Hotelul Aro Palace a împlinit 80 de ani

Hotelul Aro Palace a împlinit 80 de ani

Cu o istorie de 80 de ani, fiind inaugurat cu mare fast in 1 iulie 1939, este un hotel catalogat la 5 stele.

In anul 1963 a fost extins prin constructia unui nou corp de cladire, iar in 2005 a fost ridicat la standarde de 5 stele. Hotelul detine o pozitie privilegiata fiind amplasat in centrul istoric al orasului.

Hotelul va pune la dispozitie un numar de 312 camere duble, single, apartamente, garsoniere, 1 apartament prezidential, 1 camera pentru persoane cu handicap, 6 restaurante, 4 sali de conferinta și 1 centru spa.

A fost  proiectat de  arhitectul Horia Creangă. Acesta este nepotul marelui povestitor Ion Creangă  şi  a fost un promotor al arhitecturii moderne în România. H

Denumirea complexului vine de la societatea Asigurarea Românească, din banii căreia s-au finanţat lucrările. Ansamblul din Braşov cuprindea  ARO Palace şi ARO Sport, situat  pe strada Sfântul Ioan, undeva în spatele hotelului mare.

Hotelul Aro a fost ridicat lânga Palatul Czell, în 1938-1939. Nicolaie Iorga, în ziarul său „Neamul Românesc”, scria, după inaugurare: „Braşovul e şi mai semeţ. Marea aşezare românească de supt Tâmpa are acum şi cea mai primitoare, bună de ospeţe şi cu odăi dezmierdătoare, între ziduri puternice, parohie pentru drumeţiii din ţară şi din afara ei.”

Extinderea hotelului, făcută cu dărâmarea unei biserici

Construcţia părţii noi  a început în 1963 şi s-a terminat în 1965. A fost considerat o reuşită arhitecturală a acelei vremi, dar strălucirea inaugurării  a fost umbrită (pentru iubitorii bunului gust şi ai istoriei, nu pentru comunişti) de demolarea unei frumoase biserici  refomate (foto stanga), care  a făcut loc noului edificiu.

Alte articole:   Primăria nu va reautoriza stația de asfalt din Bartolomeu

Noua aripă a fost  proiectată de arhitectul braşovean Iancu Rădăcină (1928-2009). Ziaristul braşovean Horia Salcă l-a cunoscut  după revoluţie pe arhitectul Rădăcină, care i-a povestit zbuciumul prin care  a trecut pentru   a face faţă sarcinii de partid.

„Se dorea ca de vechea clădire, să se lipească practic un bloc. Om rafinat şi cu respect pentru sine, pentru profesie şi pentru înaintaşi, Iancu Rădăcină s-a văzut pus în faţa unei provocări: să nu mutileze sau să umbrească opera lui Horia Creangă, să găsească volumul potrivit pentru a lăsa vizibile, dinspre Cetăţuie, Casa Sfatului şi Biserica Neagră, dar şi întregul burg săsesc. S-a frământat multă vreme să nu dăuneze operei maestrului său Creangă, respectiv faţadei dinspre sud (spre Tâmpa) a vechiului hotel, şi cum a petrecut câteva săptămâni după-amiezile şi serile pe strada Mihai Eminescu şi mai sus, pe Dealul Cetăţii, pentru a găsi soluţia optimă. În primul său proiect, biserica reformată, o adevarată bijuterie arhitecturală, era salvată, iar corpul nou, de numai şase etaje era împins mult în spate, cam pe locul parcării de azi; regimul avea, însă, alergie la biserici şi a decis că aceasta trebuie demolată” (postare din 2009, pe blogul horia-salca.blogspot.com, la câteva zile după ce arhitectul braşovean a  murit, în Los Angeles, unde locuieşte fiica sa). 

Alte articole:   Kite challenge de Ziua Internațională a Copilului: Să colorăm cerul cu zmee!
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov