Anvelope cu sau fără protecție a jantei?

Anvelope cu sau fără protecție a jantei?

Anvelopele sunt unele dintre cele mai importante componente ale unui autoturism, în principal datorită rolului lor de a asigura siguranța șoferului și a pasagerilor pe șosele.

Tipurile de anvelope existente pe piață nu sunt deloc puține, iar alegerea lor trebuie făcută ținând cont de diverse criterii. Unul dintre aceste criterii este reprezentat de modul în care anvelopele au capacitatea de a proteja jantele.

Într-o țară cu șosele flancate de borduri înalte, fapt care expune jantele la multe interacțiuni nedorite, protejarea acestora de către anvelope este mai mult decât binevenită. Totuși, care sunt particularitățile acestui tip de anvelope și ce alte avantaje oferă?

Prin ce se disting anvelopele cu protecție a jantei?

Anvelopele cu protecție a jantei nu sunt foarte răspândite în România, mult mai populare fiind anvelopele standard. Dacă ești interesat de achiziționarea unui set de anvelope cu protecșie a jantei, trebuie să știi cu ce se disting de cele obișnuite și cum le poți recunoaște.

Alte articole:   Măştile, obligatorii pe feriboturile din Grecia

Una dintre caracteristicile lor este existența unei ridicături a peretelui lateral, chiar la buza jantei. Astfel, în cazul unui contact cu bordura, anvelopa va fi atinsă, nu janta. În cazul anvelopelor obișnuite, fie că vorbim despre cauciucuri de sezon sau cauciucuri all season, janta nu este protejată și iese mai mult în exterior decât pneul.

Astfel, în cazul unui impact, există riscul de a trebui să acoperi daune destul de semnificative, pentru că janta se poate zgâria sau chiar îndoi. Este important să știi că protecția nu este făcută din cauciuc moale sau ușor, materialul fiind gros și suficient de rezistent încât să protejeze eficient și să nu se rupă nici la impactul cu pietre ori șine de tramvai.

Ce avantaje oferă cauciucurile cu protecție pentru jantă

Pe lângă modul în care protejează jantele și asigură evitarea zgârieturilor și a îndoirii acestora, cauciucurile cu protecție oferă și avantajul de a fi ele însele mai rezistente, pentru că stratul protector ferește perele lateral al pneului de impactul cu pietre ascuțite, borduri ori alte elemente ce ar putea produce daune. O anvelopă obișnuită se poate sparge destul de ușor la impactul cu o piatră ascuțită.

Alte articole:   Polițiștii locali au acționat în cazul unei femei agresive, cu probleme psihice

Rezistența pereților laterali nu este foarte mare, din cauza grosimii reduse pe care aceștia o au. În schimb, cauciucul gros de pe lateralele anvelopelor cu protecție nu va întâmpina nicio dificultate în a respinge efectele impactului cu obiecte destul de solide și cu potențial periculos pentru un cauciuc obișnuit.

Care sunt consecințele utilizării unor anvelope fără protecție de jantă?

Condițiile de pe drumurile din România nu sunt deloc prietenoase cu autoturismele care le frecventează, iar mașina ta nu va fi nici ea ferită de surprizele din trafic, dacă nu iei măsuri. Achiziția unor anvelope cu protecție pentru jantă se poate dovedi a fi o măsură foarte bună, deși investiția va fi ceva mai mare decât în cazul în care optezi pentru anvelope obișnuite.

Alte articole:   ÎN DIRECT „Artizanii cetății”. Astăzi, Alina Delcea

Totuși, pe termen lung, consecințele vor fi și ele diferite. În cazul anvelopelor obișnuite, expuse sunt atât jantele, care nu vor fi protejate și care se vor deteriora, uneori fiind necesară chiar schimbarea lor. Costul acestui proces nu este deloc unul de ignorat, la fel cum nu trebuie neglijată nici posibilitatea de a trebui să înlocuiești o anvelopă al cărei perete lateral se poate sparge, dacă nu este protejat.

O consecință a utilizării cauciucurilor cu protecție este limitarea posibilităților de utilizare a capacelor pentru roți, pentru că zona de protecție va împiedica montarea unor modele. Totuși, acesta este singurul dezavantaj semnificativ, iar importanța lui este mai degrabă una scăzută.

Așadar, investiția într-un set de anvelope cu protecție pentru jantă se poate dovedi a fi o decizie cât se poate de bună, pentru că te poate scuti de multe dintre pericolele la care îți expui roțile autoturismului atunci când circuli sau parchezi pe drumurile din România.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate