Interzicerea centralelor de apartament și a debranșărilor de la sistemele centralizate de termoficare generează un nou scandal

Interzicerea centralelor de apartament și a debranșărilor de la sistemele centralizate de termoficare generează un nou scandal

Proiectul de lege care interzice debranșările de la sistemele centralizate de încălzire de tip RADET și instalările de centrale termice de apartament în arealele declarate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme, dar reduce și TVA-ul pe căldura și apa caldă livrate populației de la 19% la 5% a fost trimis din nou la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, pentru raport suplimentar, după ce PSD a rămas singurul susținător al inițiativei legislative.

Plenul Camerei a votat recent retrimiterea la Comisie a draftului de act normativ, cu 91 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă și 5 abțineri. Inițial, în vara anului trecut, înainte să fie retrimis în Parlament pentru reexaminare de către președintele Klaus Iohannis, proiectul de lege fusese aprobat în plen cu votul pozitiv al tuturor grupurile parlamentare din Camera Deputaților, cu excepția UDMR. Deputații Opoziției, respectiv cei de la PNL, USR și PMP, votaseră și ei „pentru”.

Acum, nici măcar partenerii de coaliție ai PSD, cei de la ALDE, nu mai susțin interzicerea debranșărilor.

Și grupurile parlamentare PNL, USR și UDMR au anunțat că se opun legii, cei de la USR afirmând chiar că, în cazul în care va fi adoptată, o vor ataca la Curtea Constituțională.

„Sunt în acest domeniu de foarte mult timp. Legea este bună; introduce un sistem, o zonă unitară de încălzire, o idee pe care trebuie să recunosc că UDMR-ul nu a acceptat-o prima dată și nu a votat această lege prima dată, dar este o idee care dă posibilitatea consiliului local să poată să hotărască ce sistem de încălzire există într-o arie geografică din oraș. În Brașov s-au construit și la ora actuală sunt foarte multe cartiere, privații sunt sigur că așteaptă această lege, pentru că centralele individuale dau mare bătaie de cap, ele pot reprezenta și un pericol, pentru că ți-ai adus până la urmă o bombă cu gaz în casă, ți-ai adus o multitudine de țevi pe care le ai în casă, de ceasuri și de indicatoare cu care trebuie să urmărești ceea ce se întâmplă. Un sistem centralizat modern pus la punct este și mai ieftin, și mai economic, și este în primul rând și mai sigur pentru cetățean. În ultima directivă a Parlamentului European, din 11 decembrie 2018, se spune așa: «Statele membre pot restricționa dreptul de debranșare, prin rezilierea sau modificarea unui contract, dacă se aduce prin evaluarea performanței o altă soluție alternativă». Legea este bună. Dacă nu vreți s-o votăm, o retrimitem la comisie. Dar mă întreb ce am putea să-i mai facem, pentru că nu am făcut mari modificări față de legea veche”, a spus, în replică, Mihai Mohaci, deputat Pro România de Brașov.

Alte articole:   Accident rutier pe strada Independenței

Șeful Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, care de ani buni acționează ca un „ministru din umbră” informal al PSD pe probleme energetice, având un cuvânt greu de spus la dezbaterea tuturor proiectelor de legi legate de sectorul energiei, a apărat proiectul de lege în plen, aducând ca argument inclusiv legislația europeană, precum și subvențiile UE pentru capacități energetice cu emise reduse de CO2.

Loading...
 1. Ia mai ducetiva cu interzicerea voastră. Când stai 10-15 minute sa vina apă caldă și nu mai vine dar tu o plătești. Cad stai in apartament in frig și tu plătești că și cum ai fi in Maldive . Cine in poate interzice în casă la mine ceva? Când veți face un serviciu de încălzire de calitate si la prețul corect mai vorbim. Leprelor

  Reply
 2. Stiutor De Treburi 28 iunie 2019, 4:54 PM

  Promotorii sistemului centralizat uita in mod voit cea mai mare problema a sa:
  – in toata Romania sistemele centralizate de termoficare functioneaza cu SUBVENTII

  Asadar nu mai veniti cu povesti ca termia centralizata e mai eficienta decat centrala de apartament, caci in situatia concreta a oraselor romanesti NU este!

  Poate ca in Germania sau prin alte tari, de farmec pline, e mai eficienta termoficarea cu cogenerare.
  Dar la noi prima problema a clientilor termoficarii este cum sa inchida robinetele de la caloriferele din sufragerie si bucatarie, cum sa consume 1-2 metri cubi de apa pe luna si altele din faptele lui Hagi Tudose, care a taiat coada pisicii ca sa nu iasa prea multa caldura pe usa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap