blog-logo

Roxana Mînzatu vrea ca ministru al Fondurilor Europene să modifice sistemul achizițiilor publice

Roxana Mînzatu vrea ca ministru al Fondurilor Europene să modifice sistemul achizițiilor publice

Deputatul PSD Roxana Mînzatu, nominalizată pentru funcţia de ministrul al Fondurilor Europene, are, printre obiectivele prioritare, achiziţiile publice, legislaţia din acest domeniu fiind îmbunătăţită recent, ”dar retrasă ulterior îmbunătăţirea” , dar şi obţinerea unei finanţări din fonduri europene pentru Aeroportul Internaţional  Braşov-Ghimbav.

Ea a declarat vineri, că unul dintre domeniile pe care le va aborda cu prioritate dacă va ajunge în fruntea ministerului va fi cel al achiziţiilor publice, unde şi-ar fi dorit ca România să aibă un progres mai mare, menţionând totodată că europarlamentarii români recent aleşi ar trebui să ceară Comisiei Europene şi Consiliului European schimbarea  directivelor europene.

        „Pentru atragerea de fonduri europene, toţi miniştrii va trebui să lucrăm pe zona de achiziţii publice. Dar asta va fi o temă pe care o voi putea prezenta dacă voi obţine mandatul prin decretul preşedintelui României”, a spus deputatul PSD.

        Conform lui Mînzatu, întârzierile în domeniul achiziţiilor publice sunt cauzate, de asemenea, de durata proceselor în care instanţele de judecată iau deciziile şi că, în 2015, a propus, în calitatede preşedinte al Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, crearea unor instanţe specializate în acest domeniu.

        „Eu, în 2015, când am condus pentru 4 luni agenţia pentru achiziţii publice, am pus pe masa guvernului strategia naţională de reformă a sistemului. Acolo am pus măsuri care trebuiau îndeplinite cu termene clare, este o HG , inclusiv pe îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor de a face caiete de sarcini, creare de instanţe de judecată specializate pe zona de achiziţii publice, elaborarea de caiete de sarcini tip, dar şi o abordare unitară din partea tuturor achiziţiilor care controlează achiziţiile publice. (…) Ştiu destul de clar ce am de făcut. Evident că mi-aş fi dorit ca, în anumite zone să fi fost un progres mai mare, respectiv acesta, al achiziţiilor publice, dar ne putem bucura că pe zona aceasta, a fondurilor europene, avem astăzi, totuşi, contracte de finanţare semnate pe 73% din alocarea oferită de UE României (…) proiecte în derulare, care generează facturi”, a afirmat deputatul PSD.

        Pe actualul exerciţiu bugetar,  România beneficiază de o alocare de 31,15 miliarde de euro şi, pe lângă proiecte în implementare, apelurile lansate se ridică la peste 92% din această sumă.

        „Deci, suntem, totuşi, într-o ipostază în care miniştri anteriori, fiecare cu contribuţia proprie şi cel mai mult Rovana Plumb, lasă ca moştenire o rată de contractare suficientă ca să poţi să faci treabă”, a conchis Mînzatu.

        Totodată, ea a afirmat că ar fi necesar ca europarlamentarii români să susţină modificarea directivelor europene în ce priveşte acest domeniu, al achiziţiilor publice.

       „Eu aş susţine ca europarlamentarii români să meargă în dialog cu Comisia European şi cu Consiliul European pe tema modificării directivelor europene în ceea ce înseamnă achiziţii publice, pentru că noi de acolo ne luăm sursa legislaţiei pe achiziţii publice. (…) Cred că europarlamentarii români pot aborda această temă şi au mandat de la orice primar, preşedinte CJ sau entitate care lucrează cu fonduri publice, pentru că, până la urmă, capacitatea autorităţilor de a face caiete de sarcini bune, fenomenul contestaţiilor este specific României”, a precizat deputatul PSD.

        Un obiectiv al deputatului nominalizat la portofoliul Fondurilor Europene, pe care îl va susţine în continuare, de data aceasta în calitate de deputat de Braşov, rămâne obţinerea unei finanţări europene pentru o parte din cheltuielile de la aeroport, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

”Este un obiectiv pentru mine, m-a preocupat şi ca deputat (…) anul trecut, am discutat la Bruxelle, cu domnul preşedinte al CJ, Adrian Veştea şi cu domnul europarlamentar Răzvan Popa, la domna comisar european Corina Creţu, exact posibilitatea de a finanţa o parte din cheltuieli prin POIM(…). Pentru mine, ca ministru al fondurilor europene – acolo eşti ministru pentru România, dar ca deputat de Braşov ar fi un obiectiv să accelerez demersurile de finanţare a aeroportului Braşov, pentru o parte din cheltuieli,  din fonduri europene”, a subliniat Mînzatu.

Ea a menţionat, în aceeaşi conferinţă de presă, că are o experienţă în domeniul fondurilor europene din 2004, atât în sfera privată cât şi cea publică, lucrând ca şi consultant atât pentru autorităţi publice, cât şi pentru companii, precum şi la fostul Minister al Integrării Europene, ca şi consilier pentru integrare, ori în funcţia de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, în 2015.

”Fondurile europene a fost domeniul în care eu am lucrat şi separat am avut, atât cât s-a putut, şi activitate politică. Prin asta vreau să spun că şi în PSD, şi în alte partide politice, este posibil să fii activist politic, dar şi să-ţi dezvolţi o carieră, sau, mă rog, să ai un job. Nu vii în politică să-ţi găseşti acolo rostul profesional. Pentru mine a fost şi o pasiune să lucrez în zona fondurilor europene pentru că este o zonă de construcţie. (…) ”, a afirmat Mînzatu.

Totodată, a precizat că acceptarea nominalizării în funcţia de ministru nu a fost uşoară. ”Nu pot decupla nominalizarea mea de momentul post vot 26 mai, încă nu realizăm amploarea transformărilor prin care trebuie să trecem”, a afirmat Mînzatu, precizând că procentul de 53% al tinerilor între 18-34 de ani care au votat în Braşov la acest scrutin demonstrează faptul că aceştia sunt preocupaţi de politică şi au aşteptări de la politicieni.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Chefi renumiți din România vă învață cum să gătiți acasă mâncărurile preferate. Azi, „tigaie” picantă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate