Un urs a intrat într-o gospodărie din Mărgineni. A distrus gardul și a luat mai multe găini

Un urs a intrat într-o gospodărie din Mărgineni. A distrus gardul și a luat mai multe găini

Urșii le dau de furcă, din nou locuitorilor din Țara Făgărașului. Atacurile urșilor în căutare de hrană, au început să fie din ce în ce mai dese, iar proprietarii își găsesc gospodăriile devastate și animalele ucise.

După ce în urmă cu două săptămâni doi urși și-au făcut apariția în localitatea brașoveană Zărnești, un altul a atacat un bărbat în Predeal, iar un urs a distrus stupi și a omorât animale în Hârseni, un nou atac de urs s-a petrecut miercuri noaptea în Mărgineni.

Ursul a dat iama într-o gospodărie, unde a făcut ravagii. Animalul a dărâmat gardul și a luat găini și pui, iar proprietarii au observat acest lucru de dimineaţă, atunci când au văzut şi pagubele lăsate de animal

 „Am observat că a intrat ursul la noi în curte abia de dimineață, la 8. Atunci am ieșit să dăm drumul la găini. A rupt gardurile, ne-a luat 7 găini, pui. Dar nu e vorba de pagube neapărat. Ne-am speriat, a intrat atât de aproape de locuința noastră. Și acum îmi este teamă că va mai veni. Ursul a fost foarte aproape de casă, la 10 – 15 metri, să zicem. Noi am vorbit la primărie, cei de acolo au zis că mai au în lucru alte 10 dosare“, a spus pentru Salut Făgăraș Maria Ioan, localnică din Mărgineni.

Autoritățile locale ale comunei sunt legate de mâini și de picioare în rezolvarea situației, în sensul că nu au competență să împuște urșii.

„Avem mai multe sesizări de la populație. În ultimele zile, satul Mărgineni a fost cel în care prezența ursului a fost des semnalată. Din fericire, la Copăcel și Hârseni nu ni s-au mai semnalat recent astfel de cazuri. Noi îi înțelegem pe oameni, dar nu-i putem ajuta la modul la care și-ar dori aceștia. Am fost prezent la o ședință ținută în acest scop la nivelul Prefecturii Brașov, și ni s-a spus foarte clar că în astfel de situații nu putem decât să sunăm la 112, iar ca rezultat vine un echipaj al Jandarmeriei și aruncă petarde în zona pe care o indicăm. Soluția este una provizorie, pentru că ursul se sperie de petardă și se mută la o altă gospodărie sau într-un alt sat. dar nu înseamnă că pleacă definitiv. În curând se face porumbul și atunci ne așteptăm la ce e mai rău, căci urșii vor coborî în lanurile cu porumb, vor crede că sunt teritoriile lor și îi pot chiar ataca pe oameni“, a declarat primarul comunei Hârseni, Mihai Oltean.

După atacurile urșilor petrecute luna trecută, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu a precizat că, împreună cu conducerea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt și-au făcut planuri cum să scoată urșii din orașe.

Alte articole:   503 persoane testate pozitiv, izolate la domiciliu, 750 în carantină, la Brașov

Tot luna trecută, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, prezentă la la Sanctuarul urșilor Libearty de la Zărnești, a delcarat că va iniția un proiect de lege prin care atât urșii, cât și oameni.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate