blog-logo

Azi trebuia să fie ziua ta…

Azi trebuia să fie ziua ta…

Geta Popescu (nume la naștere Dor Medina Geta Popescu, n. 4 iunie 2003, Râșnov – d. 22 aprilie 2017, munții Retezat) a fost o tânără alpinistă română care a intrat în cartea recordurilor.

Muntele care i-a dat recordurile i-a luat şi viaţa

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. Avea în palmares opt recorduri mondiale şi unul european. Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii ei stabilit în iulie 2008.

Alte articole:   Centrul Cultural Reduta pregătește de Ziua Universală a Iei o expoziție de costume populare la Coresi Shopping Resort

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic.

Alte articole:   Festivalul Filmului Francez ajunge la Brașov cu o ediţie aniversară, de vară

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

  • Colegiul de Onoare al Brasovului
  • Newsbv.ro
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate