Spectacol de arome cu ciorba de fasole? Eu zic că da!

Spectacol de arome cu ciorba de fasole? Eu zic că da!

Da, știu, o să spuneți că nu e mare lucru să faci o fiertură de fasole. Ce mare scofală… Și, totuși, vă provoc la a nu vă mulțumi la a fierbe câteva legume și a le arunca într-un bol. Fără prea mare bătaie de cap, obțineți o delicatesă.

Vă prezint rețeta bunicii mele, de la Teișani (Vălenii de Munte), de pe Valea Teleajenului. La bunici, pentru păstăi se folosea un neam cu boaa mare, turtită. În schimb, pentru ciorbe sau iahnie, era preferat un soi de fasole albă cu bobul mic, „oloagă”, că nu îi trebuia araci și creștea în tufe. Nu am mai văzut demult fasolea pestriță: avea o culoare violet sau maronie, cu pete albe. Ele dădeau culoare în strachina de ceramică.

Nu voi insista pe cantități. Aici fiecare pune mai mult morcov, țelină sau ardei, păstârnac sau rădăcină de pătrunjel, după gust.

Începem cu călitul cepei tăiată mărunt. Când se înmoaie, puneți morcovul si ardeiul la călit, alături de celelalte rădăcinoase. Nu uitați să amestecați să nu se lipească. Puneți și un praf de sare, astfel se înmoaie legumele mai rapid.

În altă oală, puneți la fiert fasolea. Știți regula cu schimbatul apei de 1- 2 ori… Apoi când toate sunt aproape fierte, le reuniți într-un singur vas și adăugați un pumn generos de mărar tocat foarte mărunt. Aroma acestuia va intra în masa legumelor și a boabelor de fasole. De asemenea, eu am pus și frunze de ceapă verde, dacă tot am în grădină.

Alte articole:   COD PORTOCALIU de vreme severă imediată, la Brașov!

Acum este momentul să începem să facem diferența: luați câteva prune uscate (din păcate doar la țară mai găsiți și varianta prunelor afumate). Scoateți pulpa de pe sâmbure și tocați-o nu foarte mărunt și adăugați-o în oală. Prunele îmbogățesc ciorba: dau nu doar parfumul fumului, ci și dulceața fructului.

Apoi, în zona bunicilor mei este foarte mult apreciată o ciorbă acră. Vă provoc să renunțați la oțet sau zeamă de lămâie. Pentru acrit ciorba am folosit o mână de corcodușe verzi. Musai să aibă sâmburele lemnos, altfel sâmburele crud o să dea un gust amar mâncării. Puneți corcodușele la fiert într-un vas, cât să le acopere apa, pentru a obține o zeamă acră concentrată. După ce se înmoaie, trecei conținutul prin sită și frecați cu o lingură, ca pulpa corcodușelor să nu se piardă. Folosiți zeama groasă de corcodușe după gust…

Iar la final, când serviți ciorba la masă, eu am pus, cum făcea bunica, leuștean verde proaspăt, tocat foarte fin. Ardelenii pot să pună tarhon verde. Este păcat să nu avem savoarea verdețurilor proaspete în farfurie.

Să ospătăm cu bine!

  • Sebastian Dan
  • membru Asociația Culinară Euro Est Alternativ
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.