blog-logo

Tabăra ,,Casa bunicii” își deschide porțile pentru elevii din Braşov

Tabăra ,,Casa bunicii”  își deschide porțile pentru elevii din Braşov

A venit vacanța… la Centrul cultural Visssual din Brașov! Luni, 1 iulie, debutează tabăra gratuită de creație artizanală ,,Casa Bunicii”, adresată copiilor brașoveni și care urmărește să valorifice meșteșugurile tradiționale  din zona istorică Țara Bârsei și să promoveze patrimoniul cultural material al Brașovului. 

42 de elevi, selectați din cei 150 de copii înscriși, vor fi inițiați în meșteșugurile tradiționale ale breslarilor de odinioară, pentru a reconstitui obiecte de mobilier și decorative întâlnite în trecut în casele locuitorilor din Țara Bârsei. Tabăra de meșteșuguri este organizată de Fundația Kronospan, în cadrul unui proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Asociația Amural.

Timp de 10 zile, copiii se vor familiariza și vor fi inițiați în tehnici ale vechilor breslari brașoveni în prelucrarea lemnului, în artele decorative (pictura pe sticlă și pictura pe lemn) sau în meșteșugurile casnice (crearea pânzeturilor decorative prin brodare manuală, împletirea de fire în scop practic și a pănușului).

Prin tabără de creație artizanală dorim să dăm naștere unei stări de spirit printre elevii brașoveni, o provocare pentru aceia dintre ei care doresc să descopere frumusețea patrimoniului cultural material național și valorile acestuia. Fundația dorește prin acțiunile sale culturale să contribuie la formarea unor generații mai conștiente de moștenirea culturală brașoveană și care să devină mai apropiate de aceste frumuseți. Pentru a menține patrimoniul cultural în memoria generațiilor viitoare, am organizat tabere de creație, ateliere artizanale, sesiuni de educație culturală în școli, vizite la muzee”, a afirmat Oana Bodea, președintele Fundației.

Deși are un caracter educativ, întreaga activitate din tabără este gândită ca un program relaxant pentru cei mici, participanții explorând activități creative în formula copil – facilitator (artist artizan). Atelierele organizate în cadrul taberei au menirea de a promova breslele și meșteșugurile practicate de-a lungul timpului în Brașovul vechi și în Țara Bârsei. Sub îndrumarea artiștilor artizani Manuela Ivan, Gabriela Bularca, Ionela Bangălă, Valeria Neuvirt, Ioan Neuvirt și Cornel Sculean, participanții vor face cunoștință cu tainele unor îndeletniciri vechi artizanale, realizând obiecte care le vor aminti de activitățile creatoare din timpul atelierelor și pe care le vor expune în toamnă în cadrul unei expoziții cu public.

După experiența de anul trecut de la Caravana Artizanilor, fundația și partenerii săi și-au propus ca anul acesta să le ofere copiilor brașoveni ocazia să-și descopere noi aptitudini artistice și să le valorifice, dar în același timp să-i familiarizeze cu ceea ce reprezintă patrimoniul cultural local, ce au reprezentat breslele pentru vechiul burg brașovean și pentru Țara Bârsei, precum și cu tipurile de interioare din casele tradiționale românești, săsești și ale comunității maghiare.

În cadrul proiectului cofinanțat de AFCN, se vor desfășura șase ateliere care să le treazească interesul celor mici pentru meșteșuguri și prin care să poată fi reproduse obiecte de mobilier și decorative tradiționale, alegând ca aceste ateliere să fie coordonate de unii dintre cei mai apreciați artiști artizani din Transilvania. Încă de la sesiunea de testare, copiii s-au dovedit foarte talentați și dornici de a învăța și a pune în practică cele arătate de meșteri, fiind atrași de metodele neconvenționale prin care facilitatorii și-au spus poveștile despre lemn, croșetat, pânze, pictura pe lemn, iconografia pe sticlă și folosirea pănușului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate