Un urs a distrus stupi, a omorât animale și a distrus grădinile localnicilor din comuna Hârseni

Un urs a distrus stupi, a omorât animale și a distrus grădinile localnicilor din comuna Hârseni

Urșii le dau de furcă sătenilor din comuna Hârseni. Aproape nu e seară în care ursul să nu-și facă apariția în gospodăriile oamenilor și să distrugă gradini, stupi și să omoare sau să răneacă animale.

Într-una din nopțile trecute un urs a distrus grădinile de zarzavaturi a localnicilor din satul Copăcel, comuna Hârseni. Localnicii spun că animalul a distrus mai mulți stupid și ar fi omorât animale.

Paznicii de vânătoare au organizat goane de împingere, însă ursul se mută din Copăcel în Hârseni, Mărgineni sau în  alte sate din apropiere.

Astfel de atacuri au loc frecvent în satele din Țara Făgărașului, odată cu înmulțirea urșilor, în urma interzicerii vânatului la aceasta specie din anul 2016.

„De când s-au înmulțit și nu ne dă voie să-i împușcăm se întâmplă ce se întâmplă în toată țara. În toate satele sunt probleme în ceea ce privește ursul. În fiecare noapte, facem goană de împingere la Copăcel și se duce la Hârseni. Facem la Hârseni se duce la Mărgineni. Facem la Mărgineni vine la Copăcel. E o problemă mare, care e în toată țara și nu pricep ce se întâmplă la nivel de Minister, că nu înțeleg că dacă nu dau drumul la vânătoare și nu se dau cote de recoltă, nu putem să rezolvăm problema acesta. Se va întâmpla la infinit ceea ce se întâmplă. Eu am cerut la sfârșitul lunii mai, printr-o scrisoare de solicitare la Ministerul Mediului, am cerut pentru toată zona, pentru cele 7 fonduri de vânătoare, 28 de urși“, a declarat pentru sursa citată, Sorin Șuler, președ. AVPS Făgăraș.

Pe lângă goanele de împingere, reprezentanții AVPS Făgăraș spun că au comandat și un tun care este destinat îndepărtării animalelor sălbatice și care poate fi programat să bubuie toată noaptea.

Alte articole:   Fotbaliştii Coronei se întorc cu victorie de la Blejoi

Totodată, aceștia susțin că atacurile urșilor vor fi chiar mai dese, după ce vor fi treierate holdele de cereale.

Vânătorii spun că în zona Hârseni- Copăcel se află un urs, iar la Mărgineni a fost văzută o ursoaică cu doi pui. Surse neoficiale susțin că în Apața, un urs ar fi fost lovit mortal de tren, vineri.

Potrivit președintelui AVPS, pe fondurile de vânătoare, gestionate de asociație, efectivul optim de urs este de 30. Dar, în Țara Făgărașului ar fi aproximativ 190 de urși.

Foto: arhiva/Daniel Rosengren

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate