Design Interior: 5 lucruri la care să te aștepți atunci când lucrezi cu un designer

Sursă foto: Shutterstock.com

Munca de echipă este un aspect fundamental în felul cum sunt organizate și desfășurate majoritatea activităților din zilele noastre. Prin termenul de echipă înțelegem, acum, mult mai multe lucruri, precum: Echipa formată din două sau mai multe persoane pentru atingerea unui scop sau echipa dintre o firmă și un client. 

Există un așa zis „trend” prin care majoritatea business-urilor își îndreaptă atenția foarte mult spre nevoile clientului, astfel, de multe ori, se poate spune că acesta face parte din demersul proiectului pentru care plătește. Desigur, acest lucru prezintă situația în linii foarte generale, însă, adevărul este că astfel de practici sunt cele mai relevante în domenii precum designul sau serviciile. Tocmai de aceea, poate că într-o mai mare măsură decât alte domenii, designul de interior își asumă cel mai evident astfel de practici, practici care pot arăta în felul următor: 

1. Există posibilitatea ca designerul cu care lucrezi să-ți ceară un brief sau o scurtă descriere despre ceea ce îți dorești

Mulți dintre clienți se împart în două categorii: Cei care preferă partea estetică în defavoarea aspectelor practice și vice versa. Nu doar în România, pretutindeni, cei care își doresc un design de interior profesionist, apelează la serviciile unui designer. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor o fac din speranța că există cineva care poate face o treabă mai bună cu amenajarea locuinței lor. Tocmai de aceea, așteptările sunt mici iar prea multe informații concrete cu privire la punctele de vedere personale nu vor exista. 

Altfel spus, este normal să nu știi ce vrei din prima, mai ales din moment ce există o grămadă de probleme și preferințe între care nu te poți împărți. Tocmai de aceea, încearcă să fii pe cât posibil decis față de ceea ce vrei, altfel, toată munca devine în zadar.

2. O serie de întâlniri face-to-face pentru a conveni la anumite aspecte

Cu siguranță preferi ca atunci când investești o sumă de bani pentru un proiect atât de important, dorești să porți o discuție de față cu persoana căreia îi încredințezi locuința și o sumă importantă de bani. Mulți designeri din ziua de astăzi au în vedere acest aspect, iar pentru a induce acel sentiment de prietenie și încredere, întâlnirile sunt un prim exemplu de proceduri cu care va trebui să te familiarizezi.

3. Trebuie să fii comunicativ și înțelegător, deoarece relația dintre tine și designer contează mai mult decât un CV stufos

Industriile creative, din care face parte și designul de interior implică foarte multe cicluri de încercare și eroare. Dacă la multe alte domenii experiența înseamnă perfecționare și eliminare a greșelilor, în designul de interior, experiența se măsoară în clienți fericiți/cap de locuitor.

Nu trebuie să te impacientezi atunci când observi ceva ce nu-ți place, ci mai degrabă să fii comunicativ și să fii dispus la schimbări de planuri, până la urmă, tu ești cel care conturează viitorul aspect al locuinței tale.

4. Dacă vrei calitate, plătești calitate, dacă vrei să ieși ieftin, poți să-ți decorezi și singur

Ești dispus să dai 30.000 de euro pe amenajarea unui apartament? Așa arată întrebarea reală cu care vine oricare designer în fața ta atunci când ești pe cale să închei un contract. Corect, prețurile mari sperie pe orice român care își dorește să spargă acea bulă a unui apartament sau a unei case cu care a fost obișnuit pretutindeni de câteva generații încoace.

Și mai adevărat este faptul că toți acei bani nu se duc în zadar, deoarece mobila de calitate, execuția și aducerea locuinței la forma finală, toate acestea sunt bazate pe diferite studii de piață. Astfel, într-adevăr, poți mobila o bucătărie cu 3000 de euro, chiar foarte drăguț, dar pentru ceva adevărat… vorbim de altă sumă.

Uite de exemplu, cum poate arăta o casă din cartierul Prund-Schei din Brașov, o casă construită-n ‘40 și pusă la punct ca pentru secolul XXII:

5. De la Brief și întâlniri până la amenajarea finală trebuie să iei în calcul și timpul

Cu designerul de interior nu vei aranja mobilă după indicațiile tale și nu vei merge la cumpărături în supermarket să iei tablouri drăguțe. Desenele pe o foaie de caiet sunt istorie sau în cel mai bun caz mâzgăleli într-o pauză de cafea, mai ales din moment ce orice proiect începe în primul rând din faza de modelare și realizarea de randări a întregului concept cu mult înainte ca acesta să fie gata.

Achizițiile, execuția, retușurile, toate acestea necesită timp, timp pe care îl mai consideri pierdut și de fiecare dată când apare o neclaritate, o schimbare de perspectivă sau o nemulțumire în urma unei decizii luate în grabă.

În concluzie, orice este de calitate costă, iar costul nu este conceput pentru cei care doresc să economisească ridicol de mult. O medie a pieței de 350 de euro/m2 poate părea absurd pentru majoritatea persoanelor cu care vei sta de vorbă, însă, adevărul este că aceste servicii sunt îndreptate către persoanele care într-adevăr doresc un serviciu profesional care să dureze pe o perioadă foarte lungă de timp. 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.