Gabi Luncă cântă la Cerbul de Aur în aceeaşi seară cu Loredana, cu care s-a judecat şase ani

Gabi Luncă cântă la Cerbul de Aur în aceeaşi seară cu Loredana, cu care s-a judecat şase ani

Gabi Luncă va cânta în spectacolul folcloric organizat în ultima seară a Cerbului de Aur, pe afiş fiind muzicieni celebri de muzică populară dar şi vedete pop ca Loredana, cu care vedeta muzicii lăutăreşti s-a judecat şase ani, dar şi naistul Gheorghe Zamfir.

Organizatorii festivalului Cerbul de Aur 2019 anunţă că ”vom face o reverenţă în faţa marii artiste a generaţiei de aur a muzicii lăutăreşti, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulţi ani de la retragere, Gabi Luncă va cânta din nou în direct la Televiziunea Română”, se arată în comunicat. Cunoscuta interpretă de muzică lăutărească va urca pe scenă în aceeaşi seară cu Loredana, artista cu care s-a judecat vreme de şase ani pentru drepturile piesei ”Într-o zi la poarta mea”.

Un spectacol cu muzică lăutărească, folclor reintrepretat şi un omagiu, în premieră este programat în ultima seară a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov.

Tradiţionala seară de folclor, realizată şi prezentată de Iuliana Tudor, debutează cu vechi cântece ale lăutarilor, apoi muzica populară se va împleti cu limbajul muzical modern, dând naştere unui show total şi inedit.

Pe scenă, pe 25 august, de la ora 21.00, vor urca cele mai cunoscute nume ale muzicii populare. Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraful de la Clejani, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ion Ghiţulescu vor aduce pe scenă piese cunoscute precum „Anii mei şi tinereţea”, „La calul bălan”, „Am crescut băieţi şi fete” sau „Scoate calul pune şaua”.

Alte articole:   Sanctuarul de urși Libearty se redeschide, cu măsuri speciale pentru protecția vizitatorilor

Invitat special este Emy Drăgoi, celebrul acordeonist recunoscut internaţional, supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Seara de folclor va avea trei părţi, iar acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de Nicolae Botgros.

A doua parte a spectacolului este dedidată temelor populare cunoscute reinterpretate şi reorchestrate. Loredana şi trupa Agurida susţin un recital cu sprijinul Orchestrei „Lăutarii”. Lidia Buble, la prima sa apariţie pe scena prestigiosului festival, a pregătit un show inedit, iar Alexandra Ungureanu, artista care a reprezentat România pe scena Cerbului de Aur în anul 2003, aduce o nouă energie unor piese tradiţionale. Variante unice ale unor partituri populare sunt prezentate şi de Ionuţ Ungureanu, alături de Provincialii.

Seara va ajunge la final, alături de maestrul Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi, cu show-ul “Zbor de Ciocârlie”, un concept original despre mitul creatorului. Paula Seling Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean şi trupa sa vor aduce alături de maestrul Gheorghe Zamfir un omagiu muzicii şi sunetelor lumii.

„Cerbul de Aur rămâne pentru mine şi în acest an o mare provocare. Alături de echipa mea pregătim o seară care sperăm să îi ţină pe români în faţa micului ecran, o seară care să bucure, să transmită emoţie şi să arate lumii întregi cât de frumoasă este muzica tradiţională românească de ieri şi de azi şi câte posibilităţi creative oferă. Vă aştept cu drag în Piaţa Sfatului din Braşov pe 25 august!”, a spus Iuliana Tudor.

Gabi Luncă este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de muzică populară şi lăutărească din România. Este misionar creştin şi filantrop. A debutat în 1951, alături de violonistul Dumitru Luncă, tatăl său. În 1959 a înregistrat împreună cu Ionel Budişteanu primele sale piese la Electrecord. A fost căsătorită cu partenerul său de scenă, acordeonistul Ion Onoriu. Este membru-fondator al Partidului Uniunea Naţională Creştină a Romilor din România. În 2018 a pierdut un proces cu Loredana Groza pe care a acuzat-o că nu are dreptul să interpreteze piesa ”Într-o zi la poarta mea”. După un proces care a durat şase ani, instanţa i-a dat dreptate Loredanei, Gabi Luncă fiind obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 102.000 de lei.

Alte articole:   Întreruperi de curent în trei localități din județul Brașov
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.