blog-logo

Concert inedit la Biserica Evanghelică Fortificată din Cincșor

Concert inedit la Biserica Evanghelică Fortificată din Cincșor

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor și Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți vă invită vineri, 9 august 2019, orele 18.00 la Biserica Fortificată din Cincșor, la un concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor cincișoreni.

Va fi o seară dedicată muzicii care răsuna odinioară în Cincșor la toate ceremoniile, sărbătorile și serbările din viața comunității săsești. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, în cadrul proiectului Muzici de Cincșor, inițiat în 2018. 

Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).

Alte articole:   Ce înseamnă eficacitatea de 95% a unui vaccin anti-COVID-19?

În program:

Ignaz PLEYEL (1757-1831) – Trio de coarde în Fa major; Allegro con spirito, Rondeau moderato

Anonim (din Cincșor?)(sec. al XIX-lea) – Leise, leise, fromme Weise; duet pentru două mezzosoprane și orgă

Christian Heinrich RINCK (1770-1846) – Trei piese de orgă

Gustav FLEISCHER (1865-1927) – Ach, wundergroßer Siegesheld

                                                          – Verlass mich nicht

                                                       – Hör unser Flehen, Geist des Herrn; Trei duete pentru mezzosoprane și orgă

Paul RICHTER (1875-1950) – Cvintet cu pian op. 110 în re minor; Andante, Allegro

Concertul își propune să omagieze, prin muzică, istoria unei comunități aproape dispărute și să o apropie pe cea actuală de biserica fortificată.

Alte articole:   Ludovic Orban: PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS – 14, iar UDMR – 5.

Intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate. Toate fondurile strânse merg către restaurarea turnului de nord al fortificației.

Scopul proiectului Muzici de Cincșor este promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni, în urma sistematizării și conservării arhivei muzicale istorice (sute de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea) și a colecției de instrumente muzicale vechi.

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.

Alte articole:   Cîţu, despre deschiderea şcolilor: Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie

Biserica Evanghelică Fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate