Despre rujeolă sau altfel zis ”po-JARUL care ne mănâncă”. Sfaturile specialiștilor brașoveni!

Despre rujeolă sau altfel zis ”po-JARUL care ne mănâncă”. Sfaturile specialiștilor brașoveni!

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) raportează până la data de 31.05.2019 ca fiind atins un număr de 17 024 de cazuri de rujeolă, din care 64 de decese. 

Rujeola (pojarul) este o boală foarte contagioasă provocată de un virus, (fiind înregistrate foarte multe cazuri și la Brașov – n.r.). Ea se caracterizează prin mici puncte roșii la nivelul pielii. Boala începe cu febră mare (peste 39 de grade Celsius), este însoțită de lăcrimare, curgerea nasului (rinoree) – poartă denumirea de “față plânsă” și tuse.

După 3-4 zile apar micile pete la nivelul pielii de culoare roșie supradenivelate, separate de piele normală, apar la început în spatele urechii, se extind la nivelul feței, apoi pe restul corpului. După apariția bubițelor, febra poate depăși 40 de grade Celsius.

Tot CNSCBT afirmă că 1 persoană din 4 care face rujeolă are nevoie de spitalizare, iar 1 bolnav din 1000 moare din cauza bolii. Această boală poate fi deosebit de periculoasă la copiii mai mici de 5 ani. Complicațiile cele mai frecvente sunt infecții ale urechii (apar la aproximativ 1 din 10 copii cu rujeolă și poate duce la pierderea permanentă a auzului), diaree, pneumonii, laringite și complicații mai severe la nivelul creierului (encefalita acută) care duc la deces și probleme neurologice importante.

Alte articole:   COD GALBEN de ploi pe tot parcursul zilei de vineri!

Cum poți evita această boală și orice complicație a ei? Prin vaccinare!!!

Vaccinul ROR este un vaccin ce conține virusul rujeolic viu-atenuat ce păcălește corpul și îl face să creeze anticorpi împotriva virsului, dar fără să faci boala. Astfel ești protejat dacă intri în contact cu virusul.

Vaccinul se poate face la vârsta de 12 luni până la 15 luni prima doză urmând ca a doua doză să fie administrată după 28 de zile de la prima doză pentru a fi sigur imunizat, adică a avea anticorpii necesari să ne protejeze de virus.

În perioadele de epidemie, Academia Americană de Pediatrie (AAP) spune că vaccinul se poate face de la vârsta de 6 luni pentru a fi protejați micuții, cu menținerea ulterioară a celor 2 doze uzuale.

Un material realizat de medic rezident pediatrie dna. Ioana Arbanas, sub îndrumarea dnei Conf. univ. dr. Oana Falup – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.