blog-logo

ÎN DIRECT Donțu (PNL) contestă creșterea economică anunțată de Guvernul PSD

ÎN DIRECT Donțu (PNL) contestă creșterea economică anunțată de Guvernul PSD

Vicepreședintele PNL Brașov, consilierul județean Mihai Donțu, susține la această oră o conferință de presă în care a contestat „cea mai mare creștere econoomică din Uniunea Europeană”, anunțată de către Guvernul PSD.

Desi avem crestere economica de aproape 5%, datele economice si statistice arata ca economia este intr-o situatie delicata iar statisticile arata un dezastru pentru cetatenii romani. Iata cateva cifre care prezinta dezastrul economic al ultimilior ani de guvernare PSD:

 • Cea mai mare rata a inflatiei din UE. In iulie a fost de 4,1%. BNR a modificat in crestere prognoza de inflatie de la 3% la 4,2 %. Si pentru 2020 prognoza a fost modificata in crestere. In ultimile 7 luni am avut cea mai mare rata de inflatie lunara din UE.
 • Scaderea numarului de autorizatii de constructie in 2019 fata de 2018. Exemplu: 3,3% faţă de luna martie 2019 şi cu 1,9%, in luna aprilie.
 • Scaderea numarului de vanzari imobiliare in 2019. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna iunie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 40.207 de imobile, cu 4.249 mai puține față de luna mai 2019.
 • Efectele OUG 114/2018: cresterea preturilor la gazele naturale pt consumatorii industriali, cresterea preturilor la energia electrica;
Alte articole:   Razie la Moieciu pentru combaterea infracțiunilor silvice

Haosul legislativ a ajuns la un nivel greu de imaginat:

 • Rectificarea bugetara s-a realizat pe cifre false. PNL a atentionat asupra acestei situatii: „Documentele care insotesc rectificarea bugetara arata ca guvernantii au FALSIFICAT aceste date. Aceste documente „arata” ca veniturile pentru prima jumatate a lui 2019 ar fi trebuit sa fie 157.6 miliarde lei (mai mici cu 1.4 miliarde lei fata de ce a fost votat in Parlament) si un deficit de 20.6 miliarde lei (mai mare cu 1.9 miliarde lei fata de cel votat in Parlament);
 • De la 1 septembrie 2019 Guvernul a dorit introducerea accizei pentru băuturile răcoritoare care au cel puţin 5 grame de zaharuri adăugate la 100 de mililitri de produs, precum si creşterea accizei pentru ţigarete. Desi a fost pus in dezbatere publica si propus spre includere in rectificarea bugetara nu a mai fost aplicata.
 • PSD nu doreste eliminarea pensiilor special. Măsura impozitării pensiilor speciale nu a fost inclusă în proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor. Nici aceasta nu a fost inclusa in rectificarea bugetara.
 • Legislatia din domeniul muncii (cea mai mare cota de impozit si contributii sociale si la fondul de sanatate din UE) si imigrarea masiva au generat un dezastru pe piata fortei de munca, 81% dintre angajatori confruntandu-se cu dificultati in ocuparea locurilor de munca vacante;
Alte articole:   ACS Kids Tâmpa râvnește la prima victorie din retur

Cifrele indica un dezastru al echilibrului macroeconomic:

 • Pe primele cinci luni ale anului 2019 bugetul a avut un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB, informează Ministerul Finanțelor. Suma este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut;
 • În perioada ianuarie – aprilie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2 306 milioane euro, comparativ cu 1 665 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2018;
 • Avem celele mai scumpe imprumuturi pentru acoperirea deficitului. Guvernul a împrumutat recent 3 miliarde de euro pe o perioada de 30 de ani cu o dobândă enorma, de 4,58%.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.