Atenţie la căpuşe! Sfaturile medicilor braşoveni

Atenţie la căpuşe! Sfaturile medicilor braşoveni

Căpușele reprezintă o problemă atunci când părinții se pregătesc de o plimbare în natură sau de o drumeție.

Ce putem să facem? Trebuie să ne informăm corect, cum anume să ne protejăm de căpușe în așa fel încât să ne bucurăm de drumeție.

Orice mușcătură de căpușă este periculoasă? De ce este periculoasă mușcătura de căpușă?

Căpușele pot transmite infecția denumită Boala Lyme. Această infecție este dată de o spirochetă (microb) pe nume Borellia burgdorferi pe care căpușa o ia din sângele unor animale (câini, pisici, păsări etc).

Ceea ce trebuie să știm în primul rând este că NU orice căpușă este periculoasă! Doar cele din genul Ixodes pot transmite boala și se pare că dintre acestea doar aproximativ 30% sunt infectate cu Borellia burgdorferi.

Un alt element important de reținut este durata de expunere a căpușei în corp. Există studii care arată că în primele 48 de ore de la atașarea căpușei, riscul de a transmite infecția este scăzut. Cu cât durata de expunere crește de exemplu la 72 de ore, riscul de a dezvolta boala Lyme crește cu 20-25%.

Legătura dintre transmiterea infecției și durata atașării căpușei este dat de faptul că atât timp cât căpușa este atașată de corp, ea se hrănește cu sânge. Spirocheta din căpușă este cantonată (stă) în nivelul stomacului căpușei, iar ca aceasta să ajungă în sângele nostru este necesară o perioadă de timp în care căpușa să se umfle, adică să se fi hrănit destul de bine cu sânge de la noi.

Alte articole:   S-a dat startul înscrierilor la Bursele ANIS 2020, pentru profesori

După o posibilă expunere la căpușe este necesară inspecția copilului. Atenție specială se va da următoarelor zone: zona capului, gâtului și în spatele urechilor. Căpușele pot fi atașate în zonele unde îmbrăcămintea este strâmtă – linia șosetei, linia curelei, axilă sau la nivelul abdomenului.

Academia Americană de Pediatrie afirmă că dușul în primele 2 ore de la ajungerea în casă după o plimbare într-o zonă cu căpușe este o metodă eficientă de a vedea eventuala poziție a căpușei pe corpul copilului.

Este bine de știut că locurile preferate ale căpușelor sunt pădurile dese sau iarba înaltă, dar de asemenea ele pot fi găsite și în curțile/grădinele caselor. Toate căpușele ca să supraviețuiască au nevoie de umiditate. Cunoscând aceste lucruri îmbrăcămintea trebuie să fie corespunzătoare, să acopere brațele, picioarele și capul.

O altă măsură care reduce riscul este băgatul bluzei în pantaloni, băgatul pantalonilor în șosete și evitarea sandalelor sau încăltămintei deschise atunci când mergem în drumeții.

De asemenea, în vederea completării informațiilor ar trebui să vorbim și despre repelente, adică substanțele care se dau pe corp și haine, pentru a ține căpușele la distanță. FDA și Academia Americană de Pediatrie recomandă doar folosirea repelentelor care sunt aprobate de către EAP, adică au fost studiate și s-a dat acordul pentru utilizare având în vedere atât eficacitatea lor cât și siguranța copilului/adultului.

Alte articole:   Banca Mondială: Brașovul, oraș de nota 10

Căpușele și țânțarii sunt atrași de mirosul pielii, de dioxidul de carbon și de alte substanțe volatile pe care noi le eliminăm. Substanțele repelente nu omoară căpușele, ci ne fac pur și simplu neatractivi pentru ele.

Atenție la modul de administrare la copii!!!

Administrarea se va face strict conform prospectului. Ca recomandări universale ar fi: aplicarea soluției doar pe pielea expusă/pe haine, niciodată sub haine, se aplică doar pe pielea sănătoasă, niciodată pe răni, tăieturi sau piele iritată, mâinile copiilor se vor evita a fi date cu soluție deoarece ei au obiceiul de a-și duce mâinile la gură.

Cea mai frecvent folosită soluție împotriva căpușelor, care nu doar ține căpușa la distanță, ci și o omoară este Permetrina. Ea se aplică doar pe haine, nu pe piele și poate fi folosită și pentru copiii peste 2 luni și femei însărcinate.

Ce să facem dacă copilul nostru sau noi suntem mușcați de căpușă?

Dacă observați o căpușă atașată de copilul dumneavoastră, primul pas este ca ea să fie detașată. Fie o scoateți dumneavoastră, atenție la a nu lăsa capul căpușei în interiorul corpului, fie mergeți la spital pentru a fi scoasă corespunzător. Căpușa trebuie prinsă cu o pensetă cât mai aproape de locul de atașare (de piele) și trasă afară, fără alte mișcări.

Alte articole:   Peste 1300 de braşoveni se află în autoizolare, iar 41 de persoane sunt în carantină

Din punct de vedere al administrării preventive de antibiotic, o doză de Doxiciclină 200 mg (pentru copiii peste 12 ani) s-a dovedit a fi eficace, dacă se consideră că acea căpușă a fost atașată de peste 36 de ore (căpușa este umflată).

Doxiciclina este contraindicată la copiii sub 8 ani – se va da alt antibiotic în acest caz, conform recomandărilor medicului specialist. Prevenția eficientă trebuie începută în primele 72 de ore de la îndepărtarea căpușei.

Pentru orice nelămurire, corect este să vă adresați unui medic.

Material realizat de medic rezident pediatrie Ioana Arbanas, sub îndrumarea conf.dr. Oana Falup.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.