blog-logo

Rețeta saramurii de pește a făgărășeanului Radu Anton Roman, selectată de UNESCO ca reprezentantivă în lume!

Rețeta saramurii de pește a făgărășeanului Radu Anton Roman, selectată de UNESCO ca reprezentantivă în lume!

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii.

Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm, așa după cum este Aligote-ul nord-dobrogean, născut din bobul încins la soare, rețetă care a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii. 

 UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării pentru a fi prezentat- de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman, iar Comisia pentru relația cu UNESCO din cadrul Parlamentul României a făcut toate diligențele necesare pentru ca preparatul să fie realizat în integralitate cu ingrediente naturale. 

Alte articole:   Grupul Iubim Braşovul lansează proiectul elementul vizual în Oraşul Nostru !

SARAMURĂ DE PEȘTE
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasã• 50 g oțet • 1 litru de apã
• verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar)
• 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g, mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)
• Se pune apa la fiert• Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar blând se asterne un strat de sare• Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece• Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; chiar dacã apar pete negre de arsurã, nu-i bai, cã doar solzii apãrã carnea cea albã, dulce și coaptã în ale ei; focul mic face saramura bunã.

Alte articole:   Măsuri pentru prevenirea răspândirii gripei aviare în județul Brașov

Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (lãmâie pentru obrazele fine), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui (bibanii sã parã niște insulite joase, bãtute de valuri). Se mãnâncã îndepãrtând pielea cu solzi.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate