ÎN DIRECT Primăria Brașov semnează contractul pentru cele 32 de autobuze electrice

ÎN DIRECT Primăria Brașov semnează contractul pentru cele 32 de autobuze electrice

Astazi, 29 iulie, in sala de consiliu, începând cu ora 11.00, primarul George Scripcaru semnează contractul dintre Primaria Brasov și producatorul ceh de autobuze SOR Libchavy spol. s r.o. pentru livrarea a 32 de autobuze electrice, care vor avea rampă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Autobuze similare au fost livrate la Turda.

Valoarea contractului este 75, 5 milioane de lei fără TVA, termenul de livrare este de nouă luni pentru prima tranșă, finalizarea contractului este după 18 luni. Un autobuz electric livrat de compania din Cehia costă 535.000 de euro, fără stația de încărcare, cu TVA inclus.

„ Chiar dacă pentru unii pare că mă tot repet, o voi spune de fiecare dată când am ocazia: pentru a avea un oraș mai prietenos cu mediul, una dintre cele mai bune soluții de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană este transportul în comun, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice este garanția unui aer mai curat pentru noi și copiii noștri. Aceste 32 de autobuze electrice sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii patru ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor. Suntem în discuții avansate cu Agenția Fondului de Mediu ca în locul celor 20 de autobuze electric-hibrid, unde nu am avut nici un ofertant, să lansăm o nouă licitație pentru achiziția de autobuze articulate, integral electrice, cu lungimea de 18 metri. Pe lângă această achiziție, Municipalitatea mai are, în diferite faze procedurale, achiziția a 51 de troleibuze, 20 de autobuze electrice și 10 autobuze hibrid, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, cea mai mare parte a mijloacele de transport în comun care vor circula în Brașov vor fi ecologice. Dacă ținem cont și de celelalte investiții în sistemul de transport, cum ar fi: benzi dedicate, construire Park&Ride, construire terminal Gară, cu siguranță ne vom atinge obiectivul asumat, iar în 2023, vom avea un oraș care va dispune de un sistem de transport în comun performant și ecologic”, a declarat primarul George Scripcaru.

Autobuzele vor fi dotate cu acumulatori care sunt dotate cu softuri care să le mențină la o anumită temperatură, iar încărcarea lor se face la temperaturi între 5 si 35 de grade Celsius.

Alte articole:   Întreruperi de energie electrică în Brașov și mai multe localități din județ

Garanția acumulatorilor este de 5 ani, iar durata de viață este de 7-8 ani, în funcție de modul de folosire (de exemplu încărcarea acestora să se facă sub 20% din capacitatea de încărcare). Mai mult, un autobuz dotat cu „acumulatori de iarnă” produs de cehi deservește în condiții foarte bune o stațiune turistică montană din Munții Tatra.

Date tehnice

 • – lungime autobuz: 12 m (standard),
 • – număr uși acces pasageri: 3 uși duble,
 • – podea joasă integral, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, suspensie cu funcție de înclinare a vehiculului în stație,
 • – capacitate călători: 102 pasageri, din care 35+1 pe scaune,
 • – motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare,
 • – baterii de tracțiune: capacitate 263 kWh, autonomie minim 200 km, timp de utilizare minim: 5 ani

Dotări:

 • aer condiționat,
 • panouri electronice pentru afișarea rutei și destinației, spre exterior,
 • Supraveghere video exterior/interior autobuz (7 camere video / vehicul),
 • 3 validatoare carduri contactless/vehicul,
 • Computer de bord pentru managementul rutei (GPS),
 • Monitor LCD pentru afisarea rutei, a statiei care urmează și informarea pasagerilor,
 • Sistem automat de numărare a pasagerilor,
 • Sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul,
 • Sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat,

Garantie: 5 ani sau 500.000 km (condiția care se îndeplinește prima), inclusiv pentru bateriile de tracțiune.

 Autobuzele vor fi livrate împreună cu 2 tipuri de stații de încărcare:

 • – pentru încărcare lentă în garaj: 32 stații (câte una pentru fiecare autobuz)
 • – pentru încărcare rapidă în capăt de linie și Garaj: 9 stații (Gara Brașov, Independenței, Panselelor, Rulmentul, Saturn, Stadionul Municipal, Timiș-Triaj, Triaj și Garaj)
 • – încărcarea rapidă se realizează prin intermediul pantografului montat pe autobuz
Alte articole:   Cum pot scăpa corect de un aparat electrocasnic vechi?

În plus, pentru că la licitația de autobuze hibride nu a venit niciun ofertant, reprezentantul Fondului de Mediu a anunțat că s-a făcut o solicitare de a se renunța la tipul hibrid și lotul de 20 de autobuze pentru Brașov să fie tot electrice.

Directorul RATBV SA, George Cornea, a precizat că la garaj s-au făcut lucrări în ceeea ce privește asigurarea puterii electrice necesare stațiilor de încărcare.

Alte proiecte de achiziție mijloace de transport ecologice

 • – Proiect depus de municipalitate pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de la UE, prin POR, aflat în faza de evaluare, pentru achiziția a 25 de troleibuze articulate (18 m) și 10 autobuze hibrid.
 • – Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 26 de troleibuze articulate (18 m), unde am semnat deja contractul de achiziție, în data de 1 iulie, cu compania poloneză Solaris.
 • – Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 12 autobuze electrice de 18 m, procedură aflată în faza de evaluare a ofertelor. Au fost depuse 3 oferte: S.C. New Kopel Car, cu susținerea Shlomo Motors Ltd. Israel, importatori ai autobuzelor electrice marca BYD; Asocierea BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş.; producătorul polonez SOLARIS BUS & COACH.
 • – Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 8 autobuze electrice de 12 m, precum și 3 stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă, achiziție pentru care a fost lansată licitația, termenul de depunerte a ofertelor este 21 august. Valoarea estimată este de 22,5 milioane de lei.
Alte articole:   Cum să planifici o petrecere în afara orașului în cel mai mic detaliu

Loading...
 1. Asta este unul din motivele pentru care pleaca romanii din tara. Daca nimeni nu doreste sa facem ceva in tara, atunci plecam si muncim in alta parte. Cei ramasi pot sa cumpere „tigaile” altora.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap