100 de teme istorice, sub conceptul „Europa 100”, pentru Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov

100 de teme istorice, sub conceptul „Europa 100”, pentru Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov

Realizatorii de benzi desenate, ilustratorii şi graficienii din întreaga ţară se pot înscrie, până pe 15 august, la expoziţia centrală organizată în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov, care se va desfăşura sub conceptul „Europa 100“.

Festivalul se va desfăşura între 3 şi 6 octombrie 2019 în mai multe locuri culturale şi alternative din Braşov: clădirea Olimpia (Sub Tâmpa), Piaţa Sfatului, Casa Sfatului şi Parcul Central ,,N. Titulescu”.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov este singurul festival şi salon BD cu tematică istorică din România. Produs de Asociaţia Forums alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, festivalul propune artiştilor participanţi un portofoliu de 100 de teme istorice, sub conceptul ,,Europa 100”.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov 2019 îşi propune un demers cultural inovator, păstrând ambiţia de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD. Oportunităţile deschise de o prima ediţie în 2018 şi succesul tematicii acesteia – România 100 reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediţiei 2019.

„Ediţia 2019 a fost aleasă să facă trecerea de la un Salon BD la un Festival BD. Șansa oferită de cronologia istorică este reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinţei de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfinţit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinţei, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor şi a tendinţelor de încălcare a principiilor democratice”, au precizat organizatorii.

Cele 100 de subiecte istorice sunt repere ale ultimului centenar european, alese nu doar după criteriul importanţei politice sau militare:

 •  1919, Conferinţa de Pace de la Paris şi Arthur Eddington care a demonstrat corectitudinea Teoriei Generale a Relativităţii a lui Albert Einstein;
 • 1941, invadarea Uniunii Sovietice şi designerul de modă Coco Chanel care a lansat primul parfum „Chanel No. 5”;
 • 1951, Stalin proclamă că Uniunea Sovietică deţine bomba atomică;
 • 1957, U.R.S.S. lansează Sputnik I, primul satelit artificial al Pământului;
 • 1961, la clubul „Cavern” din Liverpool a avut loc prima apariţie publică a trupei „Beatles’;
 • 1968, trupe din Pactul de la Varşovia, conduse de trupele sovietice, au invadat Cehoslovacia;
 • 1979, prima vizită a unui Papă într-o ţară comunistă, Papa Ioan Paul al II-lea în Polonia, ţara sa natală;
 • 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat şi rănit de Mehmet Ali Agca, un militant ultranaţionalist turc;
 • 1986, accidentul de la centrala nucleară sovietică de la Cernobâl;
 • 1999, NATO ataca Iugoslavia; 2008, Large Hadron Collide, cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pornit la Geneva, fiind cel mai mare experiment ştiinţific al Omenirii;
 • 2016 (23 iunie), Referendumul Brexit, prin care Marea Britanie votează pentru părăsirea Uniunii Europene.
Alte articole:   „Pasteluri“ la Casa Mureșenilor

Se acceptă şi alte subiecte istorice decât cele propuse, însă trebuie respectată tematica „Europa 100“, au mai precizat organizatorii.

Aplicatia trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com pâna la data de 15 august 2019 (inclusiv) și constă în:

 • Lucrarea, având un subiect istoric ales din portofoliul Festivalului sau propus de autor, va avea format A3 – (copie) plansa/e, rezoluție de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2);
 • Scrisoare justificativă care să conțină: informații suplimentare despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informații istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrare publicată anterior/ în curs de publicare); 
 • Scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

Până pe 10 septembrie 2019, curatorul proiectului şi organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziţiei şi realizarea catalogului.

Cei 5 artişti premiaţi vor primi un onorariu de 1.000 lei brut şi vor avea cheltuielile de deplasare la Festival asigurate (transport, cazare şi masa), iar lucrările vor fi expuse într-o expoziţie outdoor prezentată în Piaţa Sfatului.

Salonul „România 100 de benzi desenate“ Braşov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria „Proiecte dedicate Centenarului” şi a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Braşov.

Cele 100 de subiecte se pot regăsi aici.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap