blog-logo

Tranzacțiile imobiliare de pe piața românească au depășit 4 miliarde de euro în ultimii 5 ani. Care sunt cei mai activi investitori străini?

Tranzacțiile imobiliare de pe piața românească au depășit 4 miliarde de euro în ultimii 5 ani. Care sunt cei mai activi investitori străini?

Valoarea tranzacţiilor din piaţa imobiliară românească a depăşit patru miliarde de euro în ultimii cinci ani, arată o analiză recentă. Cei mai activi cumpărători s-au dovedit a fi investitorii sud-africani, cu o cotă de piaţă de 28%.

Investitorii sud-africani sunt urmaţi de cei greci, în proporție de 14%, francezi (10%) şi români (7%), mai arată analiză de specialitate.

În intervalul analizat, piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti. Conform raportului, acestea au o cotă de 69% din capitalul plasat.

Orașele cu cele mai importante tranzacții

Potrivit analizei firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, tranzacţii importante au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%.

Alte articole:   Fotbaliștii Coronei, deciși să facă totul pentru a se menține pe primul loc

Puncte de interes

Segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacţionat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%.

Sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

Restul tranzacțiilor au fot făcute cu apartamente de vânzare în Brașov și vestul țării, Capitală, dar și câteva orașe din Oltenia sau Moldova.

Analiştii imobiliari apreciază, în acest context, că piaţa imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permiţând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi.

Alte articole:   Școlile din Ucea revin la scenariul verde

Un aspect pe care l-am observat în 2018 și care cel mai probabil va continuă pe parcursul anilor următori este acela că noi jucători apar pe piața românească, încurajați de rezultatele pozitive ale investitorilor consacrați. O altă schimbare ar putea apărea o dată cu interesul crescut al unor actori interni care au testat piața în ultimii ani. Dominată de investitori străini, în special fonduri de investiții sud-africane, România a devenit un punct de intrare pentru instituţiile din Africa de Sud care doresc să își extindă portofoliile în Europa Centrală și de Est. Piața românească de investiții înregistrează cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiționale (7,25%-7,5% pentru clădiri de birouri)”, arată și un raport Crosspoint privind piața imobiliară din România în anul 2018.

„O dată cu livrarea de noi proiecte de birouri și industriale și cu nevoia de expansiune a jucătorilor existenți, există șanse că 2019 să inregistreze tranzacții importante. Activitatea investițională pe piața de retail se va concentra cel mai probabil pe piețele secundare. Capitala va rămâne destinația de top pentru investitori, datorită accesului la produsele de calitate, a disponibilității forței de muncă calificate și a prezenței celor mai importanți operatori economici din țară. În ciuda câtorva circumstanțe care pot afecta activitatea de investiții (o încetinire în creșterea PIB și instabilitatea politică fiind principalii factori interni, în timp ce Brexit este în momentul de față principala cauză externă), piață imobiliară românească va rămâne dinamică, cu un volum investițional similar cu anii precedenți”, mai arată analiștii.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.