Cum va arăta noul Spital Clinic Regional de Urgență din Brașov

Cum va arăta noul Spital Clinic Regional de Urgență din Brașov

Firma de consultanță agreată de municipalitate a finalizat Studiul de Prefezabilitate pentru construirea noului Spital Clinic Regional de Urgență (SCRU) care să deservească județele Brașov, Harghita și Covasna.

Documentul a fost prezentat astăzi în plenul ședinței Consiliului Local Brașov.

Studiul are ca scop examinarea potențialului de îmbunătățire a sistemului general de furnizare a asistenței medicale pentru Regiunea Brașov în sectoarele de îngrijire primară, secundară și terțiară, formulând recomandări privind modul de furnizare a unei game largi de serviciii de îngrijire care să răspundă mai bine nevoilor pacienților într-un mod mai rentabil.

„Consider că suntem într-o fază bună cu acest proiect, mai ales pentru că am reușit să ne încadrăm în graficul pe care ni l-am propus și până la sfârșitul lunii iunie să avem gata studiul de prefezabilitate. Azi a fost prezentat, vom face procedura de recepție zilele viitoare, după care vom intra în etapa următoare a consultanței BERD, în care ei vor selecta consultantul care va lucra la studiul de fezabilitate, care va da dimensiunea acestei investiții atât la nivel de construcție cât și de dotare, apoi vom putea detalia cu ministerul Sănătății care este partea fiecăruia în această investiție. Este un proiect major pentru Brașov și mă bucur să văd că este susținut de toată lumea, începând cu cetățenii, continuând cu factorii politici din toate partidele, atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar, cu BERD-ul, partenerul nostru în multe proiecte importante ale orașului, și, nu în ultimul rând, acest proiect este susținut în mod activ de Ministerul Sănătății. Le mulțumesc tuturor pentru sprijinul de până acum și sper să continuăm împreună acest proiect astfel încât cetățenii din orașul nostru, din județul Brașov, dar și din județele învecinate, să beneficieze de servicii medicale de calitate. În același timp, vom apela și la sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, doamna ministru fiind unul dintre susținătorii proiectului, încă de la început, dar mizez și pe sprijinul domnilor europarlamentari, care în timpul campaniei electorale, și-au arătat susținerea pentru acest proiect al Brașovului“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Una dintre problemele sistemului de sănătate românesc este că situația actuală nu mai corespunde cu situația de la momentul în care acesta a fost construit: speranța medie de viață se îmbunătățește, populația trăiește mai mult, bolile sunt altele și incidența cazurilor de un anumit tip va crește și mai mult în viitorii ani, ceea ce va duce la o creștere substanțială a cererii de servicii de asistență medicală specializate în cadrul sistemului de sănătate. Pe de altă parte, pacienții români sunt obișnuiți să fie internați cțât mai mult timp înainte și după o operație, în timp ce sistemul medical actual păstrează doar cazurile acute în spital, în timp ce pacienții ceilalți sunt tratați în clinici sau acasă, pentru a nu bloca paturile de spital. Deoarece schimbările e acest fel necesită de obicei un timp considerabil de educație și o conștientizare a pacienților , am prezentat în planul spitalului o facilitate de servicii de urgență care include o unitate de asistență medicală primară de 24 de ore. Aceasta oferă asistență medicală primară cuprinzătoare, inclusiv intervenții chirurgicale de zi și spital hotel peste noapte. Este un concept nou în România și pentru a avea succes trebuie să ținem cont de o mulțime de factori foarte complecși, pe care i-am creionat în studiul pe care l-am efectuat și care vor fi și mai detaliați în studiul de fezabilitate“, a declarat Nasser Massoud, director general al firmei britanice Concept Realisation, consultantul care a câștigat licitația pentru studiul de prefezabilitate.

Alte articole:   Ministrul Finanțelor a anunțat cu cât se măresc pensiile

Ministerul Sănătății susține acest proiect, este alături de Primăria Brașov și vom continua, cu specialiștii din cadrul ministerului, împreună cu BERD , să susținem acest proiect. Avem strategia de sănătate prin care spitalul de la Brașov este unul fezabil și pentru care vom depune tot efortul pentru a-l realiza. În perioada următoare, vom fi alături de acest proiect în toți pașii săi de realizare“, a dat asigurări Avian Pop, consilier în cadrul Departamentului Monitorizare și Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătății, trimisul special al ministrului Sănătății la Brașov.

„Ca urmare a acestui studiu de prefezabilitate, care era necesar pentru demararea asistenței de pregătire a proiectului de către BERD, în cadrul grantului de 2,5 milioane de euro pe care noi l-am pus la dispoziția Primăriei Brașov. Noi vom lansa licitația pentru achiziția serviciului de consultanță, achiziție pe care estimăm să o finalizăm în aproximativ trei luni. Pregătirea unui proiect de asemenea anvergură înseamnă mai mult timp, pentru că nu este doar un studiu de fezabilitate, este un șir întreg de activități de pregătire tehnică, financiară, instituțională, juridică, studii de piață, analize asupra disponibilității resurselor locale etc, este un proces foarte complex, în care însă avem, până acum, o colaborare foarte bună, nu numai cu Primăria Brașov, ci și cu celelalte instituții relevante, în special Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Ministerul Fondurilor Europene. Sperăm să fie un proiect de succes, care să înlocuiască vechiul sistem de acordare a serviciilor de sănătate în România, și pentru aceasta trebuie să găsim în primul rând varianta optimă de finanțare pentru un efort bugetar cât mai redus pentru municipalitate și o calitate mare a serviciului medical“, a declarat Venera Vlad, director asociat al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.

Alte articole:   COD PORTOCALIU de vreme severă imediată, la Brașov!

Acest material va fi folosit de către consultanții BERD pentru realizarea studiului de fezabilitate. Tot acest studiu are în vedere determinarea costului general de investiție aproximativ și stabilirea nivelului necesar de accesibilitate al orașului Brașov pentru realizarea proiectului în cadrul modelului Parteneriat Public-Privat (PPP) și stabilirea pașilor necesari pentru realizarea investiției.

Deși există fără îndoială necesitatea unui nou spital de urgență în Brașov, este recomandabil să nu se creeze pur și simplu o capacitate mai mare pentru situații de urgență, ci să se reîncadreze departamentul de urgență în încercarea de a „repara” sistemul, spun specialițtii care au realizat studiul.

Obiectivul final este ca pacienții să solicite tratamente pentru cazuri care nu sunt de urgență, în instituțiile de asistență medicală primară, și nu în instituțiile de urgență.

„Deoarece schimbările de acest fel necesită de obicei un timp considerabil de educație și o conștientizare a pacientilor , am prezentat în planul spitalului o facilitate de servicii de urgență care include o unitate de asistență medicală primară de 24 de ore. Aceasta oferă asistență medicală primară cuprinzătoare, inclusiv intervenții chirurgicale de zi și spital «hotel» peste noapte. Această facilitate este destinată să compenseze lipsa de facilități primare acceptabile în altă parte și să se ocupe de problemele comportamentale de a merge la spitalul de urgență pentru cazuri minore. Având o astfel de facilitate sub acoperișul unui SCRU, dăm încredere că acesta oferă un standard acceptabil de îngrijire. Ne referim la acest sistem ca «pre-triaj»”, se arată în studiul de prefezabilitate.

Alte articole:   Se simplifică procedurile pentru înscrierea în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus

Viitorul spital va avea și heliport

Heliportul proiectat petru noul spital va permite aterizarea elicopterelor care au o masă maximă la decolare de 5,7 t și o lungime maximă de 14.0 m.

Heliportul va fi echipat cu un indicator de direcție a vântului, marcaje de identificare, marcaje de suprafață adecvate, inclusiv identificarea heliportului spitalicesc și marcajul de identificare a heliportului și sistem de lumini.

Cum va arăta Spitalul?

„Deși parametrii de planificare permit o înălțime considerabilă a clădirii (G + 10), am decis să valorificăm suprafața terenului și să dezvoltăm designul spitalului pe trei nivele cu un subsol. Din experiența noastră, aceasta este o modalitate mai eficientă de a construi un spital atunci când spațiul și dimensiunea terenului permit acest lucru”, se precizează în documentația tehnică.

Clădirea este compusă din două grupuri de facilități: facilități medicale și saloane.

Planul parterului (primul etaj)
Departamentul de urgență cu prima treaptă TRIAJ și heliport
Intrare
Laborator
Farmacie
Zona de zi (magazine, restaurant, cafenea etc)

Planul etajului doi
Săli de operație
ATI
Chirurgie de zi
Servicii chirurgicale
Cardiologie invazivă și neinvazivă
Clinica de neurologie

Planul etajului trei
Administrație
Reabilitare
Cercetare, Educație, Formare
Zona de ambulanță (personalul ambulanței)
Unitate tehnică, service și întreținere

Spitalul dispune de 150 locuri de parcare pentru pacienții de la Urgențe, 300 locuri de parcare pentru cei internați sau aparținătorii veniți în vizită, 150 petnru pacienții pe termen lung 200 locuri de parcare petnru personalul spitalului și 6-8 locuri de parcare pentru ambulanțe.

Reamintim că în urma discuțiilor demarate în anul 2017, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Ordinul recomandă un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi.

Contractul de consultanță BERD pentru construcția Spitalului Regional Brașov a fost semnat în 19 februarie 2019.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.