blog-logo

Pământul oricărui cimitir de pe teritoriul României aparţine Statului Român

Pământul oricărui cimitir de pe teritoriul României aparţine Statului Român

Nu mi-a plăcut niciodată să împart oamenii în categorii nefireşti. Între „noi” şi „ei”. Ca între armate potrivnice. Dar, situaţia mă obligă, uneori, să o fac. Cel puţin pentru delimitare şi aşezarea fiecăruia la locul (i)moral pe care îl merită în această lume.

Instigarea la ură rasială sau etnică este o relicvă de sorginte fascistă, care produce efecte doar în capetele înfierbântate, în minţile lipsite de conştiinţă şi în sufletele lipsite de caracter şi compasiune. Este şi cazul, în formă continuată, al noii „chemări la luptă” în Valea Uzului. Ca pe un front care nu s-a stins în creierul sec al unora, nici după încheierea războiului şi semnarea armistiţiului. Şi nici după ce victimele războiului şi-au căpătat binemeritatul drept la odihnă veşnică.

În Al Doilea Război Mondial au căzut pe fronturile de luptă din Transilvania sute de mii de oameni înrolaţi în armate, purtând uniforma militară a unor state. Toţi au fost oameni! Şi n-au avut nicio vină, decât că s-au născut într-un moment fatal al istoriei şi şi-au urmat destinul implacabil. Au căzut pe front, în potrivnicie stupidă, cu toată substanţa de patriotism şi de ideologie îndoctrinată cu scop inuman. Într-un război din care lumea mai mult a pierdut decât a câştigat.

Au murit şi români, şi maghiari, şi secui, şi saşi, şi rromi, şi evrei, dar şi ruşi, nemţi, unguri, polonezi, italieni, turci, francezi, englezi, americani, fie-le numele pomenit tuturor pe toate câmpurile de luptă! Toţi îşi dorm somnul de veci undeva, uneori, unii alături de alţii, aliaţi sau inamici. Iar lupta lor s-a sfârşit demult. Există convenţii internaţionale, care stabilesc cinstirea memoriei luptătorilor de pe fronturi, prin monumente şi inscripţii funerare corespunzătoare. Care merită respect şi pietate!

Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva luni în Valea Uzului din România, când un cimitir ostăşesc a fost profanat de către concetăţeni de etnie maghiară, prin înfăşurarea monumentului şi a crucilor cu saci negri de gunoi este un gest de primitivism şi reducţie mintală. Cineva a vrut să aţâţe atunci un foc al urii şi al răbufnirilor gregare. Din fericire, nu au fost victime, iar provocatorii au fost obligaţi să-şi vadă de lungul nasului.

Astăzi, un cetăţean român, de etnie maghiară, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, pe numele său Borbely Csaba, a instigat din nou la ură interetnică, încercând să provoace un conflict folositor nu ştiu cui. Din fericire, nu i-a reuşit. Nici cu românii şi nici cu maghiarii. Anunţând o prezenţă de proporţii a etnicilor maghiari în Cimitir (10.000 de participanţi), s-a trezit că nu i-au urmat ura şi isteria decât vreo câteva sute. Iar pe români nu a reuşit să-i atragă în acest joc perfid şi mizerabil. Acest individ ar trebui deferit Justiţiei pentru instigare la ură interetnică! Şi demis din funcţie, prin hotărâri ale organismelor în drept ale Statului Român, chiar dacă a fost ales. Trebuie să răspundă în faţa Legii pentru faptele sale!

Oare ostaşii căzuţi în această zonă a Ţării, de o parte sau de alta a frontului, nu-şi pot dormi împreună somnul de veci? Într-o pace de dincolo de micimile şi de orgoliile Lumii?

Există la Predeal un Cimitir Ostăşesc în care sunt îngropaţi alături, fără deosebire, şi români, şi maghiari, şi nemţi, şi englezi… Oare, în Valea Uzului, nu se poate „convieţui”cu respect şi umanitate, nici măcar în moarte, aceeaşi, egală, pentru toţi?!

Ca să faci paradă în costum tradiţional pentru o cauză închipuită, trebuie să fii nu doar rău intenţionat, ci şi cu dezordini mentale grave… Ce-ar fi să ne îmbrăcăm şi noi, românii, straiele strămoşeşti şi să ne jucăm de-a apărarea gliei? Mai ales, că aşa pune problema acest preşedinte de consiliu judeţean al Statului Român.

Nu de alta, dar pământul oricărui cimitir de pe teritoriul României aparţine Statului Român! Şi este sacru!

Ion Mînzală

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.