Ambasadorii României din Șinca Nouă. „Lumea rămâne uimită că nu suntem ăia care mănâncă lebede”

Ambasadorii României din Șinca Nouă. „Lumea rămâne uimită că nu suntem ăia care mănâncă lebede”

Ceea ce părea, la început, o găselniță a primarului Dumitru Flucuș, s-a dovedit a fi o investiție de excepție în cultura și tradițiile din Șinca Nouă.

Ansamblul folcloric din Șinca Nouă a fost înfiintat în anul 2007, la initiativa lui Mitruț, cum îi spun sătenii.

„Obiectivul principal al Ansamblului Folcloric Șinca Nouă constă în descoperirea, conservarea și promovarea valorilor spirituale românești, specifice Țării Făgărașului: muzica, costumele, tradițiile și spiritul locului, în cea mai autentică formă. Acest obiectiv este concretizat prin participarea Ansamblului folcloric Șinca Nouă la toate manifestările culturale ale comunității, ale Țării Făgărașului și, desigur, la alte manifestări culturale desfățurate în țară și în străinătate”, a precizat pentru newsbv.ro primarul Flucuș.

Ansamblul folcloric Sinca Noua cuprinde peste 40 de dansatori. Grupul de muzicanți, care însoțeste ansamblul folcloric Șinca Nouă, este unul traditional, specific zonei, si este format din braci, bas, tobă, trompetă, saxofon și acordeon.

Costume noi pentru Ansamblul popular

Zilele trecute, Primăria Șinca Nouă a postat pe SICAP zilele trecute un anunț pentru achiziția de noi costume populare. Valoarea acestora este estimată la 242.273,49 de lei.

„Finanțarea este cu fonduri europene, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL). Avem nevoie pentru Ansamblul popular al comunei, pentru că avem un ansamblu foarte bun, cu care am fost la multe evenimente internaționale. Este cel mai premiat la nivel din județ, cel puțin în ultimii zece ani. Am luat și instrumente muzicale pentru fanfară, tot din fonduri europene. Peste tot unde mergem reprezentăm România. Ni se asigură masa și casa, noi transportul. Apoi, noi suntem amatori, ceilalți profesioniști, și nu la nivel de comuna, ci de mari orașe. Mă bucur că unde ajungem schimbăm imaginea României în lume. Iar unde mergem cu copiii, am insistat foarte mult pe comportament, pe strada, la masă, pe scenă. Trebuie să fim cei mai buni, iar lumea rămâne foarte uimită, că nu suntem ăia care mănâncă lebede. Avem copii educați și cu bun simț, care pot purta conversații elevate la nivelul lor. Poate chiar la nivel național s-ar putea face mai mult în acest domeniu, că putem schimba in bine imaginea țării”, spune primarul Flucuș.

La noi, nimeni nu se gândește la promovarea țării

„Am bătut toată Europa, am fost si in China și Chile. Noi avem costume tradiționale, țesute la război, nu costume stilizate. Am întâlnit o trupă din Ungaria, în Chile, care erau ca noi, cu bani puțini, dar trebuie să spunem că își promoveaza interesele organizat. Ei prezentau jocuri din Transilvania și atunci am spus și noi că nu suntem din Șinca Nouă – Țara Făgărașului, ci că este vorba de Transilvania – România. Apoi, mai trebuie spus că, din Ungaria, nu pleaca orice ansamblu in lume, ci există o comisie care face selecția. Chiar daca trupa are bani, nu pleaca oricine. Din păcate, la noi, merge oricine, care face repetiții doua săptămâni și nu prezinta un act artistic de înaltă ținută”, povestește priarul din Șinca Nouă.

„Pe noi nu ne așteaptă nimeni dincolo”

„Un alt exemplu, în Chile: pe noi nu ne aștepta nimeni; a venit o ghidă care nu prea stia nici engleză prea bine. Noroc cu copiii care știau limba de pe la telenovele. Pe unguri i-a așteptat ambasadorul, consulul, care au umblat cu ei peste tot. Am sunat și noi, degeaba… Dupa o saptamana am fost noi la ambasadă, iar după ce ne-a văzut, i-a placut apoi si amasadoarei. Apoi, ungurii au facut o recepție, au chemat oamenii de afaceri, au prezentat ansamblul, iar ambasada le-a facut cadou o execursie cu autocarul. La noi nu gandeste nimeni promovarea țării”, ne-a mai spus, mâhnit, primarul Dumitru Flucuș.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.