Hotspot WiFi4EU la Brașov

Hotspot WiFi4EU la Brașov

Innovation and Networks Executive AgencyDepartment C – Connecting Europe Facility (CEF) (Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), în cadrul competențelor delegate de Comisia Europeană, a decis să acorde o subvenție, în termenii și condițiile stabilite, pentru acțiunea intitulată: „WiFi4EU Promovarea conectivității la internet încomunitățile locale„.

WiFi4EU este o inițiativă a Uniunii Europene care prevede atribuirea de cupoane în valoare de 15 000 EUR fiecare pentru a acoperi echipamentul și costurile de instalare a unor puncte de acces la internet Wi-Fi în municipalități din Europa.

În cursul anului 2018, Municipiul Brașov a participat la cererea de proiecte depuse online în cadrul inițiativei Uniunii Europene „WiFi4EU”, aplicând pentru primirea voucherului (cupon valoric), în vederea instalării unui hotspot WiFi4EU.

În urma selecției și aprobării dosarelor depuse, Municipiului Brașov i s-a aprobat voucherul în valoare de 15 000 EUR pentru echipamentul și costurile de instalare a unor puncte de acces la internet Wi-Fi și s-a semnat Contractul de Finanțare nr. INEA/CEF/WiFi4EU/1-2019/007350-009226.

Obiectivele proiectului

Obiectivul inițiativei WiFi4EU este de a oferi cetățenilor și vizitatorilor acces de înaltă calitate la internet în spații publice ale comunităților locale de pe teritoriul Europei.

Inițiativa se bazează pe un sistem simplificat de finanțare prin care municipalitățile transferă cupoanele valorice către societățile care urmează să instaleze hotspoturile.

Municipalitățile care primesc cupoane valorice sunt libere să definească și să își implementeze proiectul de instalare a unei rețele Wi-Fi, în conformitate cu normele aplicabile în materie de achiziții publice.

Alte articole:   Al 50-lea deces la Brașov, în cazul unei persoane infectate cu coronavirus

După ce primește un cupon valoric, municipalitatea are la dispoziție 18 luni pentru a asigura instalarea unui hotspot WiFi4EU. Ea trebuie să lanseze o procedură de achiziții publice pentru selectarea unei societăți care să se ocupe de instalarea rețelei.

Pentru a încasa contravaloarea cupoanelor, societățile care instalează rețele Wi-Fi trebuie să se înregistreze pe portalul WiFi4EU.

Cuponul valoric WiFi4EU poate fi utilizat pentru a finanța modernizarea unei rețele Wi-Fi publice existente, dacă după modernizare aceasta îndeplinește condițiile prevăzute în cererea de candidaturi.

Municipalitățile asigură plata abonamentului la internet și întreținerea echipamentelor, pentru a putea oferi conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate pentru localnici și vizitatori, timp de cel puțin trei (3) ani după instalarea rețelei.

Suma de 15 000 EUR corespunzătoare cuponului va fi plătită direct societăților de instalare de către Comisia Europeană, în termen de maximum 60 de zile. Plata se va efectua prin transfer bancar, după ce Comisia Europeană confirmă faptul că hotspotul WiFi4EU este operațional. Portalul este singurul mijloc prin care societatea care se ocupă de instalare și municipalitatea vizată pot notifica instalarea și funcționarea rețelei Wi-Fi. De îndată ce verifică aceste informații. Municipalitatea va achita eventualele costuri care depășesc valoarea cuponului.

Municipalitatea trebuie să se asigure că instalarea este finalizată și că rețeaua instalată începe să funcționeze în termen de 18 luni de la semnarea acordului de grant.

Astfel, fiecare municipalitate încheie un contract cu societatea aleasă pentru instalarea rețelei Wi-Fi.

Alte articole:   VIDEO Primăria Braşov acordă facilităti fiscale de 10 milioane de lei societăţilor afectate de pandemie!

Cuponul valoric WiFi4EU este o plată forfetară menită să acopere numai costurile aferente echipamentelor și instalării punctelor de acces Wi-Fi care îndeplinesc cerințele definite în cererea de candidaturi și în anexa I la acordul de grant semnat cu municipalitățile selectate.

Echipamentele includ componentele necesare pentru instalarea rețelei WiFi4EU, cum ar fi dispozitivele de alimentare cu energie electrică sau echipamentele de conectare la internet. Cu toate acestea, principalul obiectiv al cuponului valoric trebuie să fie instalarea punctelor de acces și este necesar să se respecte numărul minim obligatoriu de puncte de acces care trebuie instalate.

Municipalitățile sunt responsabile cu gestionarea fiecărei rețele WiFi4EU la nivel local și vor defini parametrii de securitate în conformitate cu legislația UE și cu cea națională.

Numele domeniului este adresa de internet a portalului captiv al rețelei WiFi4EU (URL) și se referă la site-ul web pe care se găsește portalul captiv.

Municipalitatea trebuie să se asigure că fiecare punct de acces:

 • este compatibil cu utilizarea simultană în bandă duală (2,4Ghz – 5Ghz);
 • are un ciclu de suport de peste 5 ani;
 • are un timp mediu de funcționare între defecțiuni (mean time between failures, MTBF) de cel puțin 5 ani;
 • are un punct de gestionare unic specific și centralizat pentru toate punctele de acces ale fiecărei rețele WiFi4EU;
 • este compatibil cu IEEE 802.1x;
 • este conform cu IEEE 802.11ac Wave I;
 • este compatibil cu IEEE 802.11r;
 • este compatibil cu IEEE 802.11k;
 • este compatibil cu IEEE 802.11v;
 • este capabil să gestioneze simultan cel puțin 50 de utilizatori, fără degradarea performanțelor;
 • are o capacitate MIMO de cel puțin 2×2;
 • este conform cu Hotspot 2.0 (programul de certificare al Passpoint Wi-Fi Alliance).

În faza I a inițiativei, autentificarea, autorizarea și contabilizarea utilizatorilor țin de responsabilitatea municipalităților.

În faza II, va exista un singur sistem de autentificare la nivelul UE, în raport cu care municipalitățile vor trebui să își reconfigureze rețelele, astfel încât să se conecteze la acesta.

Autorizarea și contabilizarea utilizatorului ține de responsabilitatea municipalității.

Alte articole:   Femeie din Ticuș, atacată cu drujba de un vecin

Pentru ca echipamentele WiFi4EU care se instalează să beneficieze de un cupon valoric WiFi4EU, trebuie furnizat un hotspot 2.0.

Programul de certificare „Passpoint” este necesar pentru a asigura interoperabilitatea echipamentelor nu numai cu alți producători, ci și cu serviciul de autentificare unic pe care Comisia îl va pune la dispoziție ulterior, în faza II a punerii în aplicare a inițiativei WiFi4EU.

Valoarea estimată a abonamentului lunar la internet și întreținerea tututor echipamentelor profesionale de tip punct de acces (acces point) wireless pentru exterior – livrate de furnizor, este calculată la un cost de 250 euro/lună, curs euro de 4,76 lei, respectiv 1.190,00 lei / lună.

Valoare totală estimată a bugetului aferent Municipiului Brașov pentru plata abonamentului la internet și întreținerea echipamentelor pentru o perioadă de 36 luni (3 ani) este de 42.840,00 lei (14.280,00 lei / an).

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.