blog-logo

Schimbarea la Față a Domnului. Zi considerată în popor ca fiind granița dintre vară și toamnă

Schimbarea la Față a Domnului. Zi considerată în popor ca fiind granița dintre vară și toamnă

În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, socotită zi de hotar pentru vară și considerat unul dintre cele 12 praznice împărătești.

Schimbarea la Faţă are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. 

Pe Muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută:chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada.

Imediat, însă, au avut parte de un alt lucru neobişnuit:în această lumină, doi bărbaţi stăteau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Alte articole:   Grădina Zoologică Brașov trece la programul de vară

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea).

Această zi are o semnificaţie aparte, fiindu-i asociate mai multe superstiţii, credinţe şi obiceiuri.

În popor, această sărbătoare este privită şi ca începutul toamnei.

De acum înainte, iarbă nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească.

Tot de astăzi nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.

Alte articole:   Braşovul, locul 3 în topul insolvenţelor, în ianuarie 2021

În popor se spune că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta.

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe;

Tot astăzi nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte nici iarba. 

Alte articole:   Evaluare Națională 2021 și Bacalaureat 2021: A fost publicat al doilea set de teste de antrenament

Se spune că oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

În Ziua Schimbării la FaţăOamenii care se roagă să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.

De ziua Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

Foto: arhiva/romania.tv

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate