Mînzatu: Suntem optimişti că putem să decontăm din bani europeni investiţiile la Aeroportul Braşov, chiar pe cele deja realizate

Mînzatu: Suntem optimişti că putem să decontăm din bani europeni investiţiile la Aeroportul Braşov, chiar pe cele deja realizate

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, s-a declarat optimistă că suma necesară pentru realizarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav va putea fi decontată din bani europeni, la fel şi investiţiile deja făcute de administraţia locală în pistă şi în căile de rulare.

„Lucrăm foarte îndeaproape cu administraţia judeţeană, cu Consiliul Judeţean Braşov, pentru Aeroportul Braşov. Lucrăm de când am preluat mandatul, lucrăm cu Consiliul Concurenţei. Urmează să ieşim cu o poziţie publică cât de curând, pentru că e destul de sofisticată maniera în care aeroporturile noi, subliniez, noi, se pot finanţa din fondurile europene, dar am găsit două variante şi suntem optimişti că putem să decontăm din bani europeni investiţiile la Aeroportul Braşov. Eu sunt optimistă că reuşim să decontăm chiar investiţiile deja realizate de administraţie, pentru că s-a investit deja în pistă şi în căi de rulare. Ei tocmai au semnat contractul pe proiectare şi execuţie acum, pe 20 august, pentru ceea ce înseamnă terminal. Este investiţia centrală a acestui proiect. Mai au şi alte componente. Este un proiect, totuşi, matur”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă organizată la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului din Zărneşti.

Potrivit şefului de la Fonduri Europene, proiectul Aeroportului Braşov este suficient de avansat ca să genereze cheltuieli, deci, absorbţie, acum lucrându-se la partea de eligibilitate.

Alte articole:   VIDEO Consilierii județeni au votat unde vor merge banii din excedentul bugetar pe 2019! Cea mai mare sumă, la Aeroportul Internațional!

„Eu mă uit foarte, foarte atent la ceea ce avem noi ca proiecte în pregătire la POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare – care sunt cuprinse în lista aceasta de ani de zile, spre deosebire de Aeroportul Braşov, care nu a fost cuprins în portofoliul de proiecte prioritare POIM, ci sunt mai în spate. Proiectul Aeroportului Braşov este suficient de avansat ca să genereze cheltuieli şi, deci, absorbţie şi noi lucrăm acum la partea de eligibilitate, dar sunt optimistă şi o să ieşim în curând şi în faţa presei cu ceea ce am identificat ca posibilităţi de finanţare pentru acest obiectiv, care nu e doar pentru Braşov important. Este important pentru toată regiunea, cel puţin pentru câteva judeţe din acest areal. Deci, acesta este unul dintre proiectele la care lucrăm”, a afirmat Mînzatu.

Ministrul a explicat că acest proiect este cuprins în Master Planul de Transport, însă finanţarea era prevăzută pentru intervalul 2020 – 2030, iar autorităţile vor să îl implementeze mai repede.

„El este în Master Planul de Transport al României prevăzut să fie finanţat din fonduri europene în intervalul 2020-2030. Ceea ce noi încercăm să facem acum – şi reuşim – este să-l finanţăm mai repede şi efectiv ne-am uitat la progresul proiectului în ultimii ani. Într-adevăr, despre investiţie se vorbeşte cel puţin din anul 2006. Această investiţie a fost începută de autorităţile locale, de Consiliul Judeţean, din surse proprii. Au fost şi discuţii de parteneriate cu entităţi private, care nu s-au concretizat. Tot ce s-a făcut, s-a făcut din resursele proprii ale administraţiei judeţene, dar s-a făcut extrem de lent şi nu exista niciodată un sprijin guvernamental pentru acest proiect. Prima dată când acest proiect a primit bani de la bugetul de stat a fost anul acesta – am avut un amendament la Legea bugetului de stat şi s-a aprobat prima alocare de la orice Guvern al României pentru proiectul Aeroportului Braşov – 23 de milioane de lei”, a subliniat ea.

Alte articole:   Tarifele de distribuție pentru furnizorii de energie electrică, au scăzut
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap