”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Bârsei”, la Casa Junilor

”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Bârsei”, la Casa Junilor

Casa Junilor Brașov găzduiește până pe 16 iunie 2019, o expoziţie de lucrări ce reprezintă turnurile cu ceas din bisericile fortificate din Țara Bârsei, create de elevii școlilor și liceelor din județul Brașov.

Evenimentul face parte din proiectul cultural ”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Barsei”, implementat de Asociația Maya Mastermind și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în anul 2019, aria tematică Educație prin cultură.

Lucrările expuse în Sala Mică din Casa Junilor sunt realizate în cadrul concursului interșcolar ”Povestea timpului” și sunt reprezentări ale bisericilor fortificate în ale căror turnuri sunt și astăzi orologii vechi de mai bine de 200 de ani, unele dintre ele funcționale. Lucrările copiilor abordează diverse tehnici artistice, de la ceramică, pictură, grafică, până la machete 3D ale obiectivelor alese a fi reprezentate.

Juriul concursului, constituit dintr-un muzeograf (Cristina Tănase – specialist în istorie locală), Liana Stănescu – artist grafician și un reprezentant al Asociației Maya Mastermind, a ales trei cele mai inspirate și creative lucrări dintre  cele 16 exponate, creatorii acestora primind premii în bani. Însă, fiecare școală implicată în proiect și participantă la concursul interșcolar va fi răsplătită cu jocuri educative și creative, precum și un manual alternativ de educație despre patrimonial cultural al județului Brașov.

Alte articole:   Din toamnă, mai puțini elevi într-o clasă, iar unele discipline vor fi susținute online

”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Bârsei”

Proiectul ”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Bârsei” se desfășoară în perioada aprilie-august, și urmărește ca prin activități educative să-i familiarizeze pe copiii participanți cu istoria locală și patrimoniul cultural construit din localitatea în care traiesc.

Printre activitățile implementate deja de Asociația Maya Mastermind amintim sesiunile de educație cultrală despre istoria bisericiilor fortificate din 10 localități din Țara Bârsei (Brasov, Codlea, Bod, Cristian, Feldioara, Sânpetru, Săcele,  Hărman, Rotbav, Vulcan), cu specificitate pe povestea ceasurilor din turnurile acestor biserici medievale, originea lor și unicitatea fiecărui mecanism de ceas, legătura lor cu comunitățile și cele mai importante repere din istoria acestor comunități.

Lecțiile de educație culturală organizate în incintele celor 13 monumente de arhitectura medievală transilvăneană au fost susținute de istoricul și muzeograful Cristina Tănase, și de meșterul ceasornicar Zoltan Boer, inginer specialist în conservarea și funcționarea ceasurilor din turnurile medievale din județul Brașov, care le-a povestit copiilor despre aceste mecanisme de ceas, curiozități despre aceste simboluri medievale ale satelor transilvănene.

Arta în noile tehnologii. Joc quiz și manual educativ

Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local este susținută și prin abordări alternative și inovative de promovare a patrimoniului cultural local, prin proiect fiind creată un joc online de tip quiz, disponibil și pe smartphone, pe care copiii vor putea îmbina jocul virtual cu întrebări de cunoștințe despre patrimonial cultural local și istorii ale bisericilor fortificate. Jocul va fi lansat în luna august.

Alte articole:   Curs gratuit “Designer pagini web” organizat de Camera de Comerț Brașov

Educația culturală privind patrimoniu arhitectural din Țara Bârsei a grupului țintă al proiectului va fi susținută și prin editarea unui manual educativ, lucrare care are ca tematică bisericile fortificate din județul Brașov și cele mai frumoase povești și mai interesante curiozități despre ceasurile din turnurile medievale.

Manualul este ilustrat de graficianul Liana Stănescu, un cunoscut illustrator de cărți de povești pentru copii. Lucrarea va fi disponibila și în format online pe site-ul Asociatiei Maya Mistermind, dar și pe site-ul Inspectoratului Județean Școlar Brașov.

O altă activitate importantă a proiectului este vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiești de către 40 de copii și profesori, participanții la excursia cu caracter educativ fiind selectați pe baza răspunsurilor oferite la un Quiz organizat în cadrul sesiunilor de educație culturală locală.

Publicul țintă al proiectului este reprezentat de 550 de elevi de gimnaziu din județul Brașov, cu vârste între 10 si 14 ani, și profesorii acestora.

Valoarea totală a proiectului este de 71.180 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 63.630 lei, iar contribuția Asociației Maya Mastermind este de 7.550 lei. Partenerii Asociației Maya Mastermind în implementarea proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Mă implic.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.