Zoe și Pauletta, roboții care luptă cu infecţiile nosocomiale, la Spitalul Municipal Făgăraș

Zoe și Pauletta, roboții care luptă cu infecţiile nosocomiale, la Spitalul Municipal Făgăraș

Doi roboți cu ultraviolete, Zoe și Pauletta, care luptă cu infecţiilor nosocomiale, au fost achiziţionaţi de curând de Spitalul Municipal Făgăraș.

Roboții cu ultraviolete, numiți de americani Zoe și Pauletta, sunt de dimensiunea unor aspiratoare profesionale și au fost concepuți special pentru distrugerea bacteriilor şi a viruşilor rezistenţi la antibiotice.

Aceste echipamente se mai întâlnesc în doar două spitale din toată ţara. Aparatura a fost achiziţionată după ce Mariana Câju, preşedinte al Consiliului de Administraţie al spitalului, a văzut-o la Sibiu, anul trecut, la o conferinţă, scrie salutfagars.ro.

Echipamentele, aduse din SUA, au fost achiziționate în baza unui Acord Cadru încheiat anul trecut de unitatea medicală cu Ministerul Sănătății. Ivestiția a fost de 2 milioane de lei, din care 10% din sumă a fost achitată de Primăria Făgăraş, iar diferenţa de către Ministerul Sănătăţii.

„Primăria municipiului Făgăraş împreună cu Ministerul Sănătăţii au asigurat finanţarea integrală a acestora, spitalul nu a plătit nimic. Suntem interesaţi de acest program naţional de combatere a infecţiilor nozocomiale şi am considerat că trebuie să aducem la Făgăraş aceşti roboţi. Doar Spitalul Universitar din Bucureşti şi Institutul Matrius Nasta mai au aşa ceva, din toată ţara. Roboţii au fost produşi în SUA. Există o statistică ce arată că, numai în anul 2017, au cumpărat astfel de aparate 430 de spitale din Statele Unite ale Americii şi au fost sterilizate 6 milioane de încăperi. În acel an au fost distribuiţi în SUA peste 2.000 de roboţi. Sunt echipamente revoluţionare, performante şi ne bucurăm că am reuşit să le aducem la Făgăraş. Mulţumim pe această cale finanţatorilor, adică Primăriei Făgăraş şi Ministerului Sănătăţii. Ne dorim ca şi alte spitale din judeţul Braşov să îşi achiziţioneze astfel de aparate, de aceea fac o invitaţie către orice autoritate publică (Consiliul Judeţean, primării, spitale) să vină şi să vadă cum funcţionează aceste aparate”, a declarat pentru aceeași sursă, Mariana Câju, preşedinta Consiliului de Administraţie al spitalului.

Roboţii pot fi utilizaţi de tot personalul spitalului, în sensul că nu necesită angajaţi aparte. Practic, aparatul trebuie să stea într-o încăpere timp de 5 minute ca să o dezinfecteze. Pe durata ciclului de funcţionare, personalul medical şi pacienţii nu au voie să intre în contact cu aparatul când este pornit şi li se recomandă să stea în spatele unei uşi sau unui paravan.

Alte articole:   Cabinetele de optica medicală Optic House - Consultații oftalmologice de calitate la Brașov

Echipamentul este destinat în special sălilor de operaţii şi secţiei ATI, dar vor fi utilizaţi şi în restul spitalului, conform aceleiaşi surse.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.