A fost adoptat Codul Administrativ. Prefectul, ales direct de cetățeni! Alte controverse

A fost adoptat Codul Administrativ. Prefectul, ales direct de cetățeni! Alte controverse

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ, unul deosebit de controversat, mai ales în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.

Documentul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a mai spus Dăncilă.

Controversele noului Cod administrativ

Potrivit noului Cod administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru. Termenul a fost redus drastic, de la 45 de zile. Totodată, Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.

Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

Alte articole:   Biografia lui Ludovic Orban, brașoveanul desemnat de Iohannis la funcția de premier

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare noului Cod, prefecții vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni, notează Digi24.ro. O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanţei, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.

Proiectul aduce reglementări noi și în ceea ce privește posturile de funcționari publici. Astfel, ar putea fi angajați mai mulți consilieri la primării, atât pentru primari, cât și viceprimari.

O altă problemă a acestui nou Cod este faptul că deciziile cu privire la patrimoniu, mai puțin transferul de drept de proprietate, vor fi adoptate în consiliile locale prin majoritatea simplă, nu de două treimi.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap