blog-logo

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sărbătorite astăzi

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sărbătorite astăzi

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi, praznicul Înălţării Domnului, un important eveniment din viaţa lui Iisus pe Pământ.

Această zi marchează momentul în care Cel Înviat li s-a arătat din nou „ în trup” ucenicilor şi Maicii Sale, apoi Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.

Înălțarea Domnului se comemorează la 40 de zile de la Paşte, de fiecare dată într-o zi de joi. Popular, această sărbătoare se mai numește și Ispas sau Paștele Cailor.

Înălțarea Domnului, ca și eveniment biblic, reprezintă unul dintre momentele-cheie ale creștinătății. Se spune că timp de 40 de zile de la Înviere, Iisus le-a descoperit de mai multe ori Apostolilor că a înviat din morți.

La sfârșitul celor 40 de zile, Iisus se arată din nou Apostolilor cărora le făgăduiește trimiterea Duhului Sfânt, după care înalță pe un nor și îi binecuvântează. Înlțarea Domnului sau Ispasul reprezintă ultimul eveniment din viața pe Pământ a lui Iisus Hristos, acesta continuându-și ”prezența pământească” prin Duhul Sfânt.

Alte articole:   Peste 10% din unitățile școlare preuniversitare brașovene se află astăzi în scenariul roșu

Potrivit credinţei ortodoxe, de Înălțarea Domnului se înroşesc ouă şi se sfinţesc la biserică, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar creștinii se salută cu „Hristos s-a înălţat! – Adevarat s-a înălţat!”.

Înălțarea Domnului sau Ispasul abundă în tradiții și superstiții pe care oamenii le țin din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

Ce trebuie să faci pentru a avea noroc

În această zi, tradiţia populară spune că gospodarii trebuie să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuştean, o plantă cu rol protector împotriva pagubei şi a bolilor pe parcursul anului.

În unele zone, fetele şi feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare.

Alte articole:   Încăierarea cruntă la Vama Buzăului. 10 bărbați, reținuți

Tot de Înălţare, pentru farmacia casei, se culeg florile, frunzele şi ramurile unor plante apotropice (protectoare). Se crede că paltinul, nucul, alunul şi leuşteanul au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marelui praznic.

Există o superstiţie adânc înrădăcinată în memoria românilor: în ziua de Ispas nu este bine să dăm cu împrumut , orice ar fi, sare şi chibrituri.

Nu se dau cu împrumut chibrituri (surse de foc), pentru că, tot anul, gospodarul care încalcă tradiţia va avea numai pagubă în casă, va fi hulit în comunitatea în care trăieşte şi toată familia va avea numai necazuri. Toate rudele vor avea inima rea ca focul.

Alte articole:   Preşcolarii şi elevii de clasele I-IV, vacanţă timp de o săptămână

Ziua Eroilor

Tot astăzi, în Ziua Înălțării Domnului se sărbătorește Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului roman.

Eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă sunt pomeniţi în toate bisericile din ţară şi din străinătate.

Începând din anul 1920, în Sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor, România fiind prima ţară în care au fost comemoraţi, în aceeaşi zi, atât eroii străini şi cei români.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.