ANAF avertizează asupra unei posibile fraude prin sms și email

ANAF avertizează asupra unei posibile fraude prin sms și email

De câteva zile în mediul online circulă mesaje false, recepționate prin sms-uri sau email-uri potrivit cărora contribuabilii pot primi bani de la ANAF.

În mesaj, persoanele sunt sfătuite să acceseze un site pe care este disponibil un formular în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor și PIN-urile acestora.

Astfel, ANAF avertizează, într-un comunicat asupra posibilei fraude.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii asupra unei posibile fraude care se petrece zilele acestea. Persoanele fizice recepţionează sms-uri sau email-uri, în care sunt informaţi că pot primi bani de la ANAF. Persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora. Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro„, precizează instituţia în comunicat.

Potrivit celor de la CERT.RO, s-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduiește această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală avertizează utilizatorii asupra unei campanii de tip #phishing care foloseşte identitatea vizuală a instituţiei. Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care eşti notificat despre faptul că poţi revendica suma de 1.783,92 lei din impozitul pe venitul anual. După accesarea acelui link, eşti redirecţionat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale şi financiare (nume, prenume, data naşterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, data expirării şi CVV), S-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduieşte această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link”, se precizează în informarea CERT.RO, publicată pe pagina de facebook a instituției.

Totodată, Poliția Română a trimis o avertizare pentru fraude și vine cu o serie de sfaturi pentru persoanele care au introdus datele.

„Dacă primiți un astfel de mesaj, NU accesați site-ul și NU furnizați informații personale. Agenţia Națională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro. În cazul în care constatați lipsa unor fonduri din contul dumneavoastră, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție”, au transmis polițiștii.

Persoanele care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident sunt sfătuite să verifice tranzacțiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăți suspecte și să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca și emite altul, cu alte date. Apoi, trebuie să depună o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție.

Alte articole:   A treia licitație pentru Studiul de Fezabilitate pentru centura ocolitoare a municipiului Codlea
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap