blog-logo

Cresc ratele la creditele consumatorilor cu noul indice calculat

Cresc ratele la creditele consumatorilor cu noul indice calculat

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), aferent trimestrul I din 2019 (ianuarie, februarie, martie), si va fi valabil pentru lunile iulie, august si septembrie.

Noul indice este 2,63%, mai mare cu aproximativ 12% decât valoarea anterioară (2,36%), însă mai mic decât indicele ROBOR 3M (3,23%) cu circa 18%.

Brașovenii care au contractat credite de consum trebuie să știe că rata creditului cu IRCC (T1 2019) este mai mică cu 91 lei, comparativ cu ROBOR 3M, însă mai mare cu 40 lei faţă de valoarea anterioară IRCC (T4 2018).  

Potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casă de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creşte de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, în baza noului indice şi cu începere din data de 1 iulie 2019.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

La restul tipurilor de împrumuturi, rata creşte probabil sensibil mai mult.   Guvernul a modificat Programele Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în Tine, astfel încât ratele la credite să fie calculate în funcţie de noul indice IRCC, în loc de ROBOR.  

Din această cauză, costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului Prima Casă este compus din: rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz, comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar.

Alte articole:   24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”. Mulți spun s-ar întoarce la birou dacă angajatorii ar acorda beneficii

Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.  

Finanţatorii au obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi separat a costurilor cu comisioanele.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.