„Traviata” închide stagiunea 2018 – 2019 la Opera Brașov

„Traviata” închide stagiunea 2018 – 2019 la Opera Brașov

Opera Braşov încheie stagiunea 2018 – 2019, în mod tradițional, cu spectacolul extraordinar: „Traviata” de G. Verdi, într-o distribuţie excepţională.

Capodopera verdiană „Traviata”  va fi pusă în scenă sâmbătă, 22 iunie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei.

În distribuție: Ana Maria Donose (Opera Națională Română Iași) – Violetta Valery, Mihai Irimia – Alfredo Germont, Vasile Chișiu (Opera Națională București) – Giorgio Germont, Asineta Răducan – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Nicolae Zaharia – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Marian Rește – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Adrian Stănilă – Grădinarul.

Soliști balet: Soliști balet: Iulia Coșeriu, Adrian Scriminț.

 Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

 La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Nicolae Dohotaru (Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău).

Regia artistică a spectacolului îi aparține lui Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garştea.

Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Regia tehnică: Marilena Aldea.

Premiera operei „Traviata” a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, pe 6 martie 1853. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în lucrarea lirică, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Opera beneficiază de un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.

Alte articole:   Sfânta Cuvioasa Maică Parascheva. Ce nu ai voie să faci în această zi

„Încarnarea celei mai absolute femei care a existat vreodată”, nota compozitorul Franz Liszt despre personajul principal al operei, Violetta Valery, fragilă, dar înzestrată cu o puternică forță de caracter. „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris.

Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un compromis care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”.

Muzica verdiană, scrisă într-un context pur romantic, transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. „Când a plecat, m-am înspăimântat de singurătatea în care mă lăsase”, scrie Al. Dumas – fiul în „Dama cu camelii”. Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Preţul biletelor este de 30 de lei,în sală sau 40 de lei, la balcon lateral.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap