blog-logo

Care este rolul buiandrugilor în construcții?

Care este rolul buiandrugilor în construcții?

Nu de puține ori, din lipsa de experiență a constructorilor, avem parte de clădiri industriale sau rezidențiale ridicate fără a fi respectate regulile de zidărie.

Odată cu acoperirea suprafețelor de pe structurile respective nu mai pot fi întreprinse măsuri de remediere și astfel rezistența și calitatea proiectului final are de suferit. Unele dintre elementele importante în ansamblul pereților cu deschideri sau a suprafețelor vitrate sunt buiandrugii.

Folosiți din cele mai vechi timpuri la clădirile din paiantă ori zidărie plină și fabricați de regulă din lemn, aceștia un rol structural deosebit. Odată cu trecerea timpului, au apărut variante prefabricate sau turnate direct pe șantier, însă importanța buiandrugilor a rămas la fel de mare.

Ce este un buiandrug?

Buiandrugul este un element de construcție folosit în partea superioară a unui gol practicat în zidărie. Se așează deasupra unei uși sau a unei ferestre ca să susțină materialele de deasupra acestora, ca de exemplu cărămizi.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 4,24 în județul Brașov și 5,31 în municipiu

Buiandrugii funcționează la fel ca o grindă și pot fi găsiți în orice tip de construcție, indiferent dacă este vorba de o locuință individuală sau o clădire cu altă destinație.

Câte tipuri de buiandrugi există?

Buiandrugii sunt elemente auxiliare, proiectate pentru a suporta greutăți foarte mari. Aceștia pot fi din cărămidă, cei mai cunoscuți fiind în ultima perioadă buiandrugii fabricați din cărămidă porotherm. De asemenea, mai există buiandrugi din lemn, folosiți în general la structurile realizate din acest material și buiandrugi din beton care se toarnă odată cu placa, centurile și grinzile.

Acest tip de accesorii oferă siguranță în construcții și o poziționare perfectă a ușii și ferestrelor pe pereții interiori sau exteriori. Dacă ai în plan proiecte de zidărie pentru perioada următoare, achiziționează buiandrugi la un preț avantajos realizați din materiale de calitate și adecvați structurii tale.

Nu uita că regula generală în caz de cutremur este să te adăpostești în dreptul ușii. În cazul unei construcții bine executate, care include buiandrugi rezistenți, poți să aplici acest obicei dacă apar incidente nefericite. Nu ar fi indicat să mizezi însă pe varianta ușilor dacă respectiva clădire nu este construită în mod corespunzător.

Alte articole:   Criterii noi de carantinare a localităților: nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI

Buiandrugi din beton armat vs buiandrugi semifabricați

Buiandrugii sunt realizați în două variante, respectiv din beton armat și prefabricați din elemente ceramice cu beton armat. Din punct de vedere termic, un buiandrug prefabricat este confecționat din beton de o calitate superioară și are o secțiune redusă.

În cazul unui buiandrug din beton armat care se realizează la fața locului, rezistența termică este redusă deoarece în câmpul zidăriei se acoperă prea mult zona de deasupra buiandrugului cu beton. Astfel, este necesară o izolare termică suplimentară la exterior pentru a nu fi înregistrate pierderi semnificative de căldură și ca să nu apară condens sau mucegai. Mai exact, buiandrugul din beton armat se va comporta la fel ca o grindă din beton.

Alte articole:   13 aprilie: 151 de cazuri noi de COVID-19, la Brașov

Dacă luăm în calcul costul de achiziție și manopera, buiandrugul semifabricat câștigă teren deoarece este mult mai ușor de manevrat, permite o montare eficientă și rapidă. Totodată, se economisește timp pentru că nu necesită operațiuni multiple ca cei din beton armat care solicită confecționarea cofrajului, a armăturii, montaj și turnarea betonului.

De regulă, lățimea zidăriei este aceeași cu cea acoperită de buiandrug. În situația celor semifabricați, este nevoie de un număr mai mare de buiandrugi pentru a acoperi întreaga lățime a zidăriei.

Lungimea buiandrugilor semifabricați se calculează luând în considerare deschiderea golului la care se mai adaugă 25 de cm pe fiecare parte a acestuia ca să se creeze o zonă de sprijin pe zidărie. Aceștia se fixează cu mortar și nu pot fi găuriți, tăiați sau încastrați prin alte metode.

Buiandrugii au un rol esențial pentru susținerea structurii de deasupra ușilor și a ferestrelor. Sunt rezistenți la încovoiere și la forfecare crescută, suportă sarcini extrem de mari și nu trebuie să lipsească din componența niciunei construcții executate în mod corect.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate