Aventurile unui om de afaceri brașovean în secuime

Aventurile unui om de afaceri brașovean în secuime

Se spune că ungurii sunt oameni serioși și este cel mai bine să faci afaceri cu ei, pentru că nu ai neplăceri. Evident, nu există pădure fără uscături, iar un om de afaceri brașovean a aflat acest lucru pe pielea lui…

Firma Textile Blue Wash SRL a fost înfiintata in anul 2008 si, în urma  a 11 ani de activitate, a ajuns sa fie foarte bine pozitionata tehnologic si comercial în ramura industriei textile nationala si europeana. Firma TBW, cu rezultate financiare pozitive in ultimii 6 ani, a dezvoltat diferite proiecte tehnologice, de mediu si sociale si a investit in relocarea capacitatilor de productie  intr-un parc industrial modern. 

Avand in vedere progresele tehnologice accelarate in ramură, precum și noile provocari si standarde apărute in piata textila, CEO-ul  firmei TBW  a înțeles faptul  că partenerilor externi cu care lucra trebuia să le ofere servicii complete, de la proiectare CAD, manufacturare, broderie, finisaj textil, control de calitate, packing si logistica.

Pentru a putea aduce înapoi în țară clientii care, rând pe rând, au plecat, era nevoie de consolidarea  conceputului CMT (Cutting, Manufacturing, Treaming), cu adaugarea tuturor serviciilor adiacente acestei industrii  pana la atingerea dezideratului final, adica sistemul  Apparel Services.

În acest context, omul de afaceri brașovean a înființat un punct de lucru în orașul Covasna, în 2018, pentru care a cumpărat ultilajele necesare funcționării unei secții de confecționat pantaloni.

„În Covasna am ajuns după ce am consultat mai multe firme de vânzări utilaje, iar unul dintre reprezentanți mi-a spus că Damicov SRL era de vânzare. M-am întâlnit cu reprezentantul firmei, am stabilit prețul și am precizat că una dintre condiții este ca imobilul pe care îl preluăm să fie în proprietate lui, pentru că majoritatea clienților mei pun această condiție, plus că clădirea trebuie adaptată. Nu avea gaz metan și ne trebuia pentru producerea aburului tehnologic, puterea electrică instalată era foarte mică, iar instalațiile de climatizare existente nu puteau trece pentru un audit social, să ofere condiții de muncă optimă, audit social impus, de asemenea, de partenerii străini”, a povestit Gigi Anghel, pentru newsbv.ro, cum a început întreaga aventură.

Reprezentantul Damicov, proprietar și nu prea…

„După ce am stabilit prețul tranzacției și modalitățile în care se face transferul de proprietate, partenerul de afaceri Dancs Adorjan a spus că nu are toate documentele legate de proprietatea clădirii și m-a întrebat cum să facem totuși realizarea tranzațcției, din cauză că eu am venit cu surse financiare bancare. Am accesat o linie de credit de 350.000 de euro, prețul propus de covăsnean și acceptat fără nicio problema de firma noastră”, este punctul de plecare al unui conflict care avea să mocnească până la punerea pe butuci, în Covasna, un oraș unde șomajul este ridicat, a unei afaceri care avea comenzi asigurate de sute de mii de euro.

Practic, covăsneanul nu avea niciun fel de document de proprietate asupra clădirii. După ce s-a consultat cu avocații și banca, s- a găsit o formă legală de contract, numită acord de implementare a afacerii, în care Dancs Adorjan s-a angajat ca până la o dată certă, 15.12.2018, să rezolve problema documentelor pentru clădire.

Alte articole:   Cine și în ce condiții poate dona sânge pentru bolnavii de Covid-19. Noi reguli

Angajații Damicov, preluați de firma din Săcele

În același timp, cele două firme au încheiat un contract de comodat și, printr-un gentlement agreement (acord verbal care nu are ca urmare consecințe juridice, ci creează numai obligații morale între părți, așa cum se face între oameni de onoare…), Anghel a fost convins să relocheze unitatea de producție și oamenii de la firma Damicov în noul spațiu.

Până la acea dată, firma funcționa în două apartamente, le etajul 2 al unui bloc de locuințe din Covasna. La acel moment, au fost preluate 52 de persoane, iar până la 1 decembrie 2018 personalul a crescut cu 42%, fiind angajați șomerii de la o altă fabrică închisă în Covasna (89 de angajați).

„Am investit masiv în primul rând în condițiile de muncă: toalete, climatizare, sală de mese, sisteme de încălzire. Am recondiționat rețeaua electrică și am făcut toate diligențele necesare pentru a putea conecta clădirea la gaz metan și canalizare. Adică circa 100.000 de euro pentru a oferi condiții de lucru la standarde europene”, ne spune Anghel, care nu înțelege afirmațiile de genul „sclaviei moderne” la adresa firmei sale, făcute după ce conflictul a devenit public, în contextul în care programul de lucru era de opt ore, la care se adaugă o jumătate de oră pauză de masă.

A început lucrul, pentru clienți de top la nivel mondial, cum ar fi Hugo Boss

La mijlocul lunii octombrie 2018, firma a demarat procesul de producție în condiții optime, chiar agreate de clienții din portofoliul TBW – gen Hugo Boss (tbw.ro). Chiar și viitorii clienți au venit să vadă condițiile de lucru, pentru că marile concerne nu lucrează cu firme care nu oferă condiții de lucru la standarde înalte pentru lucrători.

„Pentru a putea obține rezultate tehnologice bune și a obișnui oamenii să aibă confortul necesar că au comenzi, am preluat clientul Damicov (singurul pe care îl avea firma in portofoliu, care și-a relocat comenzile în Albania, motiv pentru care Damicov a suspendat total activitatea firmei – n.a.), planificând să introducem un client nou, treptat, în fluxul de producție. Ca nivel tehnologic, firma din Covasna erau slab utilată și se lucra foarte rudimentar, ca sa il parafrazăm pe tehnicianul impus de firma Nikatex in spatiile de productie TBW,  Tatar Janos, era «nivelul tehnic al  unei vechi cooperative mestesugaresti». Din acest motiv, ne-am propus ca un sezon, până pe 31 martie 2019, noi să realizăm tot felul de implanturi tehnologice, referitor la partea de mașini-unelte, adică o altă investiție de peste 100.000 de euro. Avand in vedere poziția tehnologică a firmei TBW si a relatiilor mele personale, am adus chiar și tot felul de consultanți tehnici si experti in industria textila, cu carti de vizita impresionante, pentru a modifica fluxul de productie. Ba, noi am prevăzut în buget susținerea salariilor indiferent  de nivelul  producției. Menționăm că în toată perioada din octombrie până la sfârșitul lunii martie nu a fost atins nivelul de producție care să acopere cheltuielile”, afirmă Gigi Anghel.

Alte articole:   „Teribilism la absolut...”, în Piatra Craiului. Opt persoane blocate în perete (Foto)

Sabotaj, lene, rea-voință sau alte interese?

TBW a semnat, pentru sezonul care începea din 1 mai 2019, un contract cu un client german, care avea comenzi prognozate de 2.500 de pantaloni pe săptămâna, cu ideea de a înlocui clientul moștenit de la Damicov, care făcea deja probleme. La 15 mai, a început în forță sezonul nou, cu speranța că investițiile și eforturile celor de la Brașov vor da roade. După cum se va vedea, aproape 100 de angajați nu reușeau să facă decât 200 de pantaloni pe zi…

Vreau să precizez că, deși am dorit să-l schimbăm pe managerul Benko Zoltan, la un moment dat, având în vedere că nu performa, salariații ne-au amenințat cu întreruperea lucrului dacă îl înlocuim. Au început aceste fricțiuni de când au  venit clientii  noi, deoarece datorita seriozitatii de care am dat dovada in activitatea mea am reusit intr-un timp record sa aduc cinci noi clienti care sa imparta capacitatea zilnica de productie. S-a ajuns în situația paradoxală ca nivelul producției să se situeze undeva, în medie, la 200 de pantaloni pe zi, desi capabilitatile tehnice ale angajatilor si caracteristicile   tehnice ale modelelor permiteau atingerea unui  nivel de productie de cel putin 700 bucati pe zi.  Apoi, au apărut problemele de calitate… De aici, intârzieri la livrare, invocându-se tot fel de scuze...

Ca o solutie la situatia creată de fapt tot de el,  managerul  de productie  a insistat să menținem  pe liniile de productie vechiul client. In acest context si din dorinta de a face orice concesie pentru a putea continua, s-a ajuns ca 90% din producție zilnica  era direcționată către vechiul client. La toate cele de mai sus s-a adaugat si refuzul aceluiasi client  de a  nu plati suma  50.000 de euro,  invocand motive inexistente, dar care probabil actiona dupa un plan bine pus la punct. Chiar si in momentul in care discutăm, firma Nikatex refuza sa plateasca acest sold. Dar nu sunt probleme, deoarece sunt convins că și in  acest caz legea va face dreptate”.

Tot in aceasta perioada critica, brusc propietarul Damicov a facut afirmatii catre angajatii TBW (de genul „aveti grija ce faceti cu marfa si utilajele  clientului MEU Nikatex”) care dovedeau ca tine legatura si incearca repunerea in drepturi ale clientului care cu cateva luni in urma il adusese in situatia de a renunta la activitatea comerciala a firmei sale”.

Concluzia este ca dupa investititi masive a firmei TBW in punctul de lucru TBW-Covasna si sustinerea economica a acestui punct de lucru timp de cateva luni, cineva s-a razgandit si a dorit ca investitorul brasovean sa plece acasa lasand capacitatea de productie asa cum a reasezat-o.

Picătura care a umplut paharul: patronul, certat că aduce comenzi

S-a ajuns la situatia paradoxală când tehnicieni ai diferiților clienti care coordonau dezvoltările de produs aferente producțiilor din iunie 2020 erau certati de către managerul Benko Zoltan: „Cu asemenea comenzi/modele să nu mai veniți în aceasta fabrica”

„Acesta fost momentul în care am decis că acești oameni nu vor să lucreze și probabil au avut promisiuni că o să îi rezolve cu Nikatex, firma care a eșuat în Albania și care vrea să se întoarcă. Culmea, după acest moment tensionat, utilajele firmei din Brașov au fost blocate la Covasna, iar Dancs Adorjan, patronul Damcov, mi-a spus că «acasă la el nu face nimeni legea». Așa că am depus reclamație la Poliție”.

În acest moment s-a ajuns la nivelul în care utilajele au fost evacuate și se predă hala către Damcov. Salariații vin în preaviz în fiecare zi, la lucru, dar nu fac nimic.

Alte articole:   Întreruperi de gaz și curent în două localități din județul Brașov

„La mometul inchiderii fabricii  TBW-Covasna, firma avea pe stoc materiale si accesorii pentru productia a 9.000 de pantaloni, fapt sustinut și de către managerul  de productie in interviurile pe care le acorda publicatiilor din Covasna.  Incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie  si sa va inchipuiti  ca acesti parteneri  fara sa tina cont de istoricul firmei aflata in piata de 11 ani si a relatiilor cu mine ar fi cerut daune comerciale conform uzantelor din domeniu. Pe de o parte nu au facut-o, deoarece cunosc si valorizeaza  real activitatea TBW-ului, iar pe de alta parte in contextul actual este nevoie de orice capacitate de productie în spatiul EU”, spune Anghel. Din păcate, oamenii se pare că au înțeles cine este vinovat de această situație, dar prea târziu și au rămas pe drumuri, ca urmare a acestor jocuri făcute de cei de la Damicov.

Majoritatea angajaților și-au dat demisia, iar în prezent mai sunt 15 persoane în preaviz. La finalizarea procesului, acestea vor primi actele pentru a se angaja în altă parte. Jumătate dintre ei și-au găsit de muncă, dar nu în orașul Covasna, ci la Sf. Gheorge sau Tg. Secuiesc și sunt nevoiți să facă naveta…

Afacerea nu se închide, cum și-ar dori unii

Datorita pozitiei comerciale a firmei TBW si a sprijinului acordat lui Anghel de către partenerii de afaceri,  afacerea TBW nu se închide, chiar si  activitatea de confectie se va dezvolta, pentru că se construiește o capacitate de productie de la zero, în Săcele, unde se vor monta liniile de producție, pentru că există comenzi, dar s-a ajuns în acest blocaj din cauza unui așa-zis om de afaceri din Covasna.

La fial, Anghel pune, retoric, câteva întrebari la care ar trebui să răspundă cei implicati, spune el, în sabotarea activitatii firmei TBW la Covasna:

  • Ce s-ar fi intamplat daca intr-adevar lucratorii  ar fi fost lasati in pace, proiectul TBW-Covasna ar fi realizat productia celor 65.000 de pantaloni contractati pentru sezonul mai-august 2019  si in acelasi timp s-ar fi realizat dezvoltarile pentru productiile aferente anului 2020? Ce beneficii ar fi fost pentru zona Covasna si locuitorii ei?
  • Cine ar fi platit angajamentele firmei TBW  in fata partenerilor comerciali pentru nearealizarea lor?

Foto: Hala, înainte de amenajare, când era doar o baraca de tablă, neizolată termic, și pe vremea când funcționa fabrica

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Bai nene, ti-o spun asa ca secui: iti faci de lucru cu aia. Nu mai sunt secuii de altadata. Aia in afara de prostii nu au nimic in capatanile alea. Totusi daca in ultimii ani mai plecai urechea la manevrele politice initiate de catre pesedeul unguresc nu pateai din astea. Adica aia nu stiu cum sa faca sa ii tina pe cetatenii de acolo in bezna si saracie ca sa ii poata controla mai bine (pe model Teleorman) si vine unul cu investitie ca sa se haladeasca electoratul unguresc dupa aia. Vrei sa il superi pe Orban? De aia a dat el dubla cetatenie? In alta ordine de idei as vrea sa il felicit pe afacerist se pare ca e corect omul din moment ce e apreciat de partenerii externi.

    Reply
  2. Si va mai zic ceva. Tot ca secui. Mie nu prea imi plac moldovenii dar daca am de ales intre o echipa de meseriasi din secuime si o echipa de meseriasi moldoveni ii aleg pe moldoveni instantaneu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate