Febra la copii. Când trebuie să mergem la doctor?

Febra la copii. Când trebuie să mergem la doctor?

Unul dintre motivele principale ale prezentării în Urgență este Febra. 
Cu toții, noi cei mari, dar și copiii noștrii ne-am lovit de ea într-un moment sau altul al vieții.

De febră ne temem cu toții și pe nici unul dintre noi nu ne-a iertat. Ea în sine nu este o boală sau o urgență medicală, este un semn pe care ni-l trimite corpul nostru.

Ca definiție febra este o creștere a temperaturii corpului peste 38 grade Celsius, măsurată intrarectal (în fudulețul copilului până la vârsta de 3 ani), sau peste 37,5 grade Celsius măsurată axilar (sub braț pentru copiii peste 3 ani).

Cu toții purtăm un ”termostat” în corpul nostru care ne menține temperatura corporală undeva la 37 de grade Celsius, cunoscând variații normale pe perioada zilei – dimineața temperatura corpului este mai scăzută față de cea de seara. Acest termostat se află în creier și se numește hipotalamus.

În infecțiile virale (cea mai frecventă cauză de febră) ”termostatul” crește temperatura corpului pentru a face mai grea supraviețuirea virusului. De asemenea, această creștere a temperaturii corpului activează sistemul imun, adică celulele albe (leucocitele), care se luptă pentru a elimina patogenul din organism. Așadar, febra nu este un lucru rău în sine. 

Principalele cauze de febră sunt infecțiile virale, dar și cele bacteriene, însăși noi ca părinți putem determina creșterea temperaturii corpului copiilor noștri îmbrăcându-i prea gros. Apariția febrei nu indică neapărat o cauză gravă. O infecție virală poate da febră peste 39 de grade Celsius, și cu toate acestea starea generală a copilului să fie una bună.

Alte articole:   Două companii se bat pentru furnizarea celor 10 autobuze hibrid achiziționate de Primăria Brașov cu fonduri europene

Când ar trebui să ne prezentăm la medic? Vizita la medic nu este dată doar de cât de mare e febra, ci și de vârsta copilului, de alte simptome pe care le prezintă copilul și de suspiciunea de boală care a determinat apariția febrei. 


Orice sugar în vârstă de 3 luni sau mai mic la o temperatură de peste 38 de grade Celsius măsurată intrarectal ar trebui să fie văzut cât mai rapid de un medic. Alte semne care ar indica consultul medical ar fi: refuzul acceptării lichidelor, diaree și vărsături repetate, dacă copilul urinează mai puțin ca de obicei, dacă febra persistă peste 3 zile, plânsul inconsolabil, erupție sau pete de culoare vineție la nivelul pielii, refuzul de a mișca un segment sau un membru al corpului, dureri de cap puternice (cefalee la copiii mai mari), limbă, buze sau unghii vineții, dureri abdominale severe.


Dacă copilul se joacă, mănâncă, bea normal, este alert și zâmbește, are o stare general bună cel mai probabil nu este vorba despre o infecție severă, dar trebuie trebuie urmărit de părinți pentru eventuale schimbări ulterioare. 
De obicei pofta de mâncare este scăzută în caz de febră și nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare dacă copilul bea și urinează.

Alte articole:   VIDEO Accident cu două victime, la Brașov

Trei lucruri importante ar fi de reținut și de făcut atunci când copilul are febră: asigurarea unui mediu confortabil copilului, administrarea de lichide și mâncare precum și medicație antitermică. 

Din punct de vedere al confortului, nu îmbrăcați copilul cu multe haine, duce la creșterea febrei. Totodată nu uitați de confortul termic de acasă.În caz de febră ridicată împachetările cu oțet sunt de evitat deoarece pot determina diferite leziuni ale pielii. 

Recomandarea este ca împachetările hipotermizante să fie făcute cu prosoape ude cu apă care să fie cu aproximativ 2 grade Celsius mai scăzută decât temperatura corpului. La fel și dușurile hipotermizante care se fac la copiii care stau bine în picioare, se încep cu temperatura obișnuită de duș care se scade treptat cu maxim 2 grade față de temperatura corpului.

Un al doilea aspect important la copilul cu febră este hidratarea. În caz de febră se pierd lichide mai repede decât de obicei. Hidratarea este foarte importantă – apă, supă. Nu vom administra și nici nu vom recomanda băuturi cu cafeină (cola sau ceai) care pot determina creșterea febrei prin creșterea cantității de urină. Mâncarea, trebuie corelată cu apetitul copilului precum și cu alte semne de boală cum ar fi scaunele modificate sau vărsăturile care impun alte măsuri dietetic.

Alte articole:   Programări online pentru depunerea documentelor la SPCLEP Făgăraș

Medicamentele antitermice cele mai folosite sunt Paracetamolul și Ibuprofenul (peste greutatea de 5 kg) – dozele se administrează conform indicațiilor de pe prospect sau ale medicului. Aspirina nu se administrează niciodată copiilor pentru scăderea febrei! Medicația antitermica și celelalte măsuri de scădere a temperaturii (ex împachetările în apă mai rece cu 2 grade față de temperature corpului) scad febra, dar nu elimină cauza ce provoacă febra.

De reținut că toți copiii fac febră, dar starea generală a copilului este de obicei mai important decât valoarea de pe termometru a febrei. 
Dacă sunteți neliniștiți, nu știți cauza febrei sau ce să faceți, prezentați-vă la medicul de familie și el vă va da sfaturile pentru pașii următori. 

În încheiere, cum Parmenides spunea în urmă cu 500 de ani ÎC ”Dă-mi puterea să produc febră și voi vindeca toate bolile”. El a observat cum febra mare, dată de malarie, poate vindeca o anumită boală psihiatrică. Azi, putem doar remarca faptul că febra în sine nu este un lucru de care să ne temem, ci are chiar efecte bune până la un anumit punct.

Material realizat de medic rezident pediatrie Ioana Arbanas, sub îndrumarea conf. dr. Oana Falup, SPitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate