19,2 milioane de lei, fonduri europene, pentru Făgăraș. La ce vor fi folosiți banii?

19,2 milioane de lei, fonduri europene, pentru Făgăraș. La ce vor fi folosiți banii?

Proiectul integrat prin care municipalitatea din Fagaras doreste sa investeasca fonduri europene pentru modernizarea unei scoli si a peste 6,5 km de strazi urbane a fost semnat azi la Alba Iulia, de catre primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu,  dar si de catre directorul general ADR Centru, Simion Cretu.

Valoarea totala a investitiilor pentru ”Modernizarea Scolii Gimnaziale nr.7 si a Retelei de strazi urbane, in vederea cresterii calitatii vietii in municipiul Fagaras” este de peste 19,2 milioane lei, care se adauga investitiilor in valoare totala de peste 27 milioane lei, deja demarate in acest oras din judetul Brasov pentru reabilitarea Cetatii si pentru eficientizarea energetica a patru blocuri de locuinte. De aceasta data, fondurile europene nerambursabile atrase pentru finantarea acestor obiective mentionate in Strategia Locala de Dezvoltare Durabila sunt derulate in cadrul Prioritatii de Investitii 13.1, ce vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania, prin Axa Prioritara 13 a Programului Operational Regional 2014-2020.

Proiectul raspunde obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale. Lucrarile se vor finaliza peste trei ani, la sfarsitul lunii iulie 2022.

  ”Incepand de acum doi ani am demarat acest proces de investitii, in primul rand pentru reabilitarea Cetatii Fagarasului, dar si pentru reducerea consumurilor de energie la patru blocuri. Actuala cerere de finantare este pregatita pentru modernizarea scolii, dar si pentru reabilitarea unui numar de 11 strazi. Lucram la imbunatatirea conditiilor de viata din Fagaras, pentru ca oamenii au nevoie de strazi asfaltate, cu apa si canalizare, confort in trafic, dar si conditii moderne pentru educatia copiilor. Ne preocupa in cel mai mare grad investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor si vrem sa modernizam orasul, pentru acesti oameni deosebiti de aici. Cu mai mult de 10 milioane euro contractati pentru investitii in oras, putem spune acum ca si orasul nostru poate fi un exemplu ca banii europeni, folositi in mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar si la atingerea unor obiective care altfel ar fi ramas doar vise asternute pe o hartie”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Fagaras.

Alte articole:   Căruță lovită de mașină pe DJ 112J, între Dumbrăvița și Codlea. Căruțașul a ajuns la spital

Cererea de finantare pentru proiectul ”Modernizarea Scolii Gimnaziale nr.7 si a Retelei de strazi urbane, in vederea cresterii calitatii vietii in municipiul Fagaras” are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din oras, precum si a celor din localitatile apropiate, prin abordarea integrata a nevoilor identificate la nivel local si prin imbunatatirea ofertei educationale, corelat cu infrastructura publica. Astfel, prin intermediul proiectului se urmareste consolidarea si reabilitarea cladirii existente a Scolii Gimnaziale nr. 7 si extinderea acesteia cu un nivel, dar si realizarea dotarilor aferente, inclusiv cu un lift exterior, construirea unei noi sali de sport, activitati completate cu reabilitarea si modernizarea infrastructurii stradale pe 11 strazi, in lungime de peste 6,5 km.

Scoala Generala nr. 7 este situata pe strada Dr. loan Senchea, nr 104B, pe un teren in suprafata de peste 4100 mp, din care amprenta la sol a constructiei este de circa 750mp. In vederea eficientizarii functionale, se va consolida structura de rezistenta a celor doua corpuri de cladire si se va extinde suprafata construita cu un corp de cladire nou, ce va adaposti sala de sport, iar imobilul existent va fi supraetajat cu un nivel. Intreaga cladire va fi reabilitata termic si va fi inlocuita instalatia interioara de distribuire a agentului termic, dar si tamplaria existenta cu tamplarie cu grad de eficienta crescut. Spatiile interioare existe vor fi recompartimentate, finisajele existente vor fi inlocuite, iar in exterior se vor reface trotuarele perimetrale si se va realiza conformarea cladirii la cerintele de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Evident ca proiectul prevede si inlocuirea instalatiilor electrice, sanitare, termice si de hidranti interiori si exteriori pentru consolidarea mijloacelor de aparare impotriva incendiilor. Toate salile de clasa, dar si sala de sport nou construita vor fi dotate cu mobilier nou, iar grupurile sanitare vor fi complet innoite.

Alte articole:   Mai multe localități din județul Brașov sub cod galben de ceață

Pentru componenta referitoare la modernizarea strazilor, este vorba de arterele Azotului, Campului, Vasile Alecsandri, Constantin Brancoveanu, Nicolae Balcescu, Mihai Eminescu, 1 Decembrie 1918, Titu Pertia, I.M. Klain, Salcamului si Uniunii. Proiectul prevede reabilitarea, ranforsarea unde este cazul, si asfaltarea celor 6589 metri liniari de infrastructura pe aceste strazi, dar si reabilitarea sau construirea de trotuare, acolo unde nu exista si amenajari pentru scurgerea apelor pluviale.

Bugetul intregului proiect este de 19.221.707,09 lei, din care peste 18.15 milioane lei (adica aproximativ 3,9 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Municipiul Fagaras este unul dintre cele 45 de orase din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se doreste imbunatatirea calitatii vietii populatiei. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adica de peste sapte ori mai mult decat suma disponibila. Orasul este printre primele care beneficiaza de fonduri nerambursabile pe acest domeniu, si va dovedi la nivelul judetului Brasov ca fondurile europene pot schimba in bine felul in care se dezvolta comunitatile. Primaria acceseaza fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020 si pentru reabilitarea unui monument cu totul deosebit din centrul urbei, dar si pentru anveloparea unor blocuri de locuinte, economisind resursele locale pentru alte proiecte de infrastructura locala. Astfel, administratia se preocupa pentru dezvoltarea localitatii, chiar daca este dificil pentru o localitate nu foarte mare sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene. S-au realizat deja lucruri importante la nivel local si multe investitii vor putea fi atrase ulterior chiar din fonduri private, daca cetatenii observa impactul favorabil al eforturilor publice. Orasul si intreaga sa zona, Tara Fagarasului, se afla pe un trend pozitiv si investitiile publice vor facilita dezvoltarea mediului de afaceri, in beneficiul intregii comunitati locale”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.  

Alte articole:   Polițist de la circulație, acuzat că a primit mită
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap