte puternic, va oferi ventilatie destul de buna, ca sa poti prepara linistit/a alimentele zilnic. Pe de alta parte, si un ventilator axial de bucatarie s-ar putea sa rezolve problema.

Increderea in echipa

E important sa verifici cine iti construieste, cu ce iti construieste si cum o face. Aici ne referim atat la echipa de mesteri, cat si la uneltele folosite si la costurile separate in cele pentru manopera si cele pentru materiale.

Evita “ideile” marete de a construi in mod nejustificat si excesele – schimbarile ce deviaza de la planul initial trebuie sa fie doar simple modalitati de a repara o situatie neprevazuta, aparuta la renovare.

Alte articole:   Întreruperi de curent în Drăguș, Viștea de Sus și Săcele

Nu te astepta ca totul sa fie gata la timp

In mare parte din cazuri, ceea ce parea a fi o renovare de 2 luni se poate transforma si intr-una de 4 sau chiar mai mult, mai ales cand ai de inlocuit instalatia sanitara, pe cea electrica sau de decopertat totul si de utilat.

Fa un plan de rezerva si analizeaza-ti optiunile inainte sa incepi tot demersul – uneori vei dori sa iti iei casa inapoi asa cum era, vazand ca nu se mai termina lucrarile.

Cei mai norocosi raman proprietarii care, cel putin temporar, nu locuiesc in apartamentul sau in casa respectiva, desi asta ar implica anumite costuri suplimentare pentru chirie sau mutatul pe la rude.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.