blog-logo

Patriarhia Română, Jandarmeria Română și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ordinul Militar Sfânta Maria (creștin ortodox) parteneriat pentru Maramureș

Demarat încă de acum un an, programul de revalorizare a datinilor și tradițiilor noastre multimilenare pe aceste teritorii, puse în lumina Centenarului, având binecuvântarea Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, a creat o serie de evenimente publice care au generat impact social, dar și reiterări ale unor manifestări din trecut care astăzi au făcut posibil ca noi să ne numim cetățeni români.

În spiritul acestor considerații, anul trecut, a fost adus de la Muzeul Topkapy cu sprijinul asociațiilor de Seniori și a celor patronale, a Parohiei Schimbarea la Față din Brașov (Saturn) , Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou din Cristian, dar și a Ordinului Militar Sfânta Maria, pe cheltuiala lor, un duplicat al sabiei lui Ștefan cel Mare, care odată adus în țară, a avut parte de o binecuvântată primire, fiind sfințită de peste 490 de preoți în marea Catedrală Șaguniană de la Sibiu, slujbă oficiată de ÎPS Laurențiu.

Sabia a fost după aceea purtată la marile manifestări prilejuite de Ziua Națională a României, de Ziua Unirii, dusă în Apuseni, unde Alteța Sa Radu s-a înclinat pios în fața acesteia și a osemintelor marelui domnitor Mihai Viteazul și, nu în ultimul rând, acum, a ajuns simbolic într-una din regiunile în care Armata Română a făcut istorie și jertfă de sânge care a brăzdat întreg Maramureșul, respectiv în zona Baia Mare, Sighetu Marmației și Carei, ultimele teritorii eliberate în cel de-al Doilea Război Mondial de trupele de ocupație.

Ceremonialul de la Baia Mare

Ceremonialul de la Baia Mare a debutat pe bulevardul central al municipiului, duplicatul sabiei lui Ștefan cel Mare fiind aclamat alături de icoana Sfântului Andrei și cea a Maicii Domnului, de cei aflați de o parte și de alta a drumului.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

Gardarea acestor sfinte simboluri ale neamului nostru românesc a fost făcută de Cavaleria Călare a Jandarmeriei Române, într-o impresionantă sinergie de imagini, pe care dârzenia de pe fața celor care erau în escortă spunea totul. Ceremonialul a avut binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, cuvântul acestuia fiind transmis prin intermediul consilierului patriarhal pr. Ciprian Ion Ioniță.

Ceremonialul de la Sighetu Marmației

Evenimentele au continuat la Sighetu Marmației, unde în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției Frontieră, în capela Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ieri, de ziua Sfântului Voievod, a fost oficiată om impresionantă slujbă condusă de Arhiereul Vicar al Maramureșului și Sătmarului,  PS Timotei Sătmăreanul, împreună cu un sobor de preoți, cuvântul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel pentru întreaga armă a Poliției de Frontieră și a Jandarmeriei Române fiind transmis de către șeful Secției de Asistență Religioasă, din cadrul Ministerului de Interne, pr. Felix Radu.

„Astăzi se împlinesc 10 ani de la momentul sfințirii bisericii din curtea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetul Marmației, în ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Astfel am ales cel mai potrivit loc în care puteam prezenta sabia marelui voievod și în contextul Centenarului Jandarmeriei din Transilvania, dar și a faptului că Regiunea Maramureșului, a Băii Mari și a Careiului, au fost ultimele teritorii românești eliberate la finele celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, col. Cristian Elly Paliștan.

La manifestări, au participat oficialități, șefi de inspectorate județene de Jandarmerie, Poliție de Frontieră, înalți oficiali din Ministerul de Interne, cei mai reprezentativi fiind: inspectorul șef al IJJ Brașov, col. Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, cms. șef Florin Coman, inspectorul șef al IJJ Maramureș, lt. col. Petru Floriștean, prefectul județului Maramureș, dl. Vasile Moldovan și primarul municipiului Sighetul Marmației, Horia Vasile Scubli.

Alte articole:   INS: Spor natural negativ, în iunie

Documente incredibile

Într-un interviu neconvențional, avut cu comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria, prof. dr. Liviu Pandele, acesta ne-a făcut următoarele precizări.

„Multă lume a considerat deplasate accepturile și invitațiile pe care Biserica Ortodoxă Română le-a adresat Suveranului Pontif Papa Francisc de a vizita România. Deși presa, doar o parte a ei, dar și marile canale de televiziune nu au prezentat toate aceste realizări ale Bisericii Ortodoxe și ale Întâistătătorului său, pot să comentez în calitate de mirean că această vizită și acest dialog dintre Biserica Ortodoxă Română și Cetatea Vaticanului este cea mai mare lovitură «diplomatică» și de vizibilitate, pe care Patriarhia Română – Preafericitul Părinte Daniel a putut-o gestiona și prin efortul diplomatic finalizat cu obținerea a peste 420 de lăcașe de cult, în care românii noștri din Diaspora să se poată simți ca la ei acasă. Dar această vizită, nu a realizat și rezolvat doar această problemă. A continuat să ridice anatema cuvântului de Dac și Dacia, ridicată în 1999 odată cu vizita altui suveran a Bisericii Catolice, a Papei Ioan Paul al doilea, prin care documente inestimabile, dar și acces și schimburi între arhivele celor două instituții dezvăluie într-o lumină nouă existența noastră bimilenară în aceste teritorii”.

Continuând munca prof. univ, dr. Dimitriu Snagov, primul care a avut acces alături de ambasadorul Frențiu Pancrațiu Gheorghiu (primul nostru ambasador la Vatican de după 1989) în arhivele secrete ale Vaticanului, iată că cercetătorii Alexandru Simion și istoricul Ioan Aurel pop, președinte în exercițiu al Academiei Române, ne pun astăzi în posesia unor informații, care pot tulbura Națiunea Română.

Alte articole:   România a donat peste un milion de pastile de iodură de potasiu Republicii Moldova

La 27 februarie 1489, Ștefan cel Mare era numit, în toate Cancelariile Creștinătății, Rege al Daciei. Tot cu aceste ocazii, au fost puse în circulație documentele cu cifru din Arhivele Milaneze aflate în Cancelaria Ducatului de la Milano prin care se spunea și se făcea vorbire despre Dacia. Autorii acestor cifruri secrete, declară prof. dr. Liviu Pandele, erau Giovanni Francisco Oliva, cancelarul ducatului, Guidantonio Arcimboldo, Arhiepiscop al Milanului, iar corespondența se făcea cu Austria, Boemia, Bosnia și Serbia. Cifrul se regăsește păstrat în fondul secret Ungheria din Arhivele de Stat din Milano și a fost necunoscut până aproape de zilele noastre.

„Cifrul introducea o nouă coroană și un vechi stat, cel al Daciei, în părțile Estice ale creștinătății. Ca poziției a cifrului, corespundea, cardianlilor Romei, Ducatului Austriei, Imperiului Romano-German, în Apus, Angliei, iar noua coroană a vechiului Stat revenea Regelui Daciei, Ștefan al III-lea cel Mare, al Moldovei. Iată că națiunea Daciei, de-a lungul timpurilor, actuala Românie, a existat în aceste teritorii bimilenare, s-a conservat într-o sinergie cu Biserica Ortodoxă Română, iar arhivele Bisericii își deschid tainele acesteia pentru istoriografia oficială”, a explicat prof. dr. Liviu Pandele. Frumos cadou Națiunii Române cu ocazia Zilei Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.