Scrisoare deschisă din partea unei brașovence către Ministrul Mediului

Scrisoare deschisă din partea unei brașovence către Ministrul Mediului

Stimata doamna Ministru, Grațiela Leocadia GAVRILESCU,

Subsemnata, Predoiu Luminita Cristina, in calitate de cetatean roman , va adresez urmatoarea Scrisoare Deschisa:

In baza articolului 35 din Constitutia Romaniei potrivit caruia Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu sanatos si echilibrat ecologic si asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept, iar persoanele fizice si juridice au indatorirea constitutionala de a proteja si ameliora mediul inconjurator, va rog sa luati in considerare prezenta Scrisoare Deschisa prin care va solicit sa faceti demersurile necesare pentru introducerea Florii de Colt – Leontopodium alpinum in anexa 4B a OUG 57/2007, care cuprinde speciile de interes national, tinand cont ca in Romania Floarea de Colt – Leontopodium alpinum a avut un statut de „monument al naturii” inca din 1933 prin Decret Regal si este un simbol pentru poporul roman.

Chiar daca nu exista acte normative prin care sa fie abrogat Decretul Regal de la 1933, la ora actuala, definitia de „Monument al naturii” asa cum a fost ea definita in acea perioada, nu mai este de actualitate astazi si creeaza o intreaga confuzie si neajunsuri juridice. Potrivit legislatiei romanesti in vigoare OUG 57/2007, L101/2011, OUG 236/2000 , „Monument al naturii” sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor elemente cu valoare si semnificatie ecologica, stiintifica, peisagistica deosebite, reprezentate de specii de plante sau animale salbatice rare, endemice ori amenintate cu disparitia, arbori seculari, asociatii floristice si faunistice, fenomene geologice – pesteri -martori de eroziune, chei, cursuri de apa, cascade si alte manifestari si formatiuni geologice, depozite fosilifere, precum si alte elemente naturale cu valoare de patrimoniu natural prin unicitatea sau raritatea lor.”

Alte articole:   Primăria Brașov a semnat ultimul contract de finanțare din exercițiul financiar al Uniunii Europene 2014-2020

Potrivit aceluiasi act legislativ 57/2007, monumentele naturii corespund categoriei III IUCN definite din nou ca „Arie protejata administrata special pentru conservarea elementelor naturale, specifice”. Intrucat Floarea de Colt -Leontopodium alpinum nu este „Arie Protejata”, ea fiind o specie de sine statatoare si nu se regaseste pe Lista Rosie a IUCN, nefiind considerata o planta de interes comunitar, reieseca Floarea de Colt – Leontopodium alpinum nu are un statut special in tara noastra, nefiind ocrotita de legislatia in vigoare, nefiind „Monument al Naturii” potrivit definitiei existente in toate legile romanesti in vigoare, Floarea de Colt fiind protejata doar daca se afla in perimetrul unei Arii Protejate.

De asemenea, Floarea de Colt -Leontopodium alpinum nu este specificata nici in lista publicata in Conventia Uniunii Europene privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa din 19.09.1979, conventie la care Romania a aderat inainte de a intra in UE, prevederi transpuse in tara noastra prin Legea 13/1993.

Un alt neajuns al legislatiei in vigoare, este transpunerea Directivei Europene 2008/1998 privind Protectia Mediului prin Intermediul Dreptului Penal in Legea 101/2001. Potrivit Directivei Europene 2008/1998 este considerata infractiune „uciderea, distrugerea, posesia sau obtinerea de specimene din speciile de fauna sau flora salbatica protejate, cu exceptia cazurilor in care fapta afecteaza o cantitate neglijabila de astfel de specimene si are un impact neglijabil asupra starii de conservare a speciilor”. Din Legea 101/2011 prin care este transpusa Directiva Europeana 2008/1998 lipseste aceasta prevedere, fiind considerat ca fiind infractiune doar „Comertul cu exemplare din speciile de flora sau fauna salbatica protejate ori cu parti sau derivate ale acestora, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, cu exceptia cazurilor in care fapta afecteaza o cantitate mica de astfel de exemplare si are un impact nesemnificativ asupra starii de conservare a speciilor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”

Alte articole:   Înălţarea Domnului, ziua în care se petrece ca la Paşte

Va transmit aceasta Scrisoare deschisa deoarece in cursul zilei de 28 iulie 2019, pe reteaua de socializare Facebook, in cadrul grupului Romania Turistica in care sunt inscrise aproximativ 40.000 de persoane iubitoare de drumetii si calatorii in Romania, a fost publicata o fotografie in care un grup numeros de persoane tinea in maini buchete uriase de Flori de Colt – Leontopodium alpinum culese din zona Ostra, Jud. Suceava. Ca administrator al acestui grup, am semnalat Jandarmeria Gura Humorului si Postul de Politie Ostra care a demarat o ancheta privind identificarea celor fotografiati si fapta acestora.

La ancheta au participat alaturi de politisti reprezentatii teritoriali ai Garzii de Mediu, ANANP si ocolului Silvic Stulpicani care, in urma cercetarilor in teren, au stabilit ca Florile de Colt – Leontopodium alpinum au fost culese in zona Stancilor Tarnita aflate in afara oricarei arii cu statut de Arie Protejata.

Dat fiind aceste neajunsuri existente in legislatia de profil romanesca, asemena fapte pe care le consider reprobabile, si in urma carora s-a desfiintat o intreaga arie de Floare de Colt -Leontopodium alpinum, aducand un prejudiciu considerabil ecosistemului din zona respectiva, va rog, stimata Doamna Ministru, sa luati masurile care se impun pentru a crea cadrul legislativ prin care astfel de fapte reprobabile sa fie pedepsite, iar noi romanii sa ne bucuram in continuare de frumusetea acestor minunatii ale naturii, neprotejate se legislatia actuala, creând posibilitatea ca arii intregi de flora salbatica sa fie pur si simplu devastate, fara ca cei care degradeaza astfel natura sa fie pedepsiti.

Alte articole:   Braşovul, pe locul al III-lea la nivel naţional, la numărul de divorţuri

Sumarizarea solicitarii mele:

  • 1. Introducerea Florii de colt pe lista cuprinsa in anexa 4B a OUG 57/2007
  • 2. Definitia Monumentelor naturii sa fie unitara atat in lege cat si in acceptiunea Academiei Romane pentru a nu se crea confuzie.
  • 3. Protejarea prin lege a Florii de Colt peste tot in Romania, nu doar in Ariile Protejate
  • 4. Introducea distrugerii/ detinerii acesti flori si a celorlalte plante aflate in Anexa 4B ca infractiune la prevederile legii 101/2011.

In speranta ca acest semnal de alarma va atrage o analiza din partea dumneavoastra care se va finaliza cu masurile legislative care se impun, astept cu deosebit interes actiunile dumneavoastra viitoare si va rugam sa ne transmiteti un raspuns oficial in ceea ce priveste acest caz.

  • Cu respect,
  • Predoiu Luminita Cristina
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.