Președintele Consiliului Județean va fi ales direct, de alegători

Președintele Consiliului Județean va fi ales direct, de alegători

Guvernul discută în ședința de luni un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a președinților de consilii județene.

„Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct(…) Președintele Consiliului Județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, anunțase premierul Viorica Dăncilă. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.

În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.

De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Potrivit acesteia, scopul actului normativ este de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020.

Alte articole:   Zeci de cărţi de identitate provizorii, emise în weekend-ul alegerilor prezidenţiale

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap